לפני 15 שנים קבוצת תנובה פיתחה את שוק האלטרנטיב, תחליפי החלב המגוונים שהיא מציעה לצרכן, ומתברר שההחלטה שהם לקחו אז פרצה דרך. "תנובה היא קבוצת המזון הלאומית, ואנחנו שואפים להיות איפה שהצרכנים שלנו נמצאים", אמר אייל מליס, מנכ"ל קבוצת תנובה, בשיחה אחד על אחד עם דרור גלוברמן.

"זה שרוצה את החלב הרגיל ימצא את הרגיל, אבל היום הרבה מאוד מהצרכנים הם מפחיתנים – מפחיתי חלבון מהחי, מחפשים אלטרנטיבה בריאה יותר, אחרת וקיימת – כל אחד ושיקוליו, ותפקידנו הוא להיות איפה שהצרכנים שלנו נמצאים – וזה מה שעשינו עם תנובה אלטרנטיב. הצרכן שרוצה תחליף חלב צריך למצוא במדף את אותו המגוון שהוא מוצא בחלב".

היום זה נשמע הגיוני, אבל לפני 15 שנים להצטרף למדף שנלחם בחלב זה מסובך.
"על זה נאמר תמיד: אל תחכו להדביק את המציאות ותחקו מישהו אחר – תייצרו את המציאות אתם. יצא לנו המזל והכבוד והשכל להיות מספיק אמיצים לפתח את שוק האלטרנטיב במוצרי תחליפי החלב במותג תנובה אלטרנטיב. זו הייתה החלטה לא פשוטה לפני 15 שנה, אבל רק ככה פורצים דרך ונהיים רלוונטיים לצרכנים שמחפשים כל הזמן את התזונה המיטבית הבאה".

עד כמה אתם מעורבים בעולם הפודטק חוץ מתחליפי החלב?
"בחמש השנים האחרונות תנובה עוברת מסע מאוד מרתק של חדשנות פתוחה. הקמנו זרוע חדשנות שהתפקיד שלה זה להיות בקשר עם כל המערכת האקולוגית של עולם החדשנות, ועולם הפודטק בישראל הוא מאוד מפותח. התפקיד שלה הוא להיות בקשר עם האקדמיה ועם חוקרים, לגלות ולראות, ולהיות הכתובת לחברות סטארט-אפ שרוצות ומחפשות להיות או להתקשר עם חברה, שיכולה להיות להן אתר ניסויים שיעזור להביא את הטכנולוגיה מרעיון למוצר.

זרוע החדשנות היא זו שמנהלת ביחד עם השותפים שלנו ועם רשות החדשנות את החממה בקריית שמונה, שהיום כבר יש שבע חברות שפועלות בה, ועם זרוע החדשנות הזו אנחנו עושים השקעה ישירה בחברות סטארטאפ. החדשנות הגדולה תבוא מחוץ לארגון, ואנחנו צריכים לנסות ולייצר מערכת שתדע להכניס את החדשנות לארגון שממשיך לעשות את הדברים המסורתיים שהוא עושה".

האם ישראל באמת מובילה בעולם הפודטק כפי שרבים אומרים?
"42 חברות פודטק בשנה בישראל – זו בשורה. יש היום בישראל מרכז יזמות מאוד מרשים של פודטק, חלקו דרך חממות וחלקו דרך חברות. כל עולם החלבון החלופי המתורבת, מזון שגדל במעבדה, תחליפי חלבון. אני לא אגיד מעצמה, אבל ביחס לגודל שלנו, מתפתחות פה מספר חברות שמייצרות מומנטום עולמי מאוד גדול".

בשוק העולמי יש 8 מיליארד סועדים, ותנובה היא חברה ישראלית ברובה. אתה בונה על השוק הישראלי כשאתהמפתח מוצרים כאלה או שאתה מסתכל החוצה?
"לישראלים, ומכאן לצאת החוצה. בכדור הארץ עוד מעט יהיו 8 מיליארד, ולפי כל האינדיקציות, ב-2030 יהיו 10 מיליארד אנשים. אי אפשר במשאבים הקיימים להמשיך להכיל את התושבים על הכדור. המזון המתורבת נקי יותר וגדל מהר יותר ללא זלילת משאבים. הוא בר קיימא, ולכן הפוטנציאל הוא אדיר".

אחד מהמיזמים שעשויים להביא את הבשורה של הקולינריה העתידית של מזון מתורבת הוא השותפות של תנובה עם "פלוריסטם": תנובה חברה לחברת ביוטק שב-15 השנים האחרונות מגדלת תאים, וזו פיתחה פלטפורמה מדהימה לגידול תאים. תנובה מצידה יודעת ליצור מזה מוצר סופי, כי היא מבינה בטעמים של הצרכן ובהפצה. החיבור של חברת מזון אסטרטגית יחד עם חברה ביוטכנולוגית יכולה לייצר את התשובה מהר יחסית.
"ב-15 השנים האחרונות "פלוריסטם" השקיעה כמעט 500 מיליון דולר, כאשר תנובה השקיעה בעשור האחרון מיליוני שקלים בפיתוח. כדי להצדיק השקעות כאלה חייב שוק יותר גדול, לכן כשמדברים על חדשנות טכנולוגית גדולה ועמוקה, חייבים להסתכל מעבר לשוק הישראלי", הוסיף מליס.

לדבריו של מליס, בארה"ב 12% מעולם החלב ומוצריו הם תחליפים. "אם זה קורה בבשר ובחלבון מן החי, ההשפעה האקלימית היא גדולה", אמר. "אני לא אקולוג, אבל כשמסתכלים על פוטנציאל מכירות של 10% בשנת 2030, 140 מיליארד דולר של חלבון חלופי, מתוכם האנליסטים סבורים שהמתורבת יהיה אולי 25 מיליארד דולר, זה משהו שבאמת משפיע ומזיז את המחוג, ובסוף זה מה שיגדיר את הצלחת העתידית שלנו, היא תיראה אחרת מאשר הצלחת שנראתה לפני עשרים שנה".

תנובה ושרשרת הערך שסביבכם ערוכים למהפכה כזאת? ייתכן שהשוק האלטרנטיבי ינגוס בשוק הוותיק?
"חברת מזון שרוצה להיות בקדמה, חייבת לתת את הפתרונות הכי טובים והכי איכותיים, שבאים לידי ביטוי בתזונה הכי מיטבית והכי טרייה בארץ, ואני מקווה מאוד שגם נדע להוציא את הבשורה הזאת לעולם בתחום החלבון החלופי שהוא בבת עינינו. ואם תנובה תצטרך להסתגל כמו שהיא הסתגלה ב-10 השנים האחרונות עם האלטרנטיב, זה בדיוק המסע שאנחנו צריכים לעשות כדי לשנות את החברה וכדי להביא אותה בעוד 10 שנים להיות רלוונטית לדור הצעיר שגדל היום".

ומתי להערכתו של מליס זה יקרה? "השילוב של חברת ביוטק עם חברת מזון יכול לייצר האצה של התהליך, ואני מאוד מקווה שאוכל להזמין אותך בעוד שנתיים-שלוש לנגוס", אמר.