תינוק חולה נבדק עם סטטוסקופ (צילום: Lisa Eastman, Istock)
דוקטור, הוא לא גיהק כבר שעה | צילום: Lisa Eastman, Istock
מצד אחד, אנחנו לא רוצים לקחת את התינוק לרופא על כל "פיפס" קטן. מעבר לטרחה הכרוכה בהגעה ובהמתנה, יש גם תמיד חשש שהילד יידבק במחלה נוספת בחדר ההמתנה שעמוס ממילא בילדים חולים. מצד שני, אנחנו מפחדים להזניח או לגרום לנזק כלשהו בגלל שאננות שאינה במקומה.

לרוע המזל, לא ניתן לקבל סיוע רב מהתינוקות, שכן היכולת התקשורתית שלהם - בכל הנוגע לדיווח על מצוקות - מסתכמת בבכי בעוצמות שונות. אז איך יודעים מתי לדאוג ולרוץ לרופא ומתי אפשר לצאת מהלחץ? רופאי בריאות כללית ניסחו כמה כללי אצבע מתי להטיס את הילד לרופא או לחדר מיון.

קודם כל: אם התינוק ערני, מחייך, אוכל ושותה תהיה הסיבה הרפואית שמדאיגה אתכם אשר תהיה, היא כנראה לא דחופה מאוד. אפשר בהחלט להישאר בבית ולהשגיח על הקטנצ'יק מקרוב, ובמידת הצורך לפנות לבדיקת הרופא המטפל בימים הבאים.

תינוק מחייך עם כובע וסוודר (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מחייך? עליז? מקשקש? כנראה שהכל בסדר | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

לעומת זאת, במקרים הבאים יש להגיע בדחיפות לרופא:

1. חום בתינוק שעדיין לא מלאו לו חודשיים מחייב בדיקה של רופא, מאחר שמערכת החיסון בגיל הזה עדיין לא מפותחת, והתינוק עלול להיות הרבה יותר חולה מכפי שהוא נראה.

2. חום שנמשך יותר משלושה ימים אצל ילדים בני חודשיים ומעלה מחייב בדיקה רפואית מאחר שהוא עלול להעיד על מחלה חיידקית שמצריכה לפעמים בירור נרחב יותר, כמו בדיקת דם ובדיקת שתן. תוצאות הבדיקות האלה עשויות להצביע על הצורך במתן טיפול אנטיביוטי.

3. חשד להתייבשות (כתוצאה מהקאות ומשלשולים רבים) מחייב בדיקה רפואית. אם החשד מתאמת, יש לרוב צורך בעירוי נוזלים לווריד. החשד להתייבשות צריך להתעורר במקרה שהחיתולים יבשים, המרפס בראש שקוע, העיניים מזוגגות ויבשות, והתינוק נראה ישנוני וחלש.

רפלוקס בתינוקות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
בתמונה: תינוק לא מיובש | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

4. קוצר נשימה בתינוקות ובילדים מחייב בדיקה רפואית דחופה. תינוק שמתקשה לנשום לרוב נושם במהירות, נאנח, ונוסף על כך ניתן להבחין ברתיעות (רטרקציות) בין־צלעיות - מצב שבו העור בין הצלעות "נשאב" פנימה במהלך כל שאיפת אוויר. ילדים יותר גדולים אף עלולים להתקשות להשלים משפטים.

5. פריחה עם חום מעידה בדרך כלל על מחלה זיהומית כזו או אחרת - לרוב מחלה נגיפית שחולפת מאליה. אבל באופן נדיר ביותר עלולה פריחה עם חום להצביע על מצב חירום רפואי, שבו מחולל המחלה הוא חיידק הגורם לדלקת קרום המוח (מנינגוקוק) או שמדובר בחיידק טורף. במקרים כאלה חשוב כמובן לפנות בדחיפות לרופא. הפריחה המסוכנת, להבדיל מהפריחות האחרות, היא בצבע סגול־אדום או בצורה של שטפי דם, והיא אינה נעלמת בלחיצה או במתיחה של העור. נוסף על כך הילד ייראה בדרך כלל במקרים האלה מאוד חולה, ישנוני, אפאתי, חסר כוחות וחיוניות וימעט לאכול ולשתות.

6. פרכוס ראשון בילד מחייב בדיקה רפואית דחופה.

7. חבלת ראש - ילד שקיבל מכה בראש ואיבד את ההכרה - אפילו לשניות בודדות - חייב להגיע לבדיקה רפואית דחופה. גם אם לא היה אובדן הכרה, אבל לאחר החבלה יש לילד בחילות והקאות, או שהוא ישנוני והתנהגותו יוצאת דופן, יש צורך לקחת אותו בדחיפות לבדיקה. אצל תינוקות כל מקרה של נפילה מגובה של מעל 50 ס"מ מחייב בדיקה רפואית.

8. אלרגיה - ילד שמפתח קוצר נשימה או נפיחוּת בשפתיים או בפנים בליווי גרד בגוף לאחר חשיפה לחומר אלרגני (למשל, עקיצת דבורה או עקיצת חרק אחר כלשהו) - חייב להגיע בהקדם לבדיקה לשם קבלת טיפול רפואי. הסיבה: במקרים נדירים עלולה הבצקת להתפשט גם לדרכי הנשימה ולחסום את כניסת האוויר.

9. כוויות בשטח שגדול משטח כף ידו של הילד או כוויות עם שלפוחיות מחייבות לפנות בהקדם לרופא לשם קבלת טיפול.

10. כאב פתאומי באשך מעורר את החשד שמדובר בתסביב של האשך - מצב שמחייב טיפול כירורגי דחוף.

11. חבלה בגפיים - אם הילד נחבל ביד או ברגל ואינו מצליח לדרוך על הרגל או להזיז את היד - יש חשד לשבר או לפריקה של מפרק, ועליו להגיע לבדיקה רפואית דחופה.

12. הרעלה - בכל חשד להרעלה יש להגיע לבדיקה רפואית דחופה. גם ניתן להתייעץ עם המרכז הארצי להרעלות בבית החולים רמב"ם בטלפון: 04-8541900.

13. כאבי בטן חזקים - אם הילד סובל מכאבי בטן חזקים ללא שלשולים וללא יציאות, עם או בלי הקאות, עליו להגיע בדחיפות לבדיקת רופא כדי לשלול בעיה כירורגית דחופה כמו חסימת מעיים, בקע כלוא או דלקת בתוספתן.

תינוק אוכל -אמא בוחרת (צילום: Marcy Maloy, GettyImages IL)
העיקר שתהיה בריא | צילום: Marcy Maloy, GettyImages IL

14. שטפי דם שיכולים להיות נרחבים או בצורת כתמים או בצורת נקודות על העור או על הריריות (פה, עיניים וכד') ואשר אינם נעלמים בזמן לחיצה על העור או מתיחה שלו - יכולים להעיד על בעיית קרישה כמו ITP (טרומבוציטופניה אימונית) ומחייבים לעשות בהקדם ספירת דם.

15. בכל מקרה של נשיכות בעלי חיים כמו כלב או חתול יש להגיע בהקדם לבדיקה רפואית - גם לצורך טיפול מקומי בפצע וגם לצורך קבלת חיסונים, כולל חיסון נגד כלבת, לפי החלטה של משרד הבריאות.

ד"ר דנה פלורנטין היא מומחית ברפואת משפחה ורופאת הבית של אתר כללית. ד"ר מוטי חיימי הוא מומחה ברפואת ילדים ובהמטו־אונקולוגיה במרכז בריאות הילד בחיפה מקבוצת כללית

>> עונת החתונות החלה: האם אתם לוקחים אתכם את התינוק לחתונה?