בפעם הראשונה בישראל תוקם רשת ערבויות דיגיטליות לאומית שתעשה שימוש בפתרון המבוסס על טכנולוגיית הבלוקצ'יין. מאחורי הקמת המיזם עומדות מיקרוסופט ו-TCS כאשר בנק הפועלים יזם את הרעיון ויהיה הגוף המנפיק הראשון שייקח חלק במיזם. הרשת החדשה הינה בבעלותה של חברת TCS וגם תתופעל על ידה בהמשך על גבי פלטפורמת ענן ה-Azure של מיקרוסופט. הרשת צפויה לעלות לאוויר במהלך החציון הראשון של 2021.

זו פעם ראשונה, מזה שנים רבות, שנעשה ניסיון למהלך המחבר את כל הגופים הפיננסיים במשק הישראלי, לטובת שיפור ושכלול התהליכים מול לקוחות וצדדי ג' לעסקאות של לקוחות. מדובר הלכה למעשה על מערכת שדרכה יוכלו כל מנפיקי הערבויות במשק לתקשר באופן דיגיטלי מלא עם מוטבי ערבויות, החל ממשרדי הממשלה, גופים ציבוריים דרך חברות, תאגידים ועסקים קטנים וכלה באנשים פרטיים. מוטבים אלו יוכלו לראות ולנהל את כל הערבויות שהונפקו עבורם בצורה דיגיטלית לחלוטין, ללא כל צורך בניירת או תקשורת אנושית עם סניפי הבנק.

פתרון בטוח, חדשני, יעיל ומהיר

רשת הערבויות הדיגיטלית מבוססת הבלוקצ'יין החדשה הינה פתרון בטוח, חדשני, יעיל ומהיר עבור כלל הגופים המנפיקים ערבויות בישראל ולמוטבים של אותן הערבויות. במצב הקיים, טרם הקמת הרשת, למוטבי ערבויות אין ערוץ תקשורת דיגיטלי עם המנפיקים, ובכלל זה בנקים וחברות ביטוח, מה שמאלץ אותם לפנות אל מנפיקים אלו בדרכים שונות כגון מכתבים רשמיים ופנייה ישירה לסניפים. רשת המוטבים החדשה משנה את המצב הזה ומסייעת לכל הגורמים בשרשרת הערך - החל מהלקוחות, עבורם מסירת הערבות למוטב תהפוך פשוטה וקלה הרבה יותר, דרך המוטבים, שייהנו ממקום אחד לניהול כלל הערבויות הדיגיטליות שברשותם, וכלה בניתוחי מידע, לצד דו"חות מתקדמים ואף ערוץ אחד פשוט לתקשורת ובקשות מהמנפיקים ללא צורך בפנייה נפרדת לכל מנפיק. בהמשך תשמש הרשת החדשה גם כבסיס עבור פתרונות חוצי פלטפורמות נוספים מבוססי בלוקצ'יין דוגמת חוזים בהם מעורבים יותר משני צדדים.

דב קוטלר (צילום: גדי דגון)
דב קוטלר | מנכ"ל בנק הפועלים | צילום: גדי דגון

לדברי דב קוטלר מנכ"ל בנק הפועלים: "רשת המוטבים החדשה היא צעד משמעותי לקידום הדיגיטציה בשוק הערבויות ובהמשך בתחומים נוספים. מדובר בבשורה של ממש, וככל שיותר ויותר גופים ולקוחות יהיו שותפים למהלך זה, כן ייטב לכלל השוק. בעידן ובו כלי ניהול מרחוק הם הכרח המציאות, הרי שרשת הערבויות הדיגיטלית מציגה חזון שמצד אחד מפשט תהליכים עבור כלל ציבור הלקוחות ומנגד - טכנולוגיית הבלוקצ''ין ממדרת את המידע ובונה מערכת אמון בין כל השחקנים בשוק".

לדברי רונית אטד, מנכ"לית מיקרוסופט ישראל: "אני גאה לקחת חלק בשותפות המשולשת עם בנק הפועלים ו- TCS, ולהקים יחדיו פתרון חדשני בעולמות הבלוקצ'יין על גבי פלטפורמת הענן של מיקרוסופט. הפתרון החדש שאנו משיקים, שנבנה באמצעות חטיבת היועצים של מיקרוסופט ובשיתוף עם TCS, הינו דוגמא מצוינת לאופן שבו ניתן לרתום טכנולוגיה לפיתוח יישום עסקי פורץ דרך ולייצר יתרון מובהק וגישה מהירה ובטוחה לכלל האנשים הלוקחים חלק במיזם, ובכלל זה – לקוחות וספקים. אני מאמינה שבחודשים הקרובים, נזכה לראות לקוחות נוספים, שיאמצו את השימוש ברשת ובפתרונות חדשניים נוספים המתאפשרים הודות לטכנולוגיה שלנו".

רונית אטד (צילום: גיא הכט)
רונית אטד | מנכ"לית מיקרוסופט ישראל | צילום: גיא הכט

לדברי N Ganapathy Subramaniam, COO, TCS - "אנחנו גאים להיות צלע הטכנולוגיה בשותפות החשובה הזו. הפתרון החדשני מיישם את מערכת הבלוקצ'יין הייחודית Quartz® Blockchain מבית TCS, על גבי פלטפורמת לשכת השירות הבנקאית שאנו מקימים בימים אלו בישראל. תשתית משולבת זו מאפשרת דיגיטזיה מהירה ופורצת דרך, לשירות עסקי כל כך חשוב וקריטי, שהופך את פעילות לקוחות הקצה ליעילה ומהירה, ברמת האבטחה החדשנית והגבוהה ביותר, שקיימת היום בעולם. שירות זה הינו הראשון מתוך נוספים שיגיעו בעתיד הקרוב, עבור פתרונות חוצי פלטפורמות נוספים מבוססי בלוקצ'יין דוגמת חוזים בהם מעורבים יותר משני צדדים וכיו"ב".