דונלד טראמפ מחבק תינוקות בעצרת בחירות בדנבר (צילום: Joe Mahoney, Getty Images)
דונלד טראמפ. את מי אתה מעדיף? | צילום: Joe Mahoney, Getty Images

בדיוק כשחשבתם שכבר שמעתם על הכל, מתברר שארצות הברית איימה כי תבטל את הסיוע הצבאי ותטיל סנקציות כלכלית על אקוודור אם המדינה הדרום אמריקאית תתמוך בהצהרה בינלאומית המעודדת הנקה. בסופו של דבר חתמה ארצות הברית על ההצהרה כאשר רוסיה הצטרפה למדינות התומכות.

פקידים אמריקאים הפתיעו את הנציגים הבינלאומיים באסיפת הבריאות העולמית של האו"ם, שהתקיימה בחודש מאי, כאשר הם התנגדו להחלטה לקידום ההנקה, על פי דיווח בניו יורק טיימס ביום ראשון. באופן ספציפי, הם דחפו להסיר את הקריאה "להגן, לקדם ולתמוך בהנקה". הם ביקשו לשנות חלק מההצהרה שקרא לקובעי המדיניות להגביל קידום של מוצרי מזון שעלולים להזין לילדים.

המקור לעימות המוזר הזה הוא ניסיון לכאורה של ממשל טראמפ לתמוך בתעשיית תחליפי החלב לתינוקות, ששווה 70 מיליארד דולר בארצות הברית, על פני שיקולי בריאות ורווחה של ילדים.

האמריקנים היו נלהבים כל כך בהתנגדותם, שהם לא היססו לאיים על נציגי אקוודור, שעמדו להציג את ההחלטה. לטענת הטיימס האמריקאים הבהירו שאם אקוודור תסרב לוותר על ההחלטה, וושינגטון תציג צעדי ענישה מסחריים ותבטל סיוע צבאי חשוב למדינה.

ההחלטה עברה בסופו של דבר בזכות רוסיה, שבאופן אירוני טענה שהחליטה להתערב כיוון שהיא מתנגדת למדינות גדולות שמפעילות לחץ על מדינות חלשות יותר.

ה"טיימס" שוחח עם יותר מתריסר משתתפים בוועידה בג'נבה. רבים מהם חששו לחשוף את זהותם מחשש לתגובה אמריקאית.

כוחו של הרגל

לוביסטים המקושרים לתעשיית הענק של מזון התינוקות השתתפו בישיבות בוועידה בג'נבה. עם זאת, אין הוכחה ישירה לכך שמישהו מהם היה מעורב בהתנגדות האמריקנית לתמיכה בהנקה. סביר שהם לא היו מוטרדים מכך. נשים במדינות עשירות מניקות יותר. הצמיחה העיקרית של החברות הללו נובעת ממדינות מתפתחות.

>> הנקה נכונה: איך לחבר את התינוק לשד?

>> מתחת לסינר של אמא: סינרי הנקה שווים במיוחד

הסיפור של טיימס לבדו מכיל דוגמאות רבות בהן מעדיפה המשלחת האמריקאית אינטרסים עסקיים על פני אינטרסים בריאותיים באותה ועידה עצמה. נציגים אמריקאים הצליחו לבטל באסיפה החלטה שקראה למסות משקאות קלים בניסיון להילחם במגפת ההשמנה. במהלך הדיונים, כמה נציגים אמריקאים איימו שארה"ב תקצץ בתקצוב ארגון הבריאות העולמי.

ישראל, אגב, מעודדת הנקה בלי קשר לעמדה האמריקאית בנושא. עידוד הנקה הוא חלק מתכנית האב של משרד הבריאות "לעתיד בריא 2020". נהלי המשרד קובעים כי הזנת ילוד בתחליף מזון לתינוק תתרחש רק כאשר קיימת הוראת-נגד רפואית להנקה, דהיינו סיכון רפואי לאם או לילוד שייגרם כתוצאה מההנקה, או כאשר קיימת התנגדות מפורשת של האם להנקה לאחר שקיבלה הסבר על יתרונות ההנקה.