כשעדן יחיה, תושבת ראש העין, פנתה למשפחתון אליו ביקשה לרשום את אחד מילדיה, למטפלת הייתה שאלה מוזרה: "את מניקה? את מתכוונת להביא לי שקיות חלב שאוב?". כשיחיה ענתה שכן, המטפלת פסקה: "אני לא מתחברת ולא התחברתי לזה אף פעם".

לא מדובר במקרה יחיד. פוסט שעלה בקבוצת "מניקות מעניקות" בפייסבוק חשף את הקשיים בהן נתקלות אימהות מניקות כשהן מבקשות לשלב את התינוקות שלהם במשפחתונים או בגנים. אמנם משרד הבריאות קבע שהאוכל הכי מזין לתינוקות הוא חלב אם, אבל בגנים מבקשים מהאימהות לעבור לתחליפי חלב.

"אין צורך לאנשים להתחבר לאיזה מזון אני בוחרת לתת לילדים שלי", אומר יחיה הפגועה. "אני בוחרת להאכיל את הילדה שלי בחלב שאוב ואני לא מבינה מה יש לא להסתדר עם זה. המטפלת אמרה לי שהיא חוששת שבתי לא תהיה שבעה מספיק למרות שאני מוכנה לספק כמות מזון לכל שלוש שעות כפי שנהוג להאכיל תינוק קטן. היא גרמה לי להבין שאולי ההנקה לא מספקת אבל לדעתי כמובן שהיא טועה. אנחנו כנשים צריכות לעודד ולפרגן אחת לשנייה ולא להקשות".

גם אלונה, תושבת עפולה, נתקלה בקושי דומה. "עמדתי להכניס לגן ילד בן שנה. הוא כבר אוכל מוצקים ולא יונק הרבה. אבל ברגע ששאלתי על חלב אם הגננת ישר אמרה לי 'אין סיכוי'. היא  לא רוצה להכניס חלב אם לגן אלא אך ורק תחליפים לכל הילדים. אמרתי לה שנהיה בקשר אבל כמובן שלא חזרתי לשם. חשוב לי להמליץ לאימהות שילכו עם תחושת הבטן שלהן ויבחרו מסגרת שמכבדת אותן ואת ילדיהן ואת הבחירות שלהן".

אנה ווסרגיסר  מאריאל רשמה את בנה לגן עוד כשהיה בן חודשיים כדי להבטיח לו מקום שם כשיהיה בן חצי שנה. "הייתי אמא טרייה וצעירה והמטפלת אמרה לי להעביר לתמ"ל. היא אמרה שקשה להם להתמודד עם תינוקות יונקים. המטפלת הוסיפה ואמרה שההתאקלמות בעייתית וקשה יותר בגלל ההנקה, וגם שתינוקות יונקים הם מפונקים יותר. לא הסכמתי, אמרתי לה תודה וניתקתי את השיחה. הייתי בהלם.  התחלתי לבכות והתקשרתי לבעלי. בעלי אמר שלגן הזה  לא נלך. לא ידעתי כל כך מה לעשות והייתי חייבת לחזור לעבודה".  

לבסוף התקבל בנה של ווסרגיסר לגן אחר, שבו לא נבהלו מחלב אם. "הבן שלי היה התינוק הראשון שהגיע אליהם בגיל כזה קטן שהוא אכל חלב אם.  המטפלת ישבה ולמדה באינטרנט איך צריך לטפל בהנקה ובחלב. המטפלת בעקבותינו  עשתה את עבודתה מעבר למצופה והתעניינה רבות בהנקה".

"עצוב לשמוע בשנת 2019 על מקרים כאלו, כאשר כל ארגוני הבריאות בעולם ובארץ ממליצים על חלב אם כתזונה הטבעית והמיטבית לתינוק בשנתיים הראשונות בחייו", אומרת יועצת ההנקה נירית אוליבקוביץ. "הקושי, לדעתי, נובע מזה שלהרבה אנשים אין מספיק ידע בנושא הנקה בכלל על הערכים התזונתיים של חלב בפרט. ככול שננגיש את המידע יהיה יותר קל לכולם. הפתרון הוא ללמד את הגננות, והמטפלות ואנשי הצוות  איך להתנהל  גם במישור התחזוקתי של חלב אם: איך מחממים, איך מפשירים כמה זמן חלב אם יכול להישאר בחוץ וכו  וגם מהי הדרישה של תינוק שמקבל חלב אם: מבחינת כמויות, התנהגות אחרי בקבוק. הרבה אנשים חושבים שחלב אם  מתקלקל בקלות ולכן הם מפחדים להתעסק איתו. תפקידנו בתור הורים הוא לא לוותר על הזכויות שלנו. אנחנו זכאים לבחור מה הילד שלנו יאכל והדרך לפתור זאת היא על ידי חינוך והדרכה נכונה".