התאומים של השף עומר מילר ואשתו, האושייה שירן כדר מילר, הם מהתינוקות הפוטוגניים ביותר שראו מקומותינו. בדיוק כמו אמא שלהם, השניים נולדו מוכנים לאינסטגרם, וממלאים את הריבועים שבאפליקציה בדימויים מעוררי השראה ונוטפי שיק. אלא שבאינסטוש כמו באינסטוש, מראה עיניים יכול להיות מטעה, ובעוד שירן צולמה כשהיא מניקה בסטריאו בהרמוניה מושלמת, מתברר שלא הכל זורם על מי מנוחות.

״לא חשבתי שאכתוב פוסט פרידה מההנקה כל כך מהר,״ כתבה בכנות האופיינית לה, ובצער גלוי לעוקביה. ״חשבתי שיהיו לי לפחות עוד כמה חודשים. אבל לא. אחרי החלמה מדלקת ממש ממש קשה נגמר לי כל החלב. מאמצים מטורפים מצידי לשמור ולייצר עוד ועוד אבל הגוף שלי לא משתף פעולה. לא משנה מה ניסיתי. אני יודעת שהכל יהיה בסדר גם אם לא אניק. ויודעת שעשיתי כל מה שיכלתי. אבל וואו איך זה מבאס אותי. אז רוצה להגיד לעצמי ולגוף שלי תודה על חודשיים של ייצור חלב לתינוקות היפים והאהובים שלי. זה לא פחות מפלא. שלחתן לי כל כל הרבה חיזוקים ועידודים וסיפורים על הנקות ועל הפסקות הנקה. אין עליכן ועל התמיכה שלכן בעולם. ולכל אלה שיש להם מה להגיד על תמונות ההנקה שלי - תזכרו זו בסה״כ אמא שמאכילה את הילדים שלה״.

אנחנו לגמרי מאחורי שירן והבחירה האישית שלה עבור ילדיה, שאין ספק שהיא הנכונה והבריאה ביותר עבור המשפחה כולה. בכל זאת, לאחרות שנתקלות במצוקה מסוג זה, גייסנו כמה טיפים ממומחית לנושא:

״מחסור בחלב או קצב איטי בזרימת החלב הם אחת התלונות השכיחות אצל אמהות. למחסור בחלב מגוון סיבות, ובראשן - ניהול הנקה לא נכון", טוענת דליה אבני, מדריכת הנקה ומנחת קבוצת אמהות. "הכוונה היא לטעויות שהאם מבצעת כבר מראשית ההנקה: למשל, להגביל את הזמן שהתינוק נמצא על השד או לתת לו מדי פעם השלמות מבקבוק. זוהי דרך ללא מוצא. התינוק לא ירוקן היטב את השד והגוף לא יקבל את המסר לייצר עוד", היא מסבירה.

View this post on Instagram

A post shared by Omer Miller (@omermiller) on

אך מה לגבי אותם מקרים שבהם האם מיניקה ללא הגבלה ובכל זאת אינה שופעת בחלב? האם גם לגנטיקה יש כאן תפקיד? אבני לא נותנת לגנים קרדיט, אך מציגה סיבות אחרות לבעיה: "לחץ ומתח נפשי אצל האם משפיעים מאוד. בעת לחץ מופרש בגוף אדרנלין, המנוגד להורמון האוקסיטוצין שאחראי לשחרור החלב, והדבר פוגע משמעותית בזרימה. כך גם עייפות קיצונית", היא מסבירה. "בלילה מופרש ביתר שאת ההורמון האחראי על ייצור החלב, ומאגרי החלב מתמלאים".

אבני מוסיפה כי חשוב להרבות בשתייה בזמן ההנקה, מכיוון שהחלב מורכב מ-87 אחוזים של מים. סיבה נוספת למחסור בחלב היא מה שמכונה בפי כל "קפיצת גדילה": תופעה כזו מתרחשת בחודשים הראשונים לחיי התינוק, אחת למספר שבועות, כדי להתאים את כמות החלב שהגוף מייצר לתינוק הגדל. בזמן הזה, התינוק נצמד לשד, יונק ואינו מרפה, לפעמים רוב שעות היום, והאמא עלולה לחשוב שהחלב שלה אזל.

מה עובר על התינוק?
עולל שב ומתחבר לשד, מפסיק, בוכה, מנסה שוב, יונק ויונק ונותר מתוסכל. לדברי ד"ר ערן משיח, רופא ילדים בקופת חולים כללית, שכשתינוק סובל ממחסור בחלב נוכל לראות זאת גם בכך שמספר החיתולים הספוגים יפחת מ-6-8 פעמים ביממה.

View this post on Instagram

A post shared by Shiran Kadar Miller (@shiranka) on

מה עושים?
"כשהאם חשה מחסור, יש לעסות את השד, ללחוץ עליו תוך כדי הנקה - גבוה, לכיוון בית השחי מהפטמה, זה עוזר לכווץ את המאגרים ולהזרים יותר חלב", היא ממליצה. "כמו כן, על האם להיות רגועה ושלווה ולהסתייע באנשים סביבה כדי שלא תגיע למצב של עייפות קיצונית".

View this post on Instagram

A post shared by Shiran Kadar Miller (@shiranka) on