תראו, הפעם באמת קרו המון דברים בזמן שעבדתם. היום נדבר על השימוע ההיסטורי בקונגרס, על הדיווחים המדהימים של ענקיות הטכנולוגיה, על ההנפקה הסינית שהולכת להרעיד את השווקים – וגם על הצעד המפתיע של מיקרוסופט בניסיון להציל את טיקטוק.

>> לפרקים המלאים של "בזמן שעבדתם" היכנסו ל-podbean

השימוע ההיסטורי בקונגרס: תיקון למבוכה של שנת 2018

בשבוע שעבר התרחש אחד האירועים הדרמטיים ביותר בעולם הטכנולוגיה. בתום חקירה של שנה, ג'ף בזוס, טים קוק, מארק צוקרברג וסונדאר פיצ'אי העידו בפני הקונגרס האמריקני. חברי הקונגרס הרפובליקנים והדמוקרטים הפנו להם שאלות נוקבות, והטיטנים, האנשים החזקים והחשובים בעולם, גמגמו והשלימו את תשובותיהם בקושי רב.

השימוע ביום רביעי האחרון היה ליגה אחרת לגמרי ביחס לשימוע הראשון (והמביך) של צוקרברג בקונגרס, שנערך אי אז בשנת 2018. הפעם הדמוקרטים והרפובליקנים הגיעו מוכנים בהרבה: במוקד עמדו פיצ'אי וצוקרברג, כשכל אחד מהם נאלץ להשיב ל-16 שאלות; מיד אחריהם ניצב ג'ף בזוס עם 13 שאלות; ובסום הרשימה טים קוק, מנכ"ל אפל, אליו הופנו שבע שאלות בלבד.

מארק צוקרברג, ג'ף בזוס, טים קוק, סונדאר (צילום: AP)
צוקרברג, פיצ'אי, קוק ובזוס. תיקון לשימוע ב-2018 | צילום: AP

יו"ר הועדה סיסילין קבע את הטון, והחברים בועדה קפצו על העגלה. הנאשם הראשון היה מנכ"ל אלפאבית, סונדאר פיצ'אי; גוגל הואשמה בגניבת תוכן מאתרים אחרים. הנאשם השני היה צוקרברג, שהואשם בחיסול מתחרותיה של פייסבוק, והותקל עם מייל פנימי שכתב על רכישת אינסטגרם. ג'ף בזוס מאמזון הואשם ברמיסת העסקים הקטנים על גבי הפלטפורמות שלו, ונתן תשובה מוחצת: "המדיניות שלנו אוסרת על כך, אבל אני לא יכול לומר שזה לא קורה". ואפל? אפל היא כמו יונה צחורה. השימוע קצת החליק עליה, עם כמה וכמה טענות של מפתחים על עמלה מוגזמת בחנות האפליקציות וגניבת רעיונות מאפליקציות קיימות.

אז מה נשיא ארצות הברית טראמפ אמר על כל זה, ואיך הגיבו המשפטנים לדבריו? האזינו לפודקאסט המלא.

דווקא עכשיו, דווקא האייפד: אפל רשמה את הרבעון השלישי הטוב בתולדותיה

משבר הקורונה גרם לכלכלות הגדולות בעולם להתכווץ בעשרות אחוזים, אך גוגל, פייסבוק, אמזון, מיקרוסופט ואפל הציגו נתונים מרשימים ברבעון האחרון. בשעה ש-495 המניות ירדו ב-5% בממוצע במהלך הקורונה, ענקיות הטכנולוגיה זינקו בכ-35%. מביניהן, דווקא גוגל היא זו שרשמה הישגים פחות טובים: בפעם הראשונה בהיסטוריה היא נאלצה לדווח על ירידה בהכנסות. יחד עם זאת, היא עדיין רשמה רווח נקי של כמעט 7 מיליארד דולר – כך שהיא לא ממש בסכנה.

ה-iPad Air החדש (צילום: אפל)
אייפד אייר משנת 2019. מיהרנו להספיד | צילום: אפל

לאפל, לעומת זאת, היה הרבעון השלישי הכי טוב בתולדותיה. נכון שחשבתם שסדרת האייפד הולכת ודועכת? אז מסתבר שלא: ברבעון האחרון אנשים רכשו אייפדים בטירוף. אותם חודשי הקורונה היו מדהימים גם למחשבי המק, ואפל הפכה ביום שישי האחרון לחברה עם שווי השוק הכי גדול. המנייה נהייתה כל כך יקרה, שבחברה החליטו לנקות בצעדים שלא נקטו בעבר. כיצד תתמודד אפל עם עליית השווי, ואיזה סטארט אפ היא רוכשת בימים אלה? האזינו לפודקאסט המלא.

גוגל ופייסבוק ריסקו את שוק הפרסום. עכשיו אפל ואמזון מרסקות את הטלוויזיה

חברי הקונגרס הדמוקרטיים והרפובליקניים הם לא היחידים שרוצים לפרק את חברות הענק. פרופסור סקוט גאלוויי, מחבר הספר "הארבעה", הוא קפיטליסט מושבע שטוען בתוקף כי צריך לפרק אותן. לטענתו, העשירים המופלגים בהיסטוריה תמיד הגיעו למעמדם כי פעלו במסגרת שוק עם כשל; החברות שלהן נהנו מנתח שוק לא פרופורציונלי ביחס לשאר החברות. זה בדיוק מה שקורה לפייסבוק ולגוגל: הן חולשות על כמעט שני שליש משוק הפרסום בארצות הברית. ואם זה לא מספיק, בשעה של משבר כלכלי הן יכולות לאלתר ולתמרן בדרכים שפשוט לא זמינות למפרסמים אחרים. הדוגמה המושלמת לכך היא אופי הלחם הביתי, שצצו כפטריות אחרי הגשם במהלך סגר הקורונה. אף אחד מהם לא פנה לפרסום בטלוויזיה, והשלל נפל לידיהן של פייסבוק וגוגל.

אם גוגל ופייסבוק ריסקו את שוק הפרסום, אפל ואמזון מרסקות כעת את שוק התוכן והטלוויזיה. לפי פרופסור גאלוויי, כיום צופים משלמים רק 80 סנט עבור תוכן שהופק במיליארד דולר. לפני שהחלו מלחמות הסטרימינג, המחיר עמד על 7 דולר וחצי. החברות הללו פשוט יכולות לזרוק כסף ללא הכרה: אמזון שילמה 500 מיליון דולר בממוצע עבור פרס אמי, לעומת 333 מיליון בממוצע אותם שילמה נטפליקס, ו-72 מיליון דולר בלבד עבור HBO.

גוגל, אמזון, פייסבוק ואפל (צילום: Koshiro K, ShutterStock)
גוגל, אמזון, פייסבוק ואפל. נוגסות בכל שוק אפשרי | צילום: Koshiro K, ShutterStock

ומה הכי בעייתי בכל זה? לפי תחקיר של האתר The Verge, העם האמריקאי לא ממש שותף לרצונות חברי הקונגרס לפרק את ענקיות הטכנולוגיה. איזה מותג האמריקאים הכי אוהבים, וכיצד הם תופסים את גוגל – החברה שסבלה הכי הרבה בשימוע האחרון? האזינו לפודקאסט המלא.

תפסו מחסה: החברה הסינית הזו תרשום את ההנפקה הגדולה בהיסטוריה

זוכרים שלפני עשר שנים חשבנו שנפסיק להסתובב עם הארנק ממש בקרוב ונעבור לתשלומים דיגיטליים? אז זה לא ממש קרה. יחד עם זאת, המהפכה החלה לתפוס תאוצה, והסמארטפון הופך להיות אמצעי תשלום דומיננטי במיוחד. בימים אלה אנחנו עומדים בפני נקודת ציון חשובה, ומתקרבים בצעדי ענק להנפקה של החברה Ant Financial, שתהיה ההנפקה הגדולה בהיסטוריה ותתרחש במקביל בבורסות של שנגחאי והונג קונג. כנראה שלא שמעתם עליה, אבל סביר שהשתמשתם בה בעצמכם – ואתם בוודאי מכירים את הבעלים שלה.

ג'ק מא - מייסד עליבאבא (צילום: דניאל בר-און)
ג'ק מא, מייסד עליבאבא. הנפקה ענקית בקרוב | צילום: דניאל בר-און

כצפוי, מדובר בחברה סינית שבראשה עומד ידידנו ג'ק מא, הבעלים של עליבאבא. אחרי שהקים את אתר האינטרנט אי אז ב-2004, הוא הבין שיש בעיה: לקוחות לא יכולים לרכוש כי אין להם כרטיס אשראי, ואין להם כרטיס אשראי כי אין להם חשבון בנק. מה הוא עשה? הקים את עלי PAY. זה הצליח: בשנת 2007 רשמה עליפיי 50 מיליון משתמשים רק בסין, לעומת 30 מיליון אזרחים סינים שהחזיקו בכרטיסי אשראי. למה המהפכה הדיגיטלית מתרחשת דווקא במדינות המתפתחות, ולמה ג'ק מה ואנשיו לא פנו לבורסות בארצות הברית? האזינו לפודקאסט המלא.

מיקרוסופט החליטה להילחץ לעזרתה של טיקטוק. למה בעצם?

ואיך אפשר בלי טיקטוק. סוף השבוע האחרון היה סוער במיוחד: הנשיא טראמפ הכריז שיחסום את טיקטוק בעזרת צו נשיאותי, וגרם למיקרוסופט להשהות את המו"מ להפעלת האפליקציה בארצות הברית. מאז זרמו הרבה מים בנהר: מנכ"ל מיקרוסופט שוחח הלילה עם טראמפ וקיבל ארכה של 45 יום להגיע לעסקה עם ByteDance הסינית שמפעילה את טיקטוק.

סאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט החדש
סאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט. פנה ללבו של טראמפ

טיקטוק עומדת בעין הסערה במשך שנה לפחות. הכל התחיל עם מומחי סייבר, שהצביעו על האפליקציה וטענו שהיא מעבירה מידע על משתמשיה לשלטון המרכזי בבייג'ינג; מאז היא נחסמה בהודו - ואפילו באוסטרליה, בדנמרק ובממלכה המאוחדת שקלו להסיר אותה מחנות האפליקציות. בארצות הברית הסיטואציה קצת שונה. מה הקשר בין האיומים של טראמפ לעצרת הבחירות שערך בטולסה, כמה כסף מוכנה מיקרוסופט לשלם עבור האפליקציה – ולמה בעצם היא רוצה לרכוש אותה, אחרי שנכוותה מהרגולטור וגם רכשה את הרשת החברתית הרצינית והמיושבת לינקדאין? האזינו לפודקאסט המלא.

>> בזמן שעבדתם: פרק 10