גל הפיטורים שוטף את ההייטק: המגמה, שהחלה ב-2022, רק החמירה מתחילת 2023 – ולא נראה שהיא הולכת לשום מקום. בשנת 2022 פוטרו 158,951 עובדים בארה"ב. אומנם אנחנו רק בינואר, אבל כבר עכשיו נראה ש-2023 תהיה חמורה אפילו יותר, עם פיטורים של 55,970 עד כה בשלושת השבועות הראשונים של ינואר. אז מה בעצם הסיבות לגל הפיטורים האדיר הזה?

1. הקורונה הסתיימה
"כולנו קנינו מלא ציוד הביתה והשתמשנו בשירות של כל חברות הביג טק בטירוף", מסביר דני פלד. ואכן, בתקופת הקורונה חברות הענק נהנו מצמיחה אדירה. אפל צמחה ב-81% ב-2020, מיקרוסופט ב-41%, אלפאבית (חברת האם של גוגל) ב-31%, אמזון ב-76% ופייסבוק ב-76%, כשגם בשנה העוקבת (2021) נהנו כל החברות האלה מצמיחה. "הייתם בבית? בטוח קניתם מחשב או טאבלט, קניתם יותר הביתה ולכן פרסמו לכם יותר – כל החברות הרוויחו מזה כשהייתם בבית", מסביר דרור גלוברמן. יחד עם ההכנסות, גדלו משמעותית מספר העובדים בצורה אדירה – כשחלק מהחברות אפילו הכפילו את מספר העובדים.

מי שחשב שאורח החיים הזה ימשיך ויהפוך למציאות החדשה – התבדה מהר מאוד. בשנת 2022, התרסקו המניות של כל החברות האלה. אפל ירדה בכ-27%, מיקרוסופט בכ-29%, אלפאבית בכ-39%, אמזון בכ-50% ומטא בכ-64%.

2. אינפלציה
בשל עליית הריבית שהופכת את האפיקים הסולידיים שמביאים תשואה, אנשים יוצאים מהבורסה. היעד בארה"ב הוא להגיע ל-2% אינפלציה, ולפי ההערכות ליעד הזה יגיעו רק באמצע 2024 נגיע לזה. ובכל זאת, יש מקום לאופטימיות, שכן האינפלציה יורדת.

3. ירידה ביעילות הפרסום
בשנה וחצי האחרונה יש ירידה דרמטית ביעילות הפרסום. "הגורם המרכזי היא אפל, שניתקה את היכולת לעקוב אחרי משתמשים", אומר פלד ומוסיף: "גוגל הצהירה שהיא תלך בעקבותיה ולא תאפשר יותר להטמין קוקיז בדפדפן". מדובר בהלך רוח של הציבור לנושא ההגנה לפרטיות, מה שהופך את הפרסום ליותר יקר. "כשיודעים עלי יותר מדי דברים קל לזהות את נקודות החולשה והתורפה שלי", מסביר גלוברמן.

4. אילון מאסק
אחד האנשים הכי חזקים בתעשיית ההייטק אמר לא מזמן שצריך לעבוד "הארדקור בצורה קיצונית". "אנחנו רואים ששנה אחרי שנה, הפריון לעובד הייטק בודד הולך וצולל", מסביר פלד. "זה מתחבר למה שטען נועם ברדין, שהודיע שהוא עוזב את וייז בטענה 'שזו מפלצת עם עובדים מפונקים'. זה מצטרף לגוגל, שבה קשה מאוד לפטר עובדים".

אילון מאסק  (צילום: Win McNameeGetty Images)
צילום: Win McNameeGetty Images


גלוברמן מתייחס לכניסתו של מנכ"ל טוויטר החדש: "מאסק מצדו, העיף בטוויטר 75% מהעובדים, והתוצאה הייתה איבוד הכנסות – מה שאומר שאולי לפטר כל כך הרבה עובדים יכול לגבות מחיר". עם זאת, פלד חולק על גלוברמן. "החברה לא התפרקה מבחינת המוצר", הוא מסביר. "הקיטון בפרסום הוא תוצאה של האופי המוחצן של אילון מאסק. הוא מאפשר לאנשים קיצוניים להיות בפלטפורמה ואז נייקי אומרת – אני לא רוצה להיות חלק מזה. אבל גם עם קיצוץ מאסיבי בכוח האדם – הפלטפורמה עובדת". לטענתו של פלד, בחברות אחרות רואים את זה ותוהים האם אפשר לקצץ משמעותית בכוח האדם.

5. המשקיעים מתייאשים
המצב מייאש את המשקיעים, שרואים את הכסף שלהם נעלם. ביום שגוגל הודיעה שהיא מפטרת את העובדים, המנייה קפצה ב-5%. לזה מצטרף כריסטופר הון, שאומר שהפיטורים בגוגל לא היו בסדר – כי היה אפשר לפטר עוד 28 אלף עובדים בשביל לייעל את החברה.

"יש משהו בפיטורים האלה של ליישר קו עם השוק. כולם עושים אז גם אנחנו. מנהיגות זה ליישר קו עם מנהיגות? מה המנהיגות כאן?", תוהה גלוברמן ופלד עונה: "מנהיגות זה להבין שאתה צריך לנווט בין היכולת לשמור על מורל גבוהה בחברה בקרב העובדים לבין לרצות את הדירקטוריון. מנהיג שרואה שכל המנכ"לים סביבו הוא לרצות את הדירקטוריון גם הוא מבין שזו פשרה שצריך לעשות".

>> בזמן שעבדתם, פרק 116 - "מהפכה היסטורית": הדרך של החברה שמשגעת את העולם