אימהות למען אימהות: מאות נשים מישראל התאגדו בימים האחרונים על מנת לתרום חלב אם לאימהות ולתינוקות הזקוקים לכך, לצד קו חם לייעוץ להנקה, הנותן מענה חינמי לאימהות בכל רחבי הארץ.

ביום שבת האחרון ממש עם פרוץ הלחימה, יועצת ההנקה עומר מלי הנגבי, החליטה שהיא רוצה לפתוח קו סיוע לנשים מניקות ולאימהות. "הקו נפתח סביב נושאים הנוגעים להנקה ולשאיבה, ונועד לנשים שילדו ונמצאות בדרום, וגם לנשים שלא מצליחות לקבל מענה", היא מספרת. "קיבלתי כל מיני שאלות מנשים שלא מצליחות לשאוב, שמרגישות ירידה בחלב או שמתמודדות עם הרבה סטרס כי הבעלים בצו 8 והן נשארו לבדן. בנוסף, ראיתי בקשות לסיוע לתינוקות שנשארו מאחור, והאימהות כנראה נחטפו כי לא חזרו הביתה מהמסיבה בדרום".

לנוכח כל הבקשות הללו, החליטה מלי הנגבי לעשות מעשה בשיתוף עם . "התחלתי לקבל מקורות לאיסוף של חלב, ובגלל שהיה עומס מטורף, ולא הצלחתי לנהל את זה, אז פשוט פתחתי קובץ והפצתי לינק מסודר לכל מקום אפשרי. עכשיו יש כבר למעלה מ-700 תורמות חלב שונות", היא מספרת.

יחד עם קבוצת פייסבוק של תרומות חלב, הן החליטו לאחד כוחות ולהתגייס למשימה. "אנחנו שבע נשים בסך הכול שמנהלות את הקבוצה: אני, אירה קפלן רזניק, אור מזרחי, מרווה בירן סגל, ניצן שכטר, אלה תורן, קסנדרה טוטוקיאן ונופר עטיה. יש לנו מסמך מאורגן שאוסף תרומות מצד אחד, ומוצא נשים שצריכות חלב מצד שני. אנחנו בעצם מקשרות בין שני הקצוות, לפי קרבת מקום המגורים", מסבירה מלי הנגבי. "בין היתר, אנחנו בקשר עם הסבתא של התינוק מחולון, תינוק נוסף שנמצא בנתניה, תינוק אחר שנותר לבדו בירושלים, שני ילדים שהחזירו אותם מעזה – וגם תינוק אחד שעבר ניתוח, ומחפשים עבורו חלב אם".

ההירתמות לנושא היא לדבריה אדירה. "יש היענות מטורפת. בקו הסיוע למניקות יש עשרים יועצות הנקה שעונות לכל השאלות של הנשים. יש הרבה יועצות שעובדות פרו-בונו בווידאו, בוואטסאפ או בכל דרך אחרת כדי לתמוך. אני עושה יעוץ בהתנדבות לנשים מהדרום או לנשים שהבעלים שלהן יצאו למילואים במפתיע. יש המון יועצות הנקה ודולות שנרתמו למשימה".

אמא עם תינוק על כסא הנקה (צילום: FamVeld, shutterstock)
צילום: FamVeld, shutterstock

שאלה משמעותית שעולה בנושא, היא כיצד מתמודדים עם הנקה בסטרס והאם יש לכך השפעה על החלב. מלי הנגבי משיבה: "אנחנו רואים שאימהות חוות ירידה דרסטית בכמות החלב בעיקר בעקבות לחץ נפשי. כלומר, לא באמת יורדת כמות החלב, אבל זו התחושה – וזה מייצר חוסר ביטחון אצל אימהות, שדואגות שהתינוק כואב או לא מסופק. חשוב להבהיר שאם התינוק נולד במועד ובמשקל התקין, ועד עכשיו הוא ינק כרגיל – אז כנראה שהכול בסדר", היא מרגיעה ומוסיפה, "אפשר לנסות להניק לעיתים קרובות יותר, להניק במנשא ובתנועה שלפעמים עוזרת לתינוק ולאם, וכמובן שגם נשימות מסייעות. אבל גם אם נדמה שהתינוק רעב, כל עוד הוא עושה את צרכיו בצורה מספקת – אין מה להילחץ, גם אם הוא קצת חסר סבלנות. בנוסף, אפשר לנסות לבקש עזרה, ולתת למכר קרוב להחזיק את התינוק בזמן שאתן לוקחות אוויר. אפשר גם למרוח שמן לבנדר להרגעה או להשתמש במוצרים כמו רסקיו, שניתן לקחת בזמן הנקה".

לדברי מלי הנגבי, גם אם האם נמצאת בסטרס, ההנקה משחררת הורמונים מרגיעים – ולכן חשוב לנסות ולהמשיך להניק. עם זאת, יש גם דברים שפחות מומלץ לעשות: "ברגע שהתינוק עצמו בסטרס ומתקשה לינוק, זה לא הזמן לתת לו בקבוק – כי הוא לפעמים לא ירצה לינוק יותר, ואף יפתח העדפה לבקבוק. תינוקות לא מורעבים ולא מתייבשים כל-כך מהר, ואני ממליצה להימנע מלתת בקבוק אם אין צורך. פשוט חשו להשתדל ולהניק כמה שיותר".

באשר לתחליפי החלב הקיימים בשוק, מלי הנגבי משיבה כי "אם האמא בוחרת להניק את התינוק במשך זמן ממושך, הרבה פעמים הדבר יוצר אצלה חיבור מסוים אל התינוק, ולכן מומלץ להמשיך זאת, ואף לנסות לאסוף עבורו חלב אם. יש בהנקה עצמה משהו שהוא מאוד נכון וראוי לשימור". 

לתרומות, היכנסו ללינק הבא