הדיון העיקש והלעוס, יש לומר, בדבר הנקה ותחליפי חלב-אם מקבל היום רוח גבית חזקה מצד ארגון הבריאות העולמי שפרסם דו"ח ובו הוא קורא למדינות העולם לאסור פרסומים של הפורמולות באמצעי התקשורת וליידע את הציבור אודות יתרונות ההנקה. המשמעות (בהנחה ומדינות העולם יתמכו בהנחייה) היא שעדיין תוכלו למצוא תחליפים בכל מקום כמובן, אבל לא תיחשפו לקידומי מכירות של האבקה הלבנה.

האם עצם העובדה שלא נזכה יותר לראות תינוק מתוק שותה מבקבוק בהפסקת הפרסומות שלנו היא זו שתשנה את דעתנו? ובכן, הדעות חלוקות. כולן יודעות מה המשמעות והיתרונות בחלב אם, וכל אחת בסופו של יום, עושה את הבחירות שלה. ביקשנו לבדוק מה אמהות חושבות על הדו"ח המדובר.

"קל מאוד לדכא נשים. יותר קשה לדבר על תעשיית הבשר"

"אני ניסיתי להניק את כל שלושת ילדיי ונכשלתי כישלון חרוץ", אומרת ליאת, 37. "מאוד רציתי להיניק משלל סיבות אבל המציאות הוכיחה לי אחרת. אני מודה שברגע שהחלטתי שזה לא עובד, שום פרסומת - חיובית או שלילית – כבר לא השפיעה עליי. הפורמולה הפכה להיות מצרך קבוע על השיש. אז שלא יפרסמו, זה לא באמת משנה לי. אני אמשיך לעשות את מה שעובד לי הכי טוב. ואם זה מנחם את ארגון הבריאות העולמי, אז שיידעו שם שממש רציתי להיניק ואני יודעת שזה הכי טוב. אבל לא הכי טוב לבריאות הנפשית שלי, מסתבר".

גם מגי אוצרי, אמא לתינוקת בת שלושה חודשים, בקיאה היטב ביתרונות ההנקה אבל היא מאמינה שההצהרה הברורה של ארגון הבריאות העולמי רק מוסיפה שמן למדורה ומוטב לו, לארגון, שיחשוב פעמיים. "אני ממש לא חושבת שצריך להפסיק לפרסם תחליפי חלב. נשים יודעות שעדיף להן להיניק, השאלה היא מה עושים מכאן? יש נשים שמטעמי נוחות מחליטות שהן לא רוצות להיניק וזה לגיטימי. אבל המקרה החמור באמת, כמו זה שהיה לי, הוא שנשים שרוצות להניק ולא מצליחות -  הורגות את עצמן תוך כדי, ומגיעות לנקודות קיצון. יש הרבה מחקרים שמעידים על כך שנשים שלא מצליחות להניק הן בסיכון מוגבר לדיכאון אחרי לידה. הן מגיעות לסחרור מסוכן. בעצם מתן ההנחיה של ארגון הבריאות העולמי, הוא למעשה גורם ליותר ייסורי מצפון ואשמה בקרב נשים כאלה. יש פה הגזמה קיצונית בכל מה שקורה לענייני הנקה ומכעיס אותי שהארגון הזה אוסר פרסום תחליפי חלב אבל אין לו בעיה נגד קולה ומזון מהיר, שידועים כמסוכנים הרבה יותר מתחליף חלב אם. משום מה, כשמדובר בדיכוי נשים – היד קלה על ההדק, אבל כשמדובר בסתימת פיות של תעשיית הבשר למשל – פתאום אנשים יותר מהוססים".

תינוק שותה מבקבוק ומביט למצלמה (צילום: jupiter images)
אוי ואבוי, לא שמעת שחלב אם זה הכי טוב שיש? | צילום: jupiter images
הדס דווקא הצליחה ומניקה באופן מלא אבל גם אותה זה מכעיס. "אני חושבת שזו חוצפה שלא נותנים לאמהות להחליט מה טוב עבורן! כשרציתי לתת לבת שלי בקבוק עם תמ"ל בגיל חצי שנה היא סירבה ונאלצתי להמשיך להיניק אותה. הנקתי ותוך כדי זלגו הדמעות. ההנקה כבר שאבה ממני רגשות שעשו לי לא טוב. פניתי ליועצים, לטיפת חלב, לחברות אבל שום דבר לא עזר. בסופו של דבר בגיל 11 חודשים היא נגמלה מהנקה מאופן טבעי. הבטחתי לעצמי שבילד הבא אשלב מגיל צעיר הנקה ובקבוק (למרות שלשני הילדים נתתי רק הנקות)".

קטיה מסכימה שהנקה היא הדבר הכי טוב ובכל זאת, לא צריך להיות קיצוניים. "זה שם במצב מאוד לא בריא המון נשים שמסיבות אלה או אחרות בוחרות שלא להניק. ואת אלה שלא יכולות להניק זה שם במצב עוד יותר גרוע. שלא נדבר על זה שאני זכיתי להיות בחופשת לידה ארוכה ולעבוד מהבית, אם הייתי צריכה לצאת לעבודה 3 חודשים אחרי הלידה - לא יודעת איך הייתי מתמודדת עם הנקה. לשאוב ממש לא כיף לי. מה גם שאני לא רואה סיבה להתייחס לתמ"ל כמו לסיגריות או תרופות. אבל רגולציה כלשהי אולי כן נחוצה".

"הבעיה נעוצה בכך שקוראים לזה תחליפי חלב אם. זה לא!"

אשה ג'ינג'ית מחזיקה את התינוק שלה בפרצוף עצוב (צילום: Anne Clark, Istock)
קצב הזה לא רק אחוז דכאונות אחרי הלידה יעלה פלאים אלא גם חוסר החשק להביא ילדים | צילום: Anne Clark, Istock
לא היה פשוט למצוא תגובה שתומכת בהחלטה של ארגון הבריאות העולמי, בצורה כזו או אחרת. אבל בסוף הייתה זו יעל סול, אמא מניקה לארבעה (כשהקטנות, בנות 3.5 ו-1.9 עדיין יונקות) שהסבירה שלדעתה הבעיה העיקרית טמונה בעצם העובדה שאנחנו מתייחסים לפורמולה כאל תחליף חלב. "עצם זה שנשים משתמשות במושג הזה רק מחדד ומוכיח שההנחיה הזאת במקומה! אין תחליף לחלב אם! זה בסדר לבחור בתמ"ל, זה בסדר להחליט לא להניק, זה לא הופך אותה לאמא טובה יותר או פחות אם את מניקה או לא אבל זה לא, ממש לא תחליף!

"עצם השיווק של התמ"ל יוצר קושי מאוד גדול בהנקה מהמון סיבות אבל הסיבה העיקרית לכך שנשים מוותרות על הנקה היא כי יש תחליף. הן לא צריכות להניק כי יש תחליף וזאת הטעיה שאמנם לא נעשית בצורה ישירה כי חברות התמ"ל לא קוראות לזה תחליף אבל הם כן הצליחו להשריש בחברה שלנו שמדובר בתחליף, ואם יש קושי ואף הקטן ביותר, הרי שאין שום בעיה לבחור בפתרון התחליפי.

"בפועל מה שקורה זה שבבתי חולים, כבר אחרי לידה, נשים רבות מקבלות עצות מטעות בקשר להנקה וזה בדיוק בגלל  שיווק הפורומולות. האחיות שהן חסרות ידע וחסרות ניסיון ממליצות לנשים לשלב או לעבור לתמ"ל בגלל שלל סיבות מטעות. אני באופן אישי מכירה הרבה מדי סיפורים של נשים שלא הצליחו להניק בדיוק בגלל המלצות כאלה שהן קיבלו עוד בבית החולים.

"לצערי אין תמיכה אמיתית בהנקה מכיוון שהזמינות של יועצות הנקה IBCLC בבית חולים לא מספיקה (לעומת תמ"ל והמלצות לתמ"ל שיש בשפע) ויועצות הנקה עולות הון כי הן עובדות באופן פרטי. לצערי נשים וילדות לא רואות מספיק נשים מניקות (גם בגלל כל העניין עם הנקה במרחב הציבורי אבל גם בגלל שחברות התמ"ל נכנסות גם לתכניות, סרטים וסדרות). כשרואים אמא בסדרה או סרט לרוב היא תאכיל בתמ"ל ולא תניק. והערת אגב לסיכום, שיווק זה לא מכירה. אף אחד לא אומר שיהיה אסור למכור תמ"ל וכמובן אימהות שיבחרו להשתמש בתמ"ל יוכלו לעשות זאת וזה אפילו יהיה להן קל וזול יותר".

ולסיכומו של עניין, הייתה זו מירב שחתמה את הנושא. ״בואו נשגע את האימהות עוד קצת. כי לא די שאנחנו מצפים מהן להיות מושלמות (חיצונית לפני ואחרי לידה), שיעבדו ויהיו בנות זוג למופת ועדיין לתפקד ללא עוררין בבית עכשיו אנחנו גם נגיד להן שבגללן הילדים שלהן יהיו שמנים והן צריכות להיניק. כולן! ואם אתן לא יכולות להיניק אז תשאבנה. כי שאיבה זה סבבה זה לא נורא וזה נוח ולא כואב ולא נותן תחושה שאת מכונת חליבה.

תגידו השתגענו?? אני בעד הנקה אם היא אפשרית אבל אני יותר בעד אימהות שפויה והפרסום הזה הוא לא שפוי בעליל. בטח לא כשאין חופשות לידה ארוכות, ואין תמיכה באבות שרוצים להיות בבית עם הילדים ואין הבנה רחבה של מה עובר על נשים היום. נכון אנחנו יולדות ויוצרות ניסים שנקראים תינוקות אבל אנחנו לא אלות. האם מישהו ממקבלי ההחלטות יקלוט את זה בקרוב? בקצב הזה לא רק אחוז דכאונות אחרי הלידה יעלה פלאים אלא גם חוסר החשק להביא ילדים בכלל! והגירושין!".

ומה בישראל? במשרד הבריאות לא מתרגשים מהודעת ארגון הבריאות. "מדובר בטיוטה שנמצאת בדיון", נכתב בתגובת המשרד לפרסום. "משרד הבריאות ממליץ בכל מקרה על הנקה בלעדית עד גיל חצי שנה. משרד הבריאות ישתתף בדיון שייערך באסיפה השנתית של ארגון הבריאות העולמי".

  >> דעה: הנקה או תחליפי חלב?