פסטיבל מידברן צפוי להיפתח בשני הקרוב (14 במאי), ולהימשך עד יום שבת (19 במאי). האירועים מציגים מגוון רחב של הופעות, תקלוטים, מיזמים אומנותיים וקאמפים שונים; שבוע של ערפול חושים במדבר. אך השנה, במגמה הפוכה מבשנים עברו, נראה שהרבה אנשים שתיכננו להגיע לפסטיבל בוחרים למכור את הכרטיסים שלהם, ימים לפני האירוע.

שאלתי את א', דיג'יי מתל אביב שמכר את הכרטיסים שלו, לפשר התופעה: "הרבה מזה זה הייפ. כמו שבשנה שעברה כולם חיפשו כרטיס, השנה יש הייפ שלילי. זה כדור שלג שמוכר גם מאירועים אחרים, פשוט בגלל שהמידברן בנוי מקהילה הרבה יותר מצומצמת ופחות מגוונת, הפוטנציאל הוויראלי להיסטריה גדול בהרבה. כמו כן, יש יותר כרטיסים השנה משנה שעברה. יש גם קצת פאניקה מהצד של המארגנים מבחינת מזג האוויר - בעמוד שלהם, משתמשים במילים כמו 'סכנת חיים'. בסופו של דבר אני מאמין שיהיו הרבה אנשים והמידברן יהיה דומה לשנה שעברה".

דיברתי גם עם ג', מפיק מוזיקלי מתל אביב, שהלך למידברן כמה שנים ברצף, למעט השנה. הוא הסביר שמבחינתו, המידברן הוא כבר לא מה שהוא מתיימר להיות: "זו בבואה די מדויקת למדינת ישראל - המון ססמאות וערכים, אבל בפועל העניין מונע מצרכים פוליטיים וכלכליים של מי שנמצא בעמדות המפתח. השימוש במילה קהילה הוא ציני".
 
מה גרם לך להבין את זה דווקא השנה?

"ראיתי את זה כבר בשנה שעברה. השנה הקאמפ שאני חלק ממנו קיבל מימון מאיזה מיליונר לבנות פסל, ואנשים התחילו להתנהג מוזר. לא הייתי בצבא, אבל כבר שנה שעברה הרגשתי שיש שם מפקדים, ולא בקטע טוב. היה חוסר שקיפות עם הקופה של הקאמפ".
 
נ', אשת מכירות מיהוד, נתנה סיבה פשוטה יותר למכירת כרטיסיה: "כל החברים שלי החליטו ברגע האחרון שהם לא רוצים להגיע, וכמובן שלא רציתי ללכת לבד. בכלליות, השנה הפסטיבל מרגיש מבאס יותר - המזג אוויר לא מפרגן, והארגונים מתעכבים בגלל זה".
 
פסטיבל מידברן (צילום: עודד כרמלי)
צילום: עודד כרמלי
 
מהצד השני, למרות שלא מעט מעדיפים לנטוש את הפסטיבל, ד', אמן צעיר מתל אביב, בחר להגיע בכל זאת. הוא מסביר: "אנשים מפחדים מהסופות. בשבוע שעבר היו סופות ברמה לא הגיונית. בזנטים שהיו תקועים מטר באדמה הועפו, ואפילו התעקמו. אנשים נלחצים מזה".
 
ומה גרם לך לקנות כרטיס בכל זאת?
 
"לא תכננתי להגיע בהתחלה, בגלל המחיר הגבוה. עכשיו, כשהרבה אנשים מוכרים כרטיסים, אני יכול לקנות כרטיס ב-2/3 מהמחיר המקורי, וזה משהו שאני יכול להרשות לעצמי. קפצתי על ההזדמנות".
 
י' הוא מנהל קאמפ במידברן, שהעדיף להישאר בעילום שם. הוא הגיע לאירוע בקביעות עוד מ-2012, כשנקרא מאמא ברן. הוא מנסה להרגיע: "קודם כל, חשוב לשמור על פרופורציות - בקבוצות הפייסבוק של המידברן, אנשים מכרו בסביבות ה-300 כרטיסים מתוך 12,000 של הפסטיבל" (אין נתונים לגבי מכירות כרטיסים מחוץ לאותן קבוצות, ר.ב.). "רובם החזיקו את הכרטיסים עד הרגע האחרון, כמו אנשי הפקה שקיבלו הקצאות כפולות. אני לדוגמה קיבלתי 2 כרטיסים. תמיד מחכים עם מכירת הכרטיס השני עד הרגע האחרון, כדי לראות מה יקרה ואם אנשים ישיגו בעצמם. אז ככה נוצרה רוויה לביקוש האירוע". 
 
מה לגבי התחזית הסוערת שצפויה לימי האירוע?
 
"מזג האוויר לא עוזר. ההפקה שולחת הודעות אזהרה, שכנראה גורמות לאנשים לדאוג. במידברן, תמיד יש אנשים חדשים שרוצים להתנסות, אבל הפעם הם חושבים שזה לא אידיאלי. בסופו של דבר, אלו תנאי מדבר קיצוניים".
 
תגובת עמותת מידברן:
 
"עמותת מידברן וקהילת מידברן גאים להפיק זו שנה חמישית את ארוע האומנות והתרבות הקהילתי הגדול ביותר בישראל תחת כיפת השמיים. בארוע יקחו חלק למעלה מ-11,000 איש, ביניהם 900 אורחים מחו"ל. אנחנו ערים כמוכם לשיח של מכירת כרטיסים ברגע האחרון, רבים מהמשתתפים קנו והחזיקו יותר מכרטיס אחד מספר חודשים והמכירה התנקזה לשבוע האחרון. מידברן זה ארוע שמבוסס על השתתפות, אלפי אנשים עובדים מזה מספר חודשים ללא לאות ובהתנדבות על הקמה של למעלה ממאה מחנות נושא, ועשרות מיצבי אמנות. יהיה אירוע מדהים".