ההייטק, הקטר של המשק ישראלי, נמצא בבעיה. הירידה בהשקעות, והאטת הגיוסים רק החמירו עם המלחמה, ו-2024 צפויה להיות לא פשוטה. אז איך בכל זאת מחזירים את המשק למסלול צמיחה? הנה כמה רעיונות:

  1. תוכנית לאומית לפיתוח הדור הבא של ההייטק


    ישראל אומנם מדורגת במקום הרביעי בכל מה שקשור לפיתוח בינה מלאכותית, אבל מדובר במספר קצת מוטעה, שכן הוא נשען על חברה אחת מוצלחת (AI24 Labs). "אנחנו הרחק מאחור בשוק הזה", מסביר דני פלד. ההשקעות ב-AI הן פשוט אדירות - רק ב-2023 חברות AI אמריקאיות גייסו סכומים פשוט עצומים. OpenAI גייסה 10 מיליארד דולר, אנטרופיק 600 מיליון דולר והרשימה רק מתארכת.
    "אלה השקעות אדירות, ובישראל הן לא קורות", אומר פלד. עד כמה הפוטנציאל גדול? הצפי הוא שב-2031, ההכנסות יחצו את רף הטריליון דולר. "אפשר להגיד שהמציאו מחדש את האינטרנט, לשם כל העולם הולך, ואנחנו לא על הרכבת הזו", מסכם דרור גלוברמן.
  2. עידוד גופים מוסדיים להשקיע


    ישראל חייבת לחשוב איך היא מעודדת גופים להשקיע, אולי באמצעות מתן רשת ביטחון. למה זה כל כך חשוב? "CalPERS, קרן הפנסיה של עובדי הציבור בקליפורניה, הודיעה שב-2024 היא תשקיע 4.5 מיליארד דולר בקרנות הון סיכון. הסיבה? כי שם זוכרים איך הם טעו ב-2008 במשבר הגדול והשקיעו בנכסים סולידיים, ואיבדו הרבה מאוד כספיים עבור משקיעיהם.
    באנגליה הושג הסכם בין קרנות הפנסיה האנגליות לבין הממשלה, להשקעה של 5% מהפנסיה של הבריטיים בהייטק המקומי – במטרה לפתח את התעשייה הבריטית. "כספים בעולם לא חסרים. לנו כישראלים יש מוח, אופי וניסיון בגידול חברות גדולות – וחסר לנו כסף. זה הרגע שהמדינה צריכה להיכנס ולספק את התנאים המיטביים ולספק ביטחונות, ערבויות כדי להביע לכאן את המשקיעים", אומר גלוברמן.
  3. תמריצים לחברות בינ"ל בישראל


    ישראל חייבת להמשיך במגמה של לתת תמריצים לחברות בינלאומיות. "נכון שהם מקבלים הטבות מס, אבל הם עוזרים לכלכלה. אינטל סגרה את הרחבת המפעל בקריית גת ב-25 מיליארד דולר. כמות העובדים שהמפעל הזה ימשוך אליו היא עצומה, וזה יגדיל עוד יותר את כמות המועסקים בתחום הזה בישראל", מסביר פלד. בנוסף, האפקט הזה משפיע על חברות נוספות. מגיעים עובדים לאינטל, אפל וכו' – לומדים איך מייצרים ומנהלים בחברת ענק, לומדים על תהליכים שגם להם יש ערך אדיר לבניית חברות. דוגמה לכך היא איל ולדמן, שמכר את מלאנוקס ב-7 מיליארד דולר לאנבידיה. איפה צמח ולדמן? הוא החל את דרכו כמהנדס באינטל.
    איל ולדמן, ממובילי מחאת ההיי-טקיסטים (צילום: חדשות 12)
    איל ולדמן, ממובילי מחאת ההיי-טקיסטים | צילום: חדשות 12
  4. תוכנה זה לא הכל

    בעיה נוספת של שוק הישראלי היא שהוא מבוסס מאוד על תוכנה. שגיא כהן ב"דה מרקר" כתב על הסטארטאפים הביטחוניים שנולדים בזמן המלחמה, שכן אנחנו מקבלים טבילת אש שחברות אחרות לא מקבלות. צה"ל כבר משתמש לא מעט בסטארטאפים כאלה, כמו למשל רחפן מתאבד שמשוגר מתוך קפסולה, כוונת חכמה ועוד. התחום כולו צובר תאוצה כל כך, עד שהיזם והמשקיע דיוויד סאקס נתן תחזית ל-2024 ואמר שלדעתו הסטארטאפ האמריקאי "ANDURIL", שמייצר מערכות הגנה מתוחכמות מבוססות AI לצבא האמריקאי, יהיה המדובר ביותר השנה.
  5. צריך שר/ה הייטק 


    כשמחלקים כאן שרים על ימין ושמאל עם אנשים שלא ברור מה הם עושים, הגיע הזמן שלישראל יהיה שר הייטק.

לצפייה בפרק המלא באפליקציית 12+ לחצו כאן

>> בזמן שעבדתם, פרק 160 - מהפכת ה-AI רק החלה: התחזיות הטכנולוגיות ל-2024