"זו האמת על חופשת הלידה הראשונה שלי", כותבת ענבל אביב, עובדת סוציאלית, רכזת פורום למען נשים אחרי לידה- ויצו ישראל, "סבלתי. מאוד. התינוקת הקטנה שלי הייתה נוחה להפליא ונדמה היה שהיא קראה את כל הספרים על התפתחות הילד ופעלה בדיוק על פי ההוראות. אבל אני סבלתי משעמום, בדידות, עייפות ובעיקר מגעגועים".

"התגעגעתי לעבודה שלי, לשינה רצופה, לג'ינס שלי (מידה 36) ולחיים הקודמים שלי שאופיינו בעצמאות: עשיתי מה שרציתי מתי שרציתי. לפני הלידה עבדתי במשרה ורבע בשני מקומות עבודה שונים שאהבתי, סיימתי את התזה שלי והרגשתי שאני עושה דברים חשובים ומשמעותיים," היא כותבת

"לעומת זאת בחופשת הלידה, האטרקציה היומית הייתה לקנות קוטג' בסופר וסופגניות במאפייה (מודה שלקח לי זמן להבין שכנראה בגלל הסופגניות אני לא חוזרת לג'ינס שלי). אז התגעגעתי למה שהיה לפני. באותה תקופה לא הבנתי איך כל האימהות מאושרות ורק אני לא".

מנגד, לאחרונה, ילדה קייט מידלטון את ילדה השלישי. זמן קצר אחרי, הופיעה בפני התקשורת אוחזת ברך הנולד כשהיא לבושה שמלה אדומה ובנעלי עקב, וכל כולה זוהרת.

"מאחר ומרבית היולדות אינן נראות כך בצאתן מבית היולדות וחלק נכבד גם אינן חשות כך נוצר דיסוננס בין מה שהתקשורת מפרסמת לבין מה שהמציאות מכתיבה. הרי איננו יודעים גם אם קייט מידלטון מרגישה כפי שהיא נראית", אומרת ד"ר ורד בר, מנהלת מרפאה חוה לבריאות הנפש של אימהות בתל השומר וחברה בפורום למען נשים אחרי לידה של ויצו ישראל.

התסכול ברור: נשים רבות חשות שכל האימהות סביבן מאושרות, זוהרות, ישר מתחברות לתינוקן, החלב זורם להן מעצמו, בדיוק לפי צרכי הילד- ולמה רק הן לא מצליחות להגשים את כל החלומות שהיו להן, להיות אמא מושלמת?!

היום מצוין ברחבי העולם הביום הבינלאומי לבריאות הנפש למען אימהות, הצורך ביום הזה נוצר עקב העובדה הפשוטה שנסיכות כנראה יש רק באגדות.

"המציאות הכואבת מדברת על העובדה ש- 80 אחוזים מן היולדות מפתחות, בימים אחרי הלידה תסמונת שנקראת בייבי-בלוז" אומרת ד"ר וובר. "תסמונת זו מאופיינת בשינויים רגשיים חדים, רגישות יתר, בכי, עצבנות, קשיי שינה. לרוב, לצד זה קיימים רגעי אושר ורצון ללמוד לטפל ברך הנולד".

אומנם התסמונת לרוב חולפת, ללא טיפול, כעבור עד שבועיים. אבל יש להביא את העיניין למודעות ולהסביר ליולדת ולסביבתה הקרובה על התסמונת ולהרגיע כי במרבית המקרים היא חולפת בעצמה.

שהות מתסכלת

לאור העובדה שכ- 25 אחוזים מנשים אילו עשויות לפתח דיכאון אחרי לידה, שאלנו את ד"ר וובר האם יש דרכם להימנע מזה.

"השהות לבד עם התינוק עשויה להיות מתסכלת. לא תמיד פשוט להבין מה רצונו, מה מפריע לו, למה בוכה עכשיו?", היא מסבירה. "ליולדות רבות עולות מחשבות לא נעימות, כולל חרטה על כך שהביאו תינוק לעולם, מחשבות קשות כלפי התינוק.  אבל צריך לדעת שזהו תהליך טבעי".

ישנים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock, מערכת מאקו הורים)
את חייבת לישון | צילום: אימג'בנק / Thinkstock, מערכת מאקו הורים

"כדאי למצוא מישהו לשתף, לפרוק. כדאי למצוא אימהות אחרות להיות איתן, על מנת לחלוק חוויות, את הקשיים והשמחות", היא ממליצה.

"חשוב לזכור, גם בימים קשים – שאימהות זה תהליך ארוך מאד. בתהליך הזה יהיו הרבה רגעים טובים וגם הרבה רגעים קשים" מזהירה ד"ר וובר. "זהו תהליך של הכרות איטי – של האם את ילדה ושל התינוק את אמו. בתהליך הזה, יקרו גם טעויות וזה בסדר, יהיו הרבה לא טעויות וצריך להסתכל על המכלול. להבין שאין אם מושלמת".

ובכל זאת, מה אפשר לעשות כדי להקטין את הסיכוי לדיכאון לאחר לידה?

שינה של לפחות 6 שעות ברצף בלילה. אישה אחרי לידה חייבת לישון טוב – לפחות 6 שעות ברצף בלילה. השינה ברצף נמצאה כגורם מגן מספר אחד מפני תחלואה נפשית אחרי לידה.

גיוס עזרה. שינה של שש שעות ברצף אינה משימה פשוטה לאם צעירה ודורשת ממנה גיוס עזרה: אדם אחר –בן הזוג, בן משפחה או עזרה בתשלום שיוכל לטפל בתינוק בזמן שהיא ישנה. בזמן הזה, הילוד יכול לאכול חלב אם שאוב או תחליף חלב.

אכילה מסודרת. חשוב מאד שאישה אחרי לידה תאכל טוב ומסודר ובפרט אם מניקה. חשוב שימצא מי שיכין לה אוכל וגם ידאג לכך שיהיה זמן לאכול אותו.

זמן אישי. חשוב שיהיה לאם הטריה זמן לדאוג לעצמה – לצרכים הגופניים והרגשיים שלה – למקלחת טובה, לשיחה טובה עם חברה וכל מה שעושה לה טוב.