הביתן הישראלי המרהיב "אל המחר" שהוקם על ידי משרד החוץ בתערוכת -EXPO Dubai, מהווה לב פועם עבור פעילות עסקית ענפה המתרחשת בין ישראל והעולם. בתערוכה משתתפות בסך הכל 192 מדינות במפגש תרבותי, טכנולוגי וכלכלי במתחם שנבנה בדובאי בהשקעה של מיליארדים. הביתן הישראלי מעוצב בהשראת אוהל תנ"כי פתוח משני צידיו, עם שבעה שערים דרכם יעברו מבקרים בדרכם מהצד האחד לשני. "אין תחרות רשמית, אבל רשת התקשורת אל-ערביה הסעודית הכתירה את הביתן הישראלי בין חמשת הביתנים שאסור לפספס", מספר אלעזר כהן, ניצב ביתן ישראל באקספו. הוא מוסיף כי "הושקעה הרבה מחשבה כדי לשדר ייחוד ופתיחות לאזור – יצרנו ביתן פתוח שדרכו ניתן לראות את האופק. באמצעות האלמנטים האדריכליים האלה אנחנו משדרים פתיחות ומזמינים את תושבי איחוד האמירויות להצטרף לישראל לכיוון עתיד טוב יותר".

לאור ההצלחה חסרת התקדים של המשלחת העסקית הראשונה שהוציאו מכון היצוא ובנק הפועלים אשתקד לדובאי, יצאה השבוע משלחת עסקית חדשה של 250 אנשי עסקים ויזמים ישראליים לאבו דאבי ודובאי. תהיה זו המשלחת העסקית הישראלית הראשונה לאבו-דאבי, מרכז הממשל והעסקים של איחוד האמירויות. המשתתפים הישראליים במשלחת  יציינו בטקס מיוחד את פתיחת האירועים העסקיים בביתן ויפגשו עם גורמים בכירים ויציגו בפניהם את התעשיות הישראליות המובילות בתחומי ההי טק, התעשייה, תשתיות, מסחר וקמעונאות. מנכ"ל בנק הפועלים, דב קוטלר, אומר כי "בנק הפועלים אימץ אסטרטגיה של הובלה למדינות המפרץ, והמשלחת הנוכחית, תהיה משלחת פורצת דרך ביצירת הקשרים עם אבו דאבי.  לצד כל הפעילויות למול אנשי עסקים מקומיים, יוזמנו כל משתתפי המשלחת לחשוף את עשייתם בתערוכה הבינלאומית 'אקספו דובאי'".

זוהי הפעם ראשונה שתערוכת האקספו מוקמת במדינה ערבית במזרח התיכון. במשך ששת החודשים הקרובים צפויים לבקר בה 25 מיליון איש. במהלך הביקור יסיירו אנשי עסקים ישראליים בביתנים, שם יוצגו בפניהם הזדמנויות עסקיות נוספות ויפגשו עם אנשי עסקים מכל העולם. כמו כן, המשלחת צפויה לקדם עסקים במספר אירועים וסיורים מקצועיים ומפגשים עם בכירי העולם העסקי והממשל של איחוד האמירויות. המשלחת מיועדת לבכירים מחברות שהוגדרו על ידי הצד השני כבעלי פוטנציאל לשיתוף פעולה, בתחומי ההיי טק ובהם אגרוטק, אנרגיה וקלינטק, פינטק, פודטק, טכנולוגיות בריאות, מים וסייבר וכן חברות בתחומי בנייה, תעשייה ותחבורה חכמה. 

דובאי 2020 (צילום: shutterstock | Maksim Denisenko)
הפעם ראשונה שתערוכת האקספו מוקמת במדינה ערבית במזרח התיכון | צילום: shutterstock | Maksim Denisenko

מרכז לפעילות עסקית ענפה שתיצור ותיצוק תוכן לתוך הסכמי אברהם

הביתן הישראלי בתערוכה, שהוקם על ידי חברת AVS ועוצב על ידי האדריכלים ממשרד קנפו-כלימור, הוא למעשה פרויקט ממשלתי של שישה-עשר משרדי ממשלה שונים, בהובלת משרד החוץ, המגובה גם בהחלטת הממשלה מנובמבר 2019. הביתן מתפקד גם הן כמרכז מבקרים עבור אורחי התערוכה, והן מרכז לפעילות עסקית ענפה שתיצור ותיצוק תוכן לתוך הסכמי אברהם. הפעילות מתבצעת בפועל באמצעות ביקורי שרים ופגישות עם מקביליהם מהאמירויות.

לאורך השנה יהיו אירועים כלכליים ועסקים לאקספו בהובלת מכון היצוא ומנהל סחר חוץ במשרד הכלכלה במגוון רחב של תחומים במטרה ליצור שיתופי פעולה ולייצר הזדמנויות עסקיות לתעשייה הישראלית. משלחות בתחום סייבר, טכנולוגיות מים, קלינטק אנרגיה מתחדשת ועוד.

"המדינה רואה בתערוכה הזדמנות להמשיך ולהרחיב את שיתופי הפעולה המדעיים, הכלכליים והתרבותיים עם העולם המזרח תיכוני, כולל את יחסי הסחר עם איחוד האמירויות, שצמחו לנפח של קרוב למיליארד דולר בשנה שמאז חתימת הסכמי הנורמליזציה", אומר אלעזר ומוסיף, "אנחנו מקיימים שיתופי פעולה עם גורמים מסחריים רבים ואנחנו באמת פתוחים לפעילות מגוונת בתערוכה. אני יכול בהחלט לומר שבחצי שנה הקרובה, תוך שימוש מושכל בהשתתפות ישראל באקספו, השגרירות באבו דאבי והקונסוליה בדובאי - היחסים הכלכליים בין ישראל ואיחוד האמירויות יפרחו ויתפתחו. יש הסכמים בתחום התיירות המאפשרים מעבר ללא צורך באשרות, משרדי הבריאות בשתי המדינות עובדים בניהם ועושים כל מאמץ כדי לשמור על הציבור אך עדיין לאפשר מעבר. ישנן השקעות ישראליות באיחוד האמירויות ובחזרה אצלנו, הסחר ילך ויגדל ואנחנו נראה הכפלות של המספרים בכל שנה. כמו כן, מיקום איחוד האמירויות באמצע הדרך שבין ישראל והמזרח, מאפשר להגביר את קשרי המסחר באזור וקיום מיזמים בתחום התחבורה, הלוגיסטיקה, נמלי ים ואויר".