הסכם הנורמליזציה בין ישראל לאיחוד האמירויות מתחיל לתת את אותותיו וכבר בימים אלה נערכת הפסגה העסקית הראשונה הרשמית בין שתי המדינות, כאשר 200 יזמים ויזמיות מובילים מישראל, כמו גם אנשי ונשות חדשנות, מדע ועסקים הגיעו לאיחוד האמירויות, לארבעה ימי סיור ומפגש עם גורמי ממשל, אנשי השקעות, פיננסים, חדשנות והייטק ב-GITEX, הכנס הטכנולוגי הגדול ביותר בעולם. כחלק מפסגת העסקים התקיים גם "יום ישראל" מיוחד, שסיפק מקפצה לשיתופי פעולה עם ישראל.

בנק הפועלים ומכון היצוא הם המובילים של משלחת היזמים ואנשי העסקים שהגיעו לתערוכה המרתקת וזאת מתוך מטרה לקדם את הסכם השלום ההיסטורי עם האמירויות ולהפוך את שיתוף הפעולה הכלכלי והמסחרי מחזון למציאות. "האקוסיטם של ההייטק הישראלי מבוסס על שותפות נטוורקינג ויצירת הזדמנויות הדדיות", אומרת בת שבע משה, ראש תחום פועלים הייטק. "בפועלים הייטק אנו רואים כחלק ממחוייבותנו, לסייע לצמיחה ולהצלחה של לקוחותינו, ומנסים כל העת לייצר הזדמנויות עסקיות, לפתוח דלתות למשקיעים ושותפים חדשים ובמקרה זה לשווקים חדשים".

"נפתח בפנינו שוק אלטרנטיבי מרתק, ואנחנו כבר נלהבים להגיע ולהתחיל ללמוד אותו"

בועז דינטי הוא אחד משלושת מנהלי קרן הון הסיכון "קומרה קאפיטל" שהוקמה לפני שבע שנים. קומרה היא הקרן הראשונה שקמה בארץ עם דגש על השקעות בצמיחה, והיא משקיעה ביזמים וחברות הייטק ישראליות טכנולוגיות שנמצאות בשלבים מאוחרים (Late Stage), חברות שכבר מוכרות במעל ל-10מיליון דולר בשנה. כחלק מהתהליך ההשקעה נכנסת קומרה לדירקטוריון ומסייעת לחברות הפורטפוליו שלהן לצלוח צמיחה שתסתכם במכירות של למעלה ממאה מליון דולר, בתוך שלוש שנים.

בועז דינטי   (צילום: מאיר כהן)
בועז דינטי | צילום: מאיר כהן

קרן "קומרה קאפיטל" השקיעה ב"פייבר", חברה המספקת פלטפורמה ליצירת קשר בין פרילנסרים, בעיקר בתחומים יצירתיים, ובין לקוחות. הקרן השקיעה בחברה לפני חמש שנים ולפני קצת יותר משנה היא הונפקה בבורסת ניו יורק ושוויה מאמיר מאז. חברה נוספת בה השקיעה הקרן היא Jfrog, שמאפשרת עדכוני תוכנה רציפים והונפקה בספטמבר האחרון בנאסדק, באחת מהנפקות התוכנה המוצלחות ביותר בהיסטוריה.

"אנחנו רוצים לייצר ערך מוסף לחברות הפורטפוליו שלנו באזורים שעד כה היה מסובך יותר להתמקד בהם. לרוב החברות שלנו אין נציגות שם והן לא פועלות בשווקים האלה, להבדיל מהשווקים האמריקאים, האירופאים והאסייתים בהם אנחנו נוחלים הצלחה במשך שנים רבות. עכשיו, נפתח שוק אלטרנטיבי מעניין שיש לנו מעט מידע עליו, ולכן זו מבחינתנו הזדמנות עסקית מעניינת".

דינטי ממשיך ומספר שעד כה קרן ההשקעות לא גייסה כסף מהאזור, ולכן, ההזדמנות להגיע, לטעום, לשוחח, לשתף, או במילים אחרות להתחיל "קורס א' בלימוד", כפי שהוא קורא לזה, היא הזדמנות פז של ממש. "אנחנו רוצים לנסות לזהות חיבורים ולהתחיל לייצר מערכות יחסים שעם הזמן, אני מניח ומקווה, ילכו ויתפתחו. למסע הזה מצטרף אליי אחד המנכ"לים מהחברות שלנו שמוכרות למאה מליון דולר, ויש לנו כבר פגישות שנקבעו מראש עם כמה וכמה מחברות המדיה הגדולות באזור, על מנת לבחון אופציה לשיתופי פעולה עתידיים, ובתקווה גם מצליחים מאוד".

"אנחנו רוצים לתת ערך לחברות שלנו, מאחד השווקים המסקרנים בעולם"

כבר חמש שנים שאייל מילר מתפקד כמנכ''ל "סמסונג נקסט: תל אביב, הסניף הישראלי שמהווה זרוע חדשנות גלובלית של חברת הענק "סמסונג אלקטרוניקס". "המטרה היא לעזור להפוך את סמסונג לאחת המובילות בתחום החומרה והטכנולוגיה ולמקד את ההתנהלות שלה בעיקר בתוכנה ושירותי תוכנה. יש לנו סניפים בסן פרנסיסקו, ניו יורק, תל אביב וברלין ובהם אנחנו מפעילים מספר פונקציות: מיזוגים ורכישות, שותפויות והשקעות".  

אייל מילר (צילום: תומר פולטין)
אייל מילר | צילום: תומר פולטין

"סמסונג נקסט" מחפשת סטארטאפים חדשניים מאוד בתחום שנקרא “Deep Tech” ובהם היא מעוניינת להשקיע, או לחילופין לקנות. "רוב הפעילות שלנו בזרוע הזאת היא של השקעות, יש לנו קרן ואנחנו מחפשים השקעות ברחבי העולם מעבר ל-16 שכבר עשינו, וכך גם באמירויות".

מילר מספר שהמטרה היא להעניק ערך לחברות הפורטפוליו של "סמסונג נקסט", ולכן הוא מחפש שיתופי פעולה פוטנציאליים, או אפילו השקעות. "הכנס בדובאי נערך סביב נושא הטכנולוגיה כך שברור שהתכנים יהיו רלוונטיים אלינו, אבל מה שיותר מעניין מבחינתנו הוא העובדה שמדובר בכנס פיזי, כנראה בין היחידים בעולם בימינו והוא יאפשר לנו לפגוש גם משקיעים ישראלים, שאת רובם אני מכיר אבל אפשר לומר שמחודש מרץ האחרון בערך, לא תקשרנו בצורה שבה אנחנו רגילים- בצורת מפגשים וקיום אינטראקציה בינאישית. המשקיעים הישראלים נוהרים לדובאי וכך גם משקיעים מקומיים שיכולים להיות רלוונטיים, כמו גם משקיעים נוספים מרחבי העולם כמו למשל מארצות הברית או בריטניה. כך, אוכל אולי למצוא עבור החברות שלי משקיעים מעניינים שיעניקו ערך מוסף לחברה שהוא מעבר לכסף".

במסגרת הכנס מתארגנות גם פגישות עסקיות עם חברות מקומיות גדולות, ומילר מקווה ששם יוכל למצוא שיתופי פעולה מעניינים וייחודיים. "מעולם לא הייתה לנו אינטראקציה עם השוק הזה, וזה מרתק. זווית נוספת היא כמובן כאמור שיתופי הפעולה, אם למשל יש לי חברה שמציעה פתרונות סייבר לארגונים, אולי נוכל למצוא לה "שידוך" ראוי באמירויות, לראשונה".

"כשהקרן המובילה להשקעות באמירויות משקיעה השקעת המשך בחברת פורטפוליו שלנו, אנחנו יודעים שיש קרקע פורייה לפרויקטים נוספים"

לפני תשע שנים הוקמה lool ventures על ידי אביחי ניסנבאום ויניב גולן, כשלשניהם רקע יזמי ענף. לפני כן כבר הספיקו למכור חברות (SmarTeam נמכרה לדסו, Yedda נמכרה ל-AOL)  ולהתעסק במיזמים, השקעות וסטארטאפים. כיום, הקרן מחפשת יזמים שיודעים לצפות את הנולד בתחום הטרנספורמציה הדיגיטלית, ולהפוך למובילים עולמיים בתחומם.

אביחי ניסנבאום  (צילום: יורם רשף)
אביחי ניסנבאום | צילום: יורם רשף

"זאת גם אחת הסיבות שאני מגיע לדובאי, אבל לא רק", מסביר ניסנבאום. אני מגיע לשם בעיקר כדי ללמוד. אני רוצה להוות מעין שגריר של רצון טוב וללמוד על האמירתים, על החזון שלהם, על הצרכים שלהם ושל המפרץ. אני חושב ששיתופי פעולה כלכליים הם הבסיס למערכת יחסים בריאה וארוכת שנים".

המסר של ניסנבאום הוא ללמוד, להכיר, לראות איך הוא יכול לתרום וכן, גם לקדם את החברות שלו שכבר פתחו דלתות בעצמם. אולי תופתעו אבל חלק מחברות הפורטפוליו של lool ventures כבר פועלות באזור. "לפני כמה חודשים השקענו ביזם מאיחוד האמירויות בשם נור אלאדין אגא, שנולד בעיראק, חי 20 שנה בדובאי ומשתף פעולה עם יונתן אלמן, ישראלי שחי בארצות הברית. לחברה שהקימו בארה״ב קוראים FlipFit. המשקיע הראשון של החברה הוא מאיחוד האמירויות, לאחר מכן השתתפנו אנחנו בגיוס בחברה, ועכשיו, כמה חודשים אחרי, קרן Mubadala, הקרן המובילה במפרץ, השקיעה בהם גם, מה שמוכיח שעסקים טובים יכולים להירקם כנראה גם לפני הנורמליזציה. ובכל זאת, השוק של העולם הערבי מתחיל להיפתח עכשיו והוא גדול מאוד, דובאי נמצאת בצומת דרכים חשובה ויש להם הרבה עניין בטכנולוגיות, לצורך מסחר ושימוש עצמי".

ניסנבאום נותן כמה דוגמאות לטכנולוגיות של חברות הפורטופוליו שלו, כמו למשל חברת NoTraffic, פלטפורמה לניהול אוטונומי של תחבורה המשלבת טכנולוגיות מסוג ראייה ממוחשבת, רדאר ואלגוריתמיקה, המאפשרים לבצע אופטימיזציה בזמן אמת של התעבורה בערים. בהתקנה של חיישן מצלמה בכל צומת המערכת מאפשרת בעזרת ראייה ממוחשבת לזהות את סוגי כלי הרכב, מהירותם וכוונות התנועה שלהם, לתזמן את הרמזורים על מנת למנוע תאונות (הארכת האור הירוק בחלקיק שניה לרכב שנוסע מהר מדי וברור שיכנס לצומת כשהרמזור אדום) ולסנכרן בין צמתים שונות על מנת ליעל את זרימת התנועה.

דוגמה נוספת היא חברת Sensibo, שעושה אוטומציה למזגנים והופכת אותם לחכמים, כיאה למקום חם כמו איחוד האמירויות, שצורך ומשתמש במזגנים למכביר. "אני חושב שנשמח לראות שיש שיתופי פעולה במגוון מישורים ובעתיד, אני מאמין שכשהקשרים קצת יבשילו ויחוזקו, נתחיל לראות גם השקעות נוספות".

"אנו גאים בכך שהצלחנו לייצר את החיבור הראשוני בין תעשיית ההייטק הישראלית לבין הפוטנציאל האדיר הקיים באיחוד האמירויות", מסכמת משה. "נמשיך לפעול לפיתוח הקשרים העסקיים עם איחוד האמירויות, ולקידום ההישגים וההצלחות של חברות ההייטק הישראליות".