"הסכמי אברהם" בין ארצות הברית, איחוד האמירויות הערביות, בחריין וישראל נחתמו לפני כשנה והזניקו שיתוף פעולה חסר תקדים בין המדינות. אבל בשביל שהפוטנציאל ירקום עור וגידים, חשוב כמובן להיפגש עם הסקטור הפרטי והציבורי ולבסס קודם כול מערכות יחסים אישיות.

את התפקיד הזה בדיוק לקחה על עצמה משלחת עסקית מיוחדת לקידום עסקים בין ישראל לאיחוד האמירויות, בה השתתפו בכירי הממשל, יזמים ובעלי עניין משלל תחומים תחת הפקה של בנק הפועלים, מכון היצוא ומשרד החוץ. לפי הרשמים וההמלצות, מסתבר שההצלחה עלתה על הצפוי.

טכנולוגיה, חדשנות ויצירתיות – גשר בין עמים ותרבויות

"הביקור באיחוד האמירויות היה מרגש עבורי כנציג החברה ויותר מכך כמי שמייצג גם את מדינת ישראל יחד עם חברי למשלחת", מספר עופר בן נון, מנכ"ל ומייסד משותף בחברת הסייבר Talon: "מדהים בכל פעם לגלות מחדש כיצד השפה של טכנולוגיה, חדשנות ויצירתיות מגשרת על פני עמים ותרבויות.
"אני מודה לבנק הפועלים ולמכון היצוא שיזמו את הביקור החשוב שהייתה לי זכות גדולה להשתתף בו. עכשיו האחריות עלינו, אנשי ההייטק, לתרגם את הקשרים שנוצרו לשיתוף פעולה עסקי".

עופר בן נון בנק הפועלים (צילום: יח"צ)
עופר בן נון, מנכ"ל ומייסד משותף בחברת הסייבר Talon | צילום: יח"צ

"הפוטנציאל הוא אינסופי"

"בשנה שעברה רק התרגלנו לרעיון של הסכמי אברהם והתמקדנו ביצירת תשתית התחלתית לשיח משותף ולהכרות הדדית. השנה, אחרי שלמדנו לעומק על ההזדמנויות והפוטנציאל, והכרנו את שותפינו החדשים באיחוד האמירויות, תוכן המשלחת היה יותר ממוקד בפתיחת הדלת למשתתפים, לבניית שיתופי פעולה עסקיים מהותיים". מספרת בת שבע משה, ראש תחום פועלים הייטק בבנק הפועלים.

"מהפידבקים החמים שקיבלנו, אני מרגישה כי חברי המשלחת יצאו בתחושת התלהבות גדולה, ואפילו עם לא מעט עסקאות קונקרטיות שנוצרו או התקדמו כתוצאה מהועידה", מגלה משה.

"נוצרה תחושה של פתיחות לעולם חדש, עם פוטנציאל אדיר להתפתחות. אני בטוחה כי נראה את התוצרים בדמות עשייה כלכלית משותפת בתחומים רבים ובפרט בתחום הטכנולוגיה, בעתיד הקרוב".

"לשמחתי זה כבר המשלחת העסקית השנייה שאני משתתף בה, אבל אם בפעם הראשונה הדגש היה רק על יצירת קשרים והיכרויות, עכשיו זה כבר היה ממש לקצור את הפירות", מסכים מארק גזית, CEO של חברת ThetaRay - שאפילו חזרה עם מזכרת.

"במקרה שלנו, אנחנו גם זכינו בתחרות ADGM כחברת הפינטק המנצחת של ישראל, לכן נייצג את ישראל בתחרות הפינטק שתהיה בנובמבר באבו-דאבי", מגלה גזית.

מארק גזית בנק הפועלים (צילום: סיון פרג')
מארק גזית: "עכשיו זה כבר היה ממש לקצור את הפירות" | צילום: סיון פרג'


"עוד דבר שהיה מעניין הוא שראינו הרבה נשים בתפקידים משמעותיים. זה לא מובן מאליו. למעשה, חלק מהסיורים שעשינו הועברו על ידי נשים בתפקידי מפתח", נזכרת משה. "כמו כן, כולם שם מדברים אנגלית ברמה של אוקספורד, שזה מפתיע, אבל מעיד כנראה על חינוך טוב שהם קיבלו", אומרת חברת המשלחת הישראלית.

הכל מתחיל באמון: בונים גשר למזרח ולאפריקה

"זה לא 'בוא נשב, נסגור ונתחיל מחר' - אלא הבנה שלוקח זמן לכל שיתוף פעולה לצאת אל הפועל", מרחיב שאול זהר, מייסד ומנכ"ל חברת Meidata, על מה שקרה מאחורי הקלעים: "גם אצלנו וגם אצלם, בוחנים בעיקר את הפוטנציאל לעתיד הרחוק ולא נניח רק שנה או שנתיים קדימה".

"בהחלט יש פוטנציאל לעבודה עם השותפים המקומיים באמירויות, כי מעבר לזה שהם שוק יעד מעניין – הם הופכים להיות גשר למקומות שאליהם לחברות ישראליות קשה להגיע, כמו המזרח ואפריקה", מסביר זהר, "אבל בעיקר הפתיע אותי התכנון וההסתכלות לטווח ארוך".

שאול זוהר בנק הפועלים (צילום: באדיבות המצולם)
שאול זהר, מייסד ומנכ"ל חברת Meidata: "גם אצלנו וגם אצלם, בוחנים בעיקר את הפוטנציאל לעתיד הרחוק" | צילום: באדיבות המצולם



מלבד הפוטנציאל, חברי המשלחת לקחו חלק בתהליך בניית האמון בין הצדדים: "מבחינתנו המשלחת הייתה הצלחה גדולה מאוד. באנו עם ציפיות גבוהות ובכל זאת הופתענו לטובה עוד יותר", מודה יריב אייזנברג, מייסד חברת Fingenom LTD, ומפרט: "קודם כל, ארגון המשלחת היה מושלם ונתן תחושה מההתחלה ועד הסוף של משהו בינלאומי, גדול ומשמעותי מעבר לעשיית עסקים בלבד – השם Beyond business כנראה שלא נבחר סתם".

"בנוסף, הרגשנו שבאנו לפתוח גשרים עסקיים בין המדינות ואני מאמין שבעבודה נכונה ובניית אמון ארוך טווח, אלו עשויים להוביל לשינוי אמיתי משמעותי במזרח התיכון".

"חוץ מזה, הכרנו במשלחת אנשי עסקים ישראלים רבים, מובילי תעשיות ממגוון תחומים וממגוון מגזרים. יצרנו קשרים רבים, חלקם כאלה שנסגרו בערבים כשיצאנו לבלות יחד. אישית, אני ממליץ לכל מי שמצטרף למשלחת כזו בעתיד לבוא בראש פתוח וליזום תקשורת כי לכל אחד יש את הסיפור שלו - והסיפורים מעניינים ורלוונטיים", הוא מנמק.

יריב אייזנברג (צילום: באדיבות המצולם)
יריב אייזנברג, מייסד חברת Fingenom LTD: "באנו עם ציפיות גבוהות ובכל זאת הופתענו לטובה עוד יותר" | צילום: באדיבות המצולם

"ארכיטקטורה מדהימה אפילו בהשוואה לניו יורק או לונדון"

"יש גם עניין של כבוד ומשמעות אדירה ליכולת לפגוש את האנשים פנים מול פנים", אומר אורן עלי רז מחברת Global Remit. "האמירתים אנשים מאוד חכמים ואפשר ללמוד מהם הרבה דברים".

"הנה, הם ידעו איך להפוך את המדבר למקום שמושך אליו בעלי עסקים ואנשים מכל העולם. חוץ מזה, לא ראיתי אף פעם ארכיטקטורה כל כך מדהימה ומרוכזת, אפילו בהשוואה למקומות אחרים כמו ניו יורק או לונדון", הוא מגלה.

אורן עלי רז (צילום: באדיבות המצולם)
אורן עלי רז, Global Remi: "הם ידעו איך להפוך את המדבר למקום שמושך אליו בעלי עסקים ואנשים מכל העולם" | צילום: באדיבות המצולם


"הכל היה נראה טוב, איכותי ומרשים", מרחיב צחי רונן, הבעלים ומנכ"ל הסטארט-אפ EnginityPM. "רואים שהושקע בזה המון: מבחינת אנשי צוות, הפקה וארגון, כולל מענה לשאלות בנושאים שונים. לכן, יש שם הרבה יכולות ואפשרויות להתקדם ולקדם דברים, או לפחות להסתכל על דברים קצת אחרת".

המשלחת מתפזרת, הקשרים ממשיכים

אחד הדברים שעלו מתיעוד החוויה של משתתפי המשלחת היה החשיבות של קשרים אישיים. אבל בעוד ברור למה כדאי לפתח קשרים אישיים טובים עם אנשים מתרבות אחרת ומדינה זרה, מה שבעיקר הפתיע לטובה היה איכות הקשרים האישיים בין הישראלים.

"היה המון זמן למינגלינג ויצירת קשרים", מסביר צחי רונן. "אני חושב שרבים מהמשתתפים שמחו על האפשרות הזו, כי לא כולם מסתכלים רק על הקשרים בין חברי המשלחת לבין חברי האמירויות – אלא גם בין חברי המשלחת עצמם".

צחי רונן חדש
צחי רונן, הבעלים ומנכ"ל הסטארט-אפ EnginityPM: "יש שם הרבה יכולות ואפשרויות להתקדם ולקדם דברים"



"אז מעבר לבוסט העסקי, העובדה ששמים במטוס אחד כל כך הרבה יזמים מוכשרים – זה מאפשר עוד הרבה יוזמות בתוך ישראל", אומר על זה אורן עלי-רז מ-Global Remit.

עושים עסקים ביחד – ומרוויחים ביחד

מלבד הקשרים בין חברי המשלחת, גם הביתן הישראלי שעשה היסטוריה והשתתף בתערוכת ה-EXPO בדובאי זכה לתשומת לב חיובית: "היה תענוג להגיע ולראות שם את דגל ישראל מתנוסס בגאווה", מספר גזית. "זה גם הוכיח עד כמה הם מתוחכמים, חכמים ודומים לנו ביכולת היצירתית שלהם".

"כולנו התרשמנו מכך שהם צמאים לשיתופי פעולה אמיתיים. לא שיתופי פעולה שאחד מוכר והשני נותן את הכסף, אלא ווין-ווין – איך עושים עסקים ביחד ומרוויחים ביחד".

רגע, ומה חושבים עלינו?

כמו תמיד, מה שמעניין אותנו כישראלים זה מה חושבים עלינו בעולם. בהקשר הזה, החדשות הטובות הן שיש למה לצפות.

"הם תופסים מאיתנו", מצהירה בת שבע משה מבנק הפועלים, ואף מרחיבה: "הם מבינים שהחדשנות פה ברמה גבוהה, שהאנשים מוכשרים ושיש מקום לשיתופי פעולה. יש להם תקוות מאוד גדולות לשותפות הזו, וזה לא פחות ממרגש, במציאות של מה שקורה מסביבנו".

"לדוגמא, הם סיפרו לנו שלפני כמה עשרות שנים הם קיבלו החלטה לשנות את העתיד של איחוד האמירויות, ממדינה שמסתמכת רק על נפט למדינה שהופכת יותר ויותר טכנולוגית ומושכת השקעות ופיתוחים, כדי שהעתיד הכלכלי לא יתבסס רק על גורם אחד. כתוצאה מזה, הם פתחו את המדינה למשיכת משקיעים זרים, דרך הטבות מס ובאמצעות הקמת אזורי מסחר שיגרמו למשקיעים מכל העולם לבוא ולהיות שם".

"אני חושבת שיש לנו הרבה מה ללמוד מזה", היא אומרת, "בעיקר מהיכולת להציב חזון ואחר כך לגרום לכל השחקנים להתיישר על פיו. זה גם נראה שכולם מחוברים לחזון ומעריצים אותו. בנוסף, זה מרגש לראות את זה, בעיקר בתור צופה מהצד".

"בקיצור, יש שם אווירה של עשייה ממוקדת מטרה – נקי, מסודר ומתוקתק. לדעתי, בסופו של דבר, אנחנו יכולים ללמוד מהם והם מאיתנו".