מזל טוב, גיליתם שאתם בהריון! מה עכשיו? הריון ראשון או לא, לכל הריון השאלות והחששות שלו. את מי שואלים את כל השאלות? עשית כבר את כל הבדיקות, התחלת לברר כבר על עגלה ומה צריך לקנות, שמעת מיליון עצות מסביב והכל בבלגן אחד גדול. זה בסדר שיש לך חששות מהלידה ומה יהיה אח”כ, או איך הבעל יגיב ואם הוא ידע מה צריך לעשות.

בואו נעשה סדר - כשאנחנו מדברים על הכנה ללידה מדובר בכמה שלבים. השלב הראשון הוא למעשה הכנה ללידה ובעיקרו הכנה לוגיסטית של התיק שישמש אותנו במהלך הלידה, מה לקנות, מה לשים בתוכו ועוד. השלב השני הוא הכנה נפשית ופיזית ללידה בקורס הכנה ללידה, מפגשים מכל מני סוגים והשלב השלישי הוא הלידה הטבעית והיום שבו למעשה מתחילה הלידה על כל המשתמע מכך – איך להתמודד עם צירים ועם כל התהליך שקורה אצלנו בגוף עד הלידה בפועל?

תיק לידה

אני ממליצה להכין את התיק ולסגור אותו כבר מוכן ליציאה בשבוע 33-35 לכל המאוחר, זה הזמן הנכון. טיפ הזהב שלי הוא לחלק אותו לשניים – חלק אחד ללידה עצמה (לשעות שלנו בחדר הלידה) וחלק שני לאשפוז (לאחר הלידה למעשה) וזאת כדי לא להגיע לחדר הלידה עם תיקים ומזוודות ויותר מדי דברים. תיק אחד שמרכז את הכןל לשעות של הלידה. שמן שקדים, רמקול, מטען וכל הדברים הקטנים שעושים את ההבדל (רשימה מפורטת יותר בהמשך).

חשוב מאוד שהמלווה (אבא/בן זוג/בעל) יכין גם תיק לעצמו. צריך לזכור שחדר לידה הוא מקום קר כי היולדת "מקררת" אותו, אז רצוי שהגברים ידאגו לעצמם לבגדים חמים ונוחים להחלפה, מברשת ומשחת שיניים ועוד. וכמובן, תיק קטן לתינוק/ת – למרות שאנחנו מקבלים מבית החולים את כל מה שצריך בימי האשפוז, הכל כולל הכול, אבל מלבד מוצץ ובגדים ליציאה מבית החולים. אני ממליצה לקחת סל-קל או עגלה, בגדים (סט אחד יכול להספיק), מוצץ שמיכה וחיתול טטרה. כל הנושא של תמ"ל, טיטולים וכל השאר – נקבל בביה"ח.

הכנה ללידה

יש כל מני סוגים של קורסים שמשלבים שיטות כאלה ואחרות והם כולם מתאימים לשלל לידות – עם או בלי אפידורל, לידה טבעית, תאומים, תינוק יחיד, אמא יחידנית ועוד. יש את הקורסים של קופות החולים שמאפשרות להגיע לכמה מפגשים של הכנה במחיר סמלי, יש את הקורס הייעודי בתוך בית החולים שאליו אנחנו מיודעים להגיע לקראת הלידה שהוא חינמי ויש קורסים פרטיים (גילוי נאות – גם אני מנהלת אחד כזה) והיתרון בהם שמדובר לרוב במפגש אחד, מעין סדנה שמרכזת בתוכה את כל מה שצריך לדעת לקראת הלידה מהשלבים שהזוג נמצא בבית ועד ההגעה לחדר הלידה. זה מועבר בצורה נגישה וקלילה להבנה כדי להסביר הכול ולתת מקום לחששות בתקופה הלא פשוטה. בדרך כלל מומלץ לעשות קורס הכנה ללידה החל משבוע 27-28 ולהתחיל לתאם כבר משבוע 24-25 כדי לא להגיע לרגע האחרון ולהיכנס ללחצי זמן.

לידה טבעית (התמודדות עם צירים)

הלידה מחולקת לשלושה שלבים בפני עצמה. השלב הראשוני של הלידה נקרא השלב הלטנטי שבו האישה תהיה בבית ומתחיל אצלה הציר הראשון או ירידת מים (עד פתיחה 3-4), השלב השני נקרא שלב הלידה בו בדרך כלל נהיה בחדר הלידה ועם אפשרויות של משככי כאבים והשלב השלישי נקרא לידה והוא קורה בדרך כלל בתוך חדר לידה. השלב הלטנטי, בבית, הוא זה שנתמקד בו בעיקר כי בשלב הזה אנחנו מחפשות דרכים להתמודדות עם הצירים ועם מה שהם מביאים, תזמון צירים וכו'. רצוי להוריד אפליקציה לתזמון צירים שבה אפשר להזין מתי התחיל ונגמר ציר ובכך לעקוב אחר החזרתיות שלהם. הסיבה שאנחנו רוצים לבדוק את הצירים היא כדי לבדוק מתי בעצם לצאת לבית החולים בהתאם להנחיות כאלה ואחרות, בין היתר בשל ירידת מים.

ברגע שמתחילים צירים בבית, אמליץ ליולדת ולמי שנמצא איתה – להרגיע את הבית על מנת להפריש אוקסיטוצין. לעמעם אורות, להדליק נרות, לבשם את הבית ולשים מוסיקה נעימה שהאישה אוהבת. הכל כדי להרגיע את הגוף ולתת לו תחושה שהוא במקום בטוח. אני ממליצה להיות באמבטיה כמה שרק אפשר לפני שיוצאים מהבית, ממש לכוון את המים על הבטן ולאפשר לגוף ליהנות מהזרם של המים כדי להירגע ולקבל את חוזק הצירים לאט לאט. אני רוצה להרחיק גורמים כמו חדשות ושיחות עבודה – כל מה שמלחיץ אותנו או משיח את הדעת.

עזרים חיצוניים שיכולים לעזור לנו – מכשיר טנס להקלה על צירים יכול לעזור מאוד בשלב הזה. יש כל מני כדורים שיכולים מאוד לעזור עם כאבים של גב תחתון, רצוי להוריד את הלחץ מהגב בעזרת עיסוי, אפשר גם על כדור פיזיו. הכי חשוב זה להיות בתנוחה שהיא נוחה לך, אין תנוחה אחת שהיא מדויקת ונכונה לכולן, ובעיקר לזכור שמדובר בכאבים שמקדמים אותנו לקראת לידה ולקבל אותם באהבה, עם כל הקושי שכרוך בכך. כל ציר כזה מקדם אותי לדייט הכי חשוב של חיי עם התינוק שלי. כל כאב הוא כאב טוב.

ומה לא לעשות? 

סיורים בבתי חולים הם משהו שאני לא ממליצה לעשות. אפשר לוותר על זה. כשאני מגיעה לחדר לידה לפני או תוך כדי לידה – אלו תחושות שונות מאוד ואי אפשר להשוות ביניהן. ברגע האמת פחות מעניינת אותי הנראות של החדר או עד כמה החדר מאובזר, טכנולוגי וחדשני. אני כן ממליצה להגיע באופן עצמאי למיון יולדות ביום אקראי כדי להבין את האנרגיה ולנסות לספוג את האווירה של איך הדברים עובדים ברגע האמת. כי כשהאישה חווה צירים והיא בסטרס היא והמלווה פחות יזכרו איך מגיעים מכל מקום לכל מקום בבית החולים.

במצב כזה, של היכרות בסיסית עם המקום, המלווה יכול להוריד את היולדת בכניסה למיון היולדות ושם יקבלו אותה בזמן שהוא מחנה את הרכב – אם הזמן דוחק. זה חשוב בעיקר כדי להוריד את מפלס החרדה לקראת היום החשוב הזה, כדי לא לראות את המקום בפעם הראשונה בזמן לידה. מרגע שניכנס למיון היולדות ינתבו אותנו לכל מה שנצטרך ואין צורך בהיכרות עם המחלקה לפרטי פרטים, אלא רק להגיע למיון יולדות ולא מיון כללי כמו שהרבה זוגות עושים ואז לא מוצאים את עצמם, שורפים זמן ונלחצים שלא לצורך.

הכותבת היא דולה ואחות מוסמכת, מלווה נשים בהיריון ואחרי לידה.