אמא מניקה תינוק על הספה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אין כמו חלב אם, זה נכון. אבל אף אחד לא אמר משהו על חלב אם שנמכר ברשת. | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
מזה מספר שנים שבבריטניה מכירת חלב אם ברשת הפכה לתופעה פופולארית. אתרי אינטרנט כמו http://onlythebreast.co.uk/ מאפשרים מכירה ורכישה של חלב אם, שלחלקן כבר לא נותר מקום במקפיא. החלוקה נעשית לפי סיווגים שונים כמו גיל היונק, חלב אם חינמי, ויש גם סעיף לגברים שרוצים לקנות חלב. המטרה היא מקודשת וטובה וגם לא פעם כמובן רווחית. הבעיה מתחילה שאין פיקוח על החלב שנמכר והרכישה עלולה להיות מסכנת חיים.

כתב ה-BBC Inside Out התחזה לאביו של תינוק בן שישה חודשים ורכש חלב אם מאימהות שונות בכל רחבי הממלכה הבריטית. 12 דגימות של חלב האם נבדקו על ידי מומחים באוניברסיטת קובנטרי, והתוצאות הראו שחלק מהדגימות נגועות בחיידקי אי. קולי, קנדידה, קיכלי, וחיידק קטלני נוסף בשם פסאודומונס אארוגינוזה, אשר גרם למותם של ארבעה תינוקות בפגייה בצפון אירלנד בשנת 2012.

ד"ר שרה סטיל מאוניברסיטת קווין מרי אמרה ל- Inside Out שהורים ניזונים על המנטרה שחלב אם הוא הטוב ביותר עבור התינוקות, אבל הכוונה המקורית לא התכוונה לחלב אם שנמכר ברשת. "אתם לא מכירים את מי שמוכר את החלב, אתם לא יודעים מה הוא מכיל ואין לכם מושג כיצד החלב אוחסן ובאילו תנאים הוא נשמר. ויותר מזה, מכירת חלב אם נעשית למטרות רווח, מה שאומר שקיים סיכון כי החלב הזה אינו טהור אלא עורבב במים, בפורמולה, בחלב פרה או חלב סויה", אומרת ד"ר סטיל, "זו יכולה להיות בעיה אמיתית לבריאות תינוק, ואנחנו לא רוצים לראות מצב שבו תינוק מת כתוצאה מזה".

בחודש יוני האחרון, חוקרים הזהירו כי רכישה מקוונת של חלב אם מהווה סכנה לבריאות. מסתבר שקונים פוטנציאליים של חלב אם הן לא רק אימהות מודאגות שלא מצליחות להניק את תינוקן אלא גם פטישיסטים, מפתחי גוף וחולי סרטן אשר קונים את החלב באמצעות אתרים וקבוצות מדיה חברתיות. חוקרים מאוניברסיטת קווין מרי בלונדון הוסיפו כי חלב לא מפוסטר יכול לשאת חיידקים מסוכנים וכי 93% מחלב האם שנמכר באינטרנט מכיל רמות שונות של חיידקים רובם בשל תנאי אחסון שאינם הולמים.

אין תמונה
אל תסמכו על חלב אם שנמכר ללא פיקוח למטרות רווח
בארץ התופעה הזו שולית יותר, וחלב אם עודף בעיקר נתרם עבור פגים ותינוקות שכשהאמהות הטריות אינן יכולות להניק מסיבות שונות. לפני 3 שנים אף הוקם בנק חלב אם מקוון ראשון בישראל שעלה באתר ממילאק, אך משרד הבריאות הוציא הודעת אזהרה מפני קיומו של בנק חלב אם קהילתי. הסיבה שבנק חלב אם רשמי ומפוקח לא קיים עדיין היא בעיקר תקציבית, אך הנושא נידון בשנה האחרונה במשרד הבריאות, והאפשרות להקים פיילוט כזה במספר בתי חולים נשקלת. עד שזה יקרה, אם אתן נעזרות בתרומת חלב אם, היזהרו שבעתיים, וודאו ובדקו את מקור התרומה, והתנאים שבהם אוחסן החלב. 

>> הנקה: איך מעשירים חלב אם?