שני גבעון (35) מאזור חיפה, כבר הייתה בחדר לידה כשלפתע תקפה אותה חרדה. "זה לא היה התקף חרדה קשה, אבל בהחלט תחושה לא פשוטה לקראת מה שעומד לקרות", היא משחזרת. "זו אמנם הייתה לידה שניה, אבל שונה לחלוטין מקדמתה. הלידה התחילה עם זירוז בגלל האטות בדופק העוברית. העובדה שהייתה אי וודאות לגבי מצבה של העוברית שלי יצרה אצלי חרדה וחשש. הרבה מחשבות התחילו להתגנב פתאום באותם הרגעים שבהם אני אמורה להיות רגועה וממוקדת. לא יכולתי שלא לדאוג לגבי מהלך הלידה ומה שיהיה אחריה". כשגבעון הסגירה את מצבה בפני אנשי צוות חדר הלידה ברמב"ם, הם נתנו לה מענה אולטימטיבי, או ליתר דיוק – אלטרנטיבי. דיקור סיני בעודה שוהה בחדר הלידה, כאמצעי להפחתת רמת החרדה.

חרדה מעצימה כאב 

מה שחוותה גבעון בחדר הלידה היא תופעה די נפוצה בקרב יולדות, שנטמעת פעמים רבות בין כאבי הצירים, ההתרגשות מהאירוע והספונטניות של התקדמות הלידה, אבל לדברי מומחים יש להפרעת חרדה בחדר הלידה (GAD -generalized Anxiety Disorder) השפעה משמעותית על היולדת, על הלידה וכמובן על הילוד. 

 "לידה היא אירוע שיא בחיי אישה, המלווה בחוסר ודאות", מציינת קארה פרר סוקולובסקי, מומחית ברפואה סינית בתחום הגינקולוגיה, הריון ולידה במערך המיילדותי רמב"ם, ומי שמובילה את הטיפול בדיקור סיני בבית החולים, "כאשר מתווספת לכך חרדה, עלולות להיות לכך השלכות רבות. החרדה משפיעה על רצף הלידה, מאחר שהאישה נמצאת במצב של עודף אדרנלין וזה מביא ל'נדנדה של אוקסיטוצין'", היא אומרת ומסבירה את המנגנון, "אדרנלין שעולה ומשפיע מאוד על ההפרשה ההורמונלית הרצויה ללידה. אנו רואים זאת הרבה למשל, בנשים שמגיעות למיון בעקבות צירים תכופים וחזקים ובמפגש עם הצוות הרפואי הצירים נעלמים לפתע".

 

שני גבעון והמטפלת קארה פרר סוקולובסקי (צילום: הקריה הרפואית רמב"ם)
צילום: הקריה הרפואית רמב"ם

"חרדה מעצימה כאב ולכן הלידה עלולה להיתפס כחוויה טראומטית", מדגישה פרר סוקולובסקי, "אישה שנמצאת בחרדה ופחד עלולה לחוות כאב בעוצמה מוגברת, שיקשה עליה להתמודד עם מהלך הלידה ועלול להשאיר אותה עם חוויה קשה ופחד מפני הלידות הבאות. החרדה של האם משחקת תפקיד קריטי לשכיחות בסיבוכים אימהיים ועובריים, ועלולה להוביל לצורך בהתערבויות פולשניות נוספות במהלך הלידה. נראה שחרדה המתרחשת בשליש האחרון להריון ובמהלך הלידה, משפיעה באופן שלילי על משך הלידה. חשוב לומר שחרדה בלידה, שאינה מטופלת, עלולה להוביל לדיכאון לאחר לידה".

ממש כמו שהיה במקרה של גבעון, מסתבר שחרדה בקרב יולדות עלולה להופיע גם בנשים ללא כל רקע קודם. נשים אלה יכולות למצוא את עצמן במהלך הלידה במצב קיצון שמעורר פחד עצום, פחד מהכאב, חשש מהלא נודע, פחד לחיי העובר ואף פחד ממוות. "הלידה מעוררת כל מיני תחושות ולא תמיד הן רציונליות, אבל חשוב לתת להן מענה על מנת לצמצם את סיכוני ההשלכות", מסבירים המומחים.

למרות שהתקפי חרדה, במינונים שונים, הם תופעה הולכת וגדלה בקרב האוכלוסייה, לרפואה המערבית המקובלת יש ארגז כלים המכיל אפשרויות ומשאבים מוגבלים מאוד בטיפול בחרדה במהלך הלידה, הן תרופתית והן מבחינת ליווי רגשי, כאשר אין ליווי פסיכולוגי בלידה או תומך מקצועי אחר אשר יכול ללוות אירוע כזה.

 

שני גבעון בטיפול דיקור סיני  (צילום: הקריה הרפואית רמב"ם)
צילום: הקריה הרפואית רמב"ם

אולם, דווקא במקום הזה, הרפואה המשלימה תופסת מקום של כבוד ונותנת מענה זמין, אפקטיבי ומידי להתמודדות עם כאב וחרדה. "הדיקור נמצא יעיל בתהליך הלידה מתוך כך שהוא מפחית סטרס ומתח אצל היולדת", אומרת פרר סוקולובסקי, ומוסיפה כי מניסיונה, התערבות המטפלת בדיקור סיני נותנת ליולדת וגם לצוות מענה למצב זה וכך מהלך הלידה לרוב נחווה סובייקטיבית לאם כחוויה טובה יותר

מחט זה כל הסיפור

לפני כחודש התקיים כנס לרפואה משלימה אינטגרטיבית בחסות ההסתדרות הרפואית בישראל. הכנס עסק בעשייה אינטגרטיבית בארץ, בהכשרה והתמחות וקביעת ניירות עמדה בנושאים כמו כאב ומיילדות. בכנס השתתפו רופאים, אחיות ומטפלים מתחומי הרפואה המשלימה מכלל בתי החולים וארגוני הבריאות בארץ אשר בהם מתקיימת רפואה אינטגרטיבית, כאשר רמב"ם, אשר היה חלוץ בתחום, הציג את ניסיונו בטיפול. בימים אלה ממשיך המרכז הרפואי רמב"ם בקידום הנושא ושילובו בתפיסת הטיפול במערכת הבריאות, כאשר בית החולים מקיים, לראשונה בארץ,  סדנאות הכשרה למטפלים בדיקור סיני מהמגזר הפרטי, במטרה להפוך אותם לחלק פעיל בקהילת המטפלים בשיטה, במסגרות רפואיות קונבנציונליות.

אם תשאלו את פרר סוקולובסקי, הדיקור צריך להיות זמין בכל מערך הריון ולידה כחלק מתפיסת הטיפול הסטנדרטית: "הדיקור מרגיע את המערכת הסימפטטית, רמות האדרנלין והקורטיזול מתייצבות ומפל הורמונלי רצוי יכול להתקיים", היא אומרת, "עם השהייה במצב זה, יש לאישה אפשרות להתקדם בתהליך הלידה. מחקרים שעסקו בתחום השפעת הדיקור על המוח, מצביעים על היכולת של  דיקור סיני לעודד שחרור של סרוטונין ואנדורפינים. אלו מרגיעים, משככים כאב, ומשפרים את מצב הרוח. במילים פשוטות מדובר בדרך לתת מענה לטווח רחב של מצבים הקשורים להריון ולידה באמצעות טיפול המשלב דיקור סיני במחטים דקיקות ומגע ולחיצות על גבי נקודות שונות בגוף. וזה מוביל להרגעה, לריכוך, להרפיה, להפחתת תחושת העומס והכאב ואף לקיצור משך הלידה במקרים מסוימים. מעבר לכל היתרונות האלה, זה פשוט נעים", היא מוסיפה ומסכמת בחיוך.