חדר לידה יכול להיות המקום הכי מרגש בעולם, אך הוא יכול להיות גם מקום טראומתי. מקום בו יש כאב, פחד, ואירועים העלולים להסתבך בסביבת היולדת. סביב היולדת פועלים מגוון רחב של אנשי טיפול, על מנת לאפשר חווית לידה מיטבית: רופאים, אחיות, מיילדות, מנתחים וגם מטפלים ברפואה במשלימה. בשנים האחרונות קיימת עליה במודעות לגבי היתרונות של שילוב רפואה משלימה בתוך הרפואה הממסדית. קופות החולים ובתי החולים משלבים טיפולים במגוון תחומים ברפואה משלימה. מטופלים זוכים לשילוב טיפולים ברפואה סינית, בטיפולי מגע במחלקות האשפוז בנוירולוגיות, אונקולוגיות, ראומטולוגיה וגם במחלקת יולדות ובחדרי לידה.

נשים רבות משלבות כיום טיפולים ברפואה סינית, שיסייעו להן להרות, במהלך ההיריון וכמובן גם במהלך לידה ואחריה. בשנים האחרונות אני מטפלת בנשים בחדר הלידה, במרכז הרפואי רמב"ם בדיקור סיני, להפחתת כאב, להרגעה, לזירוז לידה ואף במחלקה להיריון בסיכון.

תוך שעה הגיעה הלידה

נשים שנמצאות שבועות ארוכים בבית החולים במצבים של הריון בסיכון, מצויות רוב הזמן במצב ריגשי עדין, המלווה בפחד וחרדה. אנו דואגות לשלב עבורן תמיכה רגשית באמצעות שיחה וטיפול בדיקור. הטיפולים ברפואה סינית תומכים ומסייעים גם בהתפתחות עוברית תקינה ושמירת היריון. בנוסף הם יכולים לסייע במניעה של ירידת מים מוקדמת, התקצרות צוואר הרחם, אי סדירות של מערכת העיכול, בעיות שינה, בצקות, התמודד עם המתח הנפשי, שמירת היריון והשהיית לידה. כאשר נשים מגיעות לאשפוז בעקבות התפתחות של סוכרת הריונית, שילוב של דיקור סיני והמלצות תזונה המוצעת ע"י דיאטנית, יכולים להביא לאיזון ואף לסייע לשמירה על המשך היריון תקין.

שילוב של רפואה משלימה בחדרי לידה הוא נושא שנחקר ונבדק לאורך שנים, ונמצא כמסייע בהתמודדות היולדת במהלך הלידה ובמקרים רבים נמצא יעיל בקיצור משך הלידה וכתוצאה מכך במניעת סיבוכים. לאורך השנים בהן אני מטפלת ומלווה נשים במהלך ההיריון והלידה, אני יודעת לומר בוודאות שהטיפול בחדר לידה הוא משמעותי ביותר ויכול להוות שינוי בגישה ובחוויית תהליך הלידה של היולדת, כמו קיצור אורך הלידה, התמודדות עם הכאב, הרפיה והתמודדות עם פחד, חרדה, הסדרת צירים, זירוז, איזון אגן והכוונת העובר למנח אופטימלי. יש נשים שמעדיפות ללדת ללא אפידורל או שאינן יכולות רפואית לקבלו וכאן הדיקור מאוד מקל בהתמודדות עם הכאב.

דיקור סיני (צילום: By NiP STUDIO, shutterstock)
דיקור סיני | צילום: By NiP STUDIO, shutterstock

עדי (שם בדוי), בת ה-33, נשואה ואמא לילדה בת שנתיים, הגיעה אלינו למחלקת יולדות במרכז רפואי רמב"ם בשבוע 40+3 להריונה השני. לפני הכניסה לחדר לידה, סיפרה לי המיילדת שעדי שרויה במתח ואינה מתקדמת כצפוי בשלב זה ללידה. בכניסה לחדר הלידה אני פוגשת את אמא שלה שנראית מודאגת, ואת בעלה שנראה עייף וחרד החדר מואר ועדי שכובה נאחזת בצידי המיטה כאילו היא הולכת ליפול. היא חיוורת דרוכה וחסרת שקט. המלווים יוצאים, החדר שקט מכבים את האור, בשיחה קצרה אני מבינה שיש קושי להרפות. המחשבות על הלידה הראשונה מציפות אותה והיא דואגת לילדה שבבית. האפידורל עובד אבל כל תחושה הכי קטנה מאותתת לה שהיא כאובה ובסכנה. לאחר שיחה קצרה אני מבינה שתחושת הכאב אינה קשורה למצב מסכן חיים ושיש לה את היכולות להתמודד, ושהתקדמות הלידה קשורה בקושי שלה להרפות ממה שהיה ולהיות לגמרי קשובה רק למה שקורה כאן ועכשיו. אני מציעה לה לנשום נשימות עמוקות ואיטיות, מחדירה מספר מחטים ביד, ברגל, בגב התחתון ובין הגבות, מניחה ידיים על אזור האגן עם ניעות עדינות. היא נרגעת ולאט לאט שוקעת בתנומה, הגוף רפוי והמחטים עובדות בהרמוניה. כשעה לאחר הטיפול עדי מבקשת להיבדק, היא מרגישה לחץ עצום. המיילדת מגיעה, הלידה בדרך.

לדעתי, הדבר הכי חשוב לאישה במהלך הלידה הוא להרגיש בטוחה, מוגנת ושמבינים אותה ואת הצרכים שלה. שגם אם היא מאבדת לרגע שליטה, צועקת, בוכה או כועסת, הנוכחים בחדר ידעו לתמוך בה. הגורם שהכי פוגע במהלך הלידה ושממנו נובעות לדעתי הרבה התערבויות מיותרות ופוסט טראומטיות הוא המקום בו האישה מרגישה מאוימת ומפוחדת - ואז מהלך הלידה "נתקע". כאן הטיפול שלנו מאוד משמעותי. הדיקור מרגיע, נותן לאישה מנוחה, רגע התכנסות, מתוך מצב של כאוס למצב של שקט. תהליך הלידה יכול להתקיים באופן בריא ונכון, ההורמונים מופרשים והלידה מתפתחת. יש לציין שגם לאחר הלידה הטיפול בדיקור יכול לסייע בהקלה בכאב, להתמודד עם בעיות במערכת העיכול, מצבים רגשיים תמיכה בקשיי הנקה, מסטיטיס ועוד.

הכותבת הינה מטפלת מוסמכת ברפואה סינית המתמחה בתחום הנשים, ליווי הריון ולידה, במרכז רפואי רמב"ם.