ביום שני השבוע עבר החוק לצמצום עילת הסבירות והיה לסעיף הראשון מתוך החקיקה המשפטית שנכנס לספר החוקים. מאז הכריז שר המשפטים יריב לוין על תוכנית החקיקה שלו, המשקיעים הזרים רואים אותה ומחשבים מסלול מחדש לגבי השקעות בישראל. החקיקה, יחד עם גורמים נוספים כמו המשבר הכלכלי, הבינה המלאכותית וכדומה, גורמים לכך שישראל הופכת למקום קצת פחות אטרקטיבי. אלו הנתונים שממחישים את המשבר בהייטק.

80-50% מחברות הסטארטאפ החדשות נרשמות בחו"ל: בהשוואה ל-20% קודם לכן, מה שמביא לחשש גובר מבריחת מוחות מהתעשייה. "אם אני היום מקימה חברה ומחליטה לרשום אותה בארה"ב, אז כשהחברה הזו תימכר בעוד עשור, הכסף לא יגיע לישראל", מסבירה אילאיל בן צור. "בסופו של דבר, התרומה לכלכלית תהיה פחותה משמעותית, גם אם העובדים יהיו פה, האקזיט – לא יהיה כאן".

נשארים בחו"ל: ירידה חריפה במספר התושבים החוזרים לישראל ב-2023: לא מעט אנשים עזבו את ישראל לחו"ל ובמיוחד עכשיו, אבל הנתון המדאיג באמת הוא התנועה החוזרת. רופאים, אקדמאים, אנשי הייטק – בכל הסקטורים יש ירידה משמעותית בכמות החוזרים לישראל. אם ב-2022, קרוב ל-2,800 עוזבים חזרו ארצה, השנה, עד כה, מדובר ב-1,400 שחזרו בלבד.

אז איך כל זה קשור לחקיקה המשפטית? סקר של סטארטפ-אפ ניישן סנטרל מלמד כי 78% מבכירי חברות הסטארטאפ ציינו שיש לחקיקה המשפטית השפעות שליליות על החברות. 84% מהמשקיעים הרגישו גם כן, ועוד כ-80% מהמשקיעים הסבירו שלהידרדרות היחסית בין ישראל לארה"ב על רקע החקיקה, תהיה השפעה שלילית על תעשיית ההייטק בישראל.

המחאה נגד המהפכה המשפטית, קפלן (צילום: גלעד פירסט)
המחאה נגד המהפכה המשפטית, קפלן | צילום: גלעד פירסט

68% מהסטארטאפים בישראל החלו לנקוט בצעדים אקטיביים פיננסיים ומשפטיים ובהם הוצאות יתרות מזומנים, מקום רישיון החברה (הוצאתה מישראל), רילוקיישן ופיטורי עובדים בעקבות החקיקה. "הפעלות האקטיביות של חברות ומשקיעים להוציא את פעילותן מישראל גברו משמעותית בשלושת החודשים האחרונים", מסביר אבי חסון, מנכ"ל SNC. "תהליכים כמו העברת חברה לחו"ל או פתיחתה מלכתחילה מחוץ לישראל, מקשה להחזיר את הגלגל לאחור בהם. מחובתנו לשקף את הנתונים למקבלי ההחלטות בישראל".

לפי הסקר, 72% מהמשקיעים מצפים להשקעה שלילית על השקעות בחברות חדשות, עלייה לעומת 68% בסקר הקודם. 67% מהמשקיעים כבר מעורבים בהשקעות בחברות זרות או שוקלים להשקיע בכאלה. השקעות מחוץ לישראל מקבלות משקל גדל והולך באסטרטגיה של המשקיעים. נוסף על כך,31% מהחברות מתכוונות להוציא מזומנים לישראל ו-22% כבר נקטו בצעדים כאלה.

הדבר הזה משפיע גם על ישראל והבינה המלאכותית. המדינה שלנו נשארה מחוץ לחגיגות הענק. לפני כמה ימים פורסם דוח "השקעות הענק ב-AI", דוח שעד לפני שנה ישראל הייתה בו במקום החמישי בעולם. כעת, ישראל ממוקמת במקום השביעי בדירוג.

ואולי, הדרך הטובה ביותר היא להסתכל על הבורסה. בעוד המדדים המובילים בארצות הברית מראים התאוששות בתשעת החודשים האחרונים עם עלייה של 16.8 למדד S&P500 ועלייה של 27.6% למדד נאסד"ק, מדד ת"א רשם ירידה של 2.1%.

 לצפייה בפרק המלא באפליקציית 12+ לחצו כאן

>> בזמן שעבדתם, פרק 138 - הסמים משתלטים על עמק הסיליקון: "זה כבר הפך למגפה"