תינוק יונק (צילום: NiDerLander, Istock)
פעולה טבעית וכמעט אוטומוטית, אך אסור לשכוח לרגע את כללי הבטיחות | צילום: NiDerLander, Istock
רבות דובר על יתרונות ההנקה, עבור האם והתינוק. אבל הנקה עלולה להיות גם מסוכנת; רק אתמול התבשרנו על תינוק שנחנק בעקבות הנקה בביתו, ובמקרים נוספים שמענו על תינוק אושפז במצב קשה לאחר שנחנק כאשר אמו הניקה אותו באוטובוס, ותינוק נמצא ללא רוח חיים בבית החולים תל השומר, ככל הנראה לאחר שאמו נרדמה בעת ההנקה. כך שגם אם את מותשת מהנקות ולילות לבנים, קחי כמה דקות להתרעננות ושימי לב למדריך שלפנייך, שיכול להציל חיים.

הקפידי על סביבת הנקה בטוחה

בלי להתייחס למקרה הספציפי של הנקה באוטובוס, חשוב לשים לב שהמקום שבו את מניקה יהיה בטיחותי; רצוי לא להניק ברכב נוסע, משום שהתנודות שלו עלולות "להקפיץ" את התינוק בעת הבליעה, ולגרום לחנק.
אם את מניקה ברכב, יש להחנות אותו בצל, ולמשוך את הכיסא לאחור ככל האפשר, על מנת שראש התינוק לא ייגע בהגה.

הנקה בבית: אף פעם לא מוקדם מדי לוודא שכל המדפים, הספריות והכונניות בבית יציבים, ובפרט כאלו הנמצאים בסביבת ההנקה.
חשוב לבחור כיסא הנקה אמין ויציב, ולא למקם אותו מתחת לעציצים או כל אלמנט שיכול ליפול על האם והתינוק. גם שטיחים מחליקים הם לא רעיון טוב, אף אחת לא רוצה למצוא את עצמה מחליקה אל הרצפה עם התינוק בדרך לכורסת ההנקה.

בקשי הדרכהועזרה כברבבית החולים

אם את אחרי לידה קשה, אל תתביישי לבקש עזרה. לידה ארוכה, ובמיוחד כזו שנעשה בה שימוש במטשטשים ובמשככי כאבים, יכולה להשאיר אותך חלשה וכואבת. גם התפרים (או הצלקת, למי שעברה ניתוח קיסרי) מכאיבים, ויכולת התמרון מוגבלת.
אל תתביישי לבקש עזרה בזמן האשפוז: בעל, אמא או חברה, שיביאו את התינוק אלייך להנקה ויחזירו אותו לעריסה כשאת מסיימת, יחליפו לו חיתולים ויאפשרו לך לנוח ולהתאושש יעזרו לך לבסס הנקה טובה ובטוחה יותר.

בדקי כל דבר שאת מכניסה לפה

והכוונה פה היא לא רק לאכול. אפילו תרופה תמימה לצינון יכולה לייבש את החלב ואף גרוע מכך: לעבור לתינוק ולהזיק לו. לעולם אל תיטלי תרופה, אפילו כזו שנמכרת ללא מרשם, מבלי שהתייעצת עם רופא או עם אחד המרכזים הטרטולוגים (ראי רשימה בסוף הכתבה). הדבר נכון גם לגבי סוגי מזון שאינך רגילה אליהם, משחות שיש בהן חומרים פעילים ואפילו חליטות תה מיוחדות.
כמובן שאין צורך להתקשר לרופא לפני כל כוס תה עם נענע שאת שותה, אבל חשוב לדעת שגם לצמחים כמו מרווה ונענע בכמויות גדולות יש השפעה שלילית על ייצור החלב, וכן יש צמחים שלא רצוי שיעברו לתינוקך באופן עקיף.

נסי להימנע מעזרי שינה

המנגנון הטבעי של סנכרון שנתם של האם והתינוק עדין מאוד, אך לא תמיד יצליח לנצח מכשולים כמו כדורי שינה או אפילו תמציות טבעיות שנועדו לעזור לאם העייפה לישון טוב יותר.
אם את בכל זאת נוטלת תרופות שמסייעות לשינה, כמובן אחרי שהתייעצת עם רופא, דאגי להניק בחדר מואר ובקשי ממישהו שישגיח עלייך לבל תירדמי ותשקעי בשינה עמוקה מדי.

במיטה: הקפידי על מזרן קשיח ומיקום נכון של התינוק במיטה

וגם כדאי שעל המיטה לא יהיו שמיכות או כריות רבות. יוניס"ף, ארגון רווחת הילדים של האו"ם, מונה מספר כללי בטיחות ללינה משותפת של הורים וילדים הרלוונטים גם להנקה במיטה. כחלק מכללי הבטיחות ישנה הנחיה לבחור מזרן קשיח עד כמה שניתן, להימנע משמיכות כבדות או מריבוי כריות מחשש לחסימת דרכי האוויר ושמירה על טמפרטורה נוחה בחדר השינה.

תינוקת יונקת מאמה (צילום: NiDerLander, Istock)
הנקה בשכיבה מחייבת הקפדה על הכללים | צילום: NiDerLander, Istock
כמן כן, ישנו איסור על הורים המשתמשים בסמים, שותים אלכוהול או סובלים מעודף משקל קיצוני לישון עם ילדיהם. בנוסף, כדאי לא להצמיד את הצד שבו ישן התינוק לקיר חיצוני, וכמובן שלא לאפשר לו לישון בקצה המיטה.

"אני דווקא תומכת בלינה משותפת, שיכולה להיטיב מאוד עם האם ועם התינוק", אומרת ענת יערי, יועצת הנקה מוסמכתIBCLC. "אבל מי שבוחר באופציה הזו, צריך להיות מודע לכללים".

למדי את התנוחה הבטוחה המתאימה לך

לדברי יערי, התנוחה שמפנה את נתיב האוויר של התינוק באופן אופטימלי היא התנוחה המאונכת, שבה התינוק שוכב במקביל לאם, על בטנה. ואולם, כל תנוחה שנוחה לאם ולתינוק טובה להנקה, כל עוד התינוק תופס את הפטמה וחלק ניכר מהעטרה ולא נאלץ להפסיק לינוק בכל פעם שהוא רוצה לנשום.

היי עירנית לנשימות התינוק בעת ההנקה

ובמקרה של השתנקות - נשפי על פניו. אצל חלק מהתינוקות הקטנים, מערכת הנשימה עדיין לא פועלת באופן חלק. אם התינוק משתנק בזמן ההנקה נשפי בעדינות על פניו, לרוב זה מספיק כדי להזכיר לו מה עושים. אם התינוק משתנק ליותר מכמה שניות, הניחי אותו כשבטנו על זרועך והטי את ראשו מטה בזווית של 45 מעלות, כדי לעזור לו לירוק את החלב שלא נבלע נכון.

הניחי את התינוק על גבו לאחר ההנקה

אמהות רבות מחזיקות את התינוק בתנוחה זקופה עד שיעשה גרעפס, מחשש שיפלוט וייחנק אם יושכב. לדברי יערי אין בכך צורך, שכן "לא כל יונק חייב לעשות גרעפס אחרי הארוחה". מלבד זאת, לפי הוראות משרד הבריאות, לתינוק שמושכב על הגב יש אינסטינקט שמסיט את ראשו הצידה כשהוא פולט, ולכן אין סכנת חנק. מכאן, שהשכבת תינוק על הגב ממזערת את הסיכון שייחנק כתוצאה מפליטה.

מידע נוסף על הנקה בטוחה ניתן לקבל במרכזים הטרטולוגיים:
הריופון 9779309 - 08 
אסף הרופא 9779695 - 08 
הדסה 6243663 - 02 / 6243669 - 02 
בלינסון  9377474 - 03 
מרכז למידע תרופתי 9376911 - 03

>>ואיך תעשירי את חלב האם?
>> לעוד כתבות על הנקה
הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים