אחרי שחזרנו לנבואות של דרור גלוברמן ודני פלד שהתגשמו בשנת 2021, מנחי הפודקאסט "בזמן שעבדתם" שיתפו בתחזיות שלהם לשנת 2022 - מה יקרה עם המטאוורס השנה, לאן ילך טרנד ה-NFT ואיזה מושג פיננסי יכנס לחיינו? אלה הנבואות של דרור גלוברמן ודני פלד לשנה הקרובה.

המטאוורס לא יהפוך למיינסטרים ב-2022

אומנם כל החברות הגדולות בשוק רצות לכיוון הזה ובראשם כמובן מטא (פייסבוק לשעבר), אבל העולם הווירטואלי החדש הזה מחייב כרגע משקפי VR, שרחוקים מלהפוך למוצר שנמצא בכל בית. בתחזיות לשנת 2022 מספר היחידות ה-VR שימכרו צפוי להגיע ל-44 מיליון וגם התחזית הרחוקה, לשנת 2026, מדברת על 70 מיליון יחידות - מספרים שרחוקים מלהפוך את המוצר למיינסטרים.

"בעיני הבעיה זו לא הכמות אלא האיכות", אומר גלוברמן ומסביר: "זו משקולת לשים על הפרצוף, זה לא נעים פיזית ואתה גם נראה כמו אידיוט. סקוט גאלווי אמר וצדק: 'אתה לא תשים על הפרצוף משהו שלא גורם לך להיראות יותר סקסי בעיני עצמך והסביבה' וכל עוד המשקפיים האלה גורמות לך להיראות ככה – זה לא יקרה".

משקפי VR (צילום:  Halfpoint, ShutterStock)
משקפי VR - השנה הקרובה לא תהיה השנה שלהם | צילום: Halfpoint, ShutterStock

2022 גם לא תהיה שנת ה-AR, אלא 2023

גם משקפי המציאות הרבודה (AR, לא להתבלבל עם מציאות מדומה – VR) לא יהפכו לדבר הלוהט בשנה הקרובה. רוברט סקובל שנחשב לאורים ותומים בתחום טען: "שום דבר לא יקרה עד שאפל יוצאיו את המשקפיים שלהם" ופלד לגמרי מסכים איתו. "התחזיות כרגע מדברות על כך שהמשקפיים של אפל יצאו לשוק ברבעון 4 של 2022 או ברבעון 1 של 2023 – בקיצור עוד שנה".

וזו לא רק אפל שבדרך לשם – סנאפצ'ט כבר הוציאו את המשקפיים החכמים (והמכוערים) שלהם, גוגל עובדת גם היא על משקפיים משלהם ו-TCL הציגה ב-CES משקפיים מעוצבות. "הכל לגמרי הולך לשם, אפשר להתחיל לדמיין איך זה יהיה וזה נראה טוב", אמר פלד.

משקפי AR (צילום: Tero Vesalainen, ShutterStock)
משקפיי AR - יהפכו ללהיט רק ב-2023 | צילום: Tero Vesalainen, ShutterStock

ה-NFT יתפוצץ השנה ויתחיל להיראות הגיוני

את העובדה ש-NFT  יהפכו לטרנד הלוהט של השנה אף אחד לא חזה, אבל אם שואלים את פלד וגלוברמן, ב-2022 הטרנד הלוהט של עולם ההשקעות יהפוך לנחלת הכלל וגם לדבר הגיוני. "בניגוד למציאות שבה קונים עכשיו סתם פנדה שלא ברור אם שווה את ערכה או תהיה שווה יותר, יתחילו להימכר דברים שיש בהם היגיון", מסביר .

בינתיים, שבעת ה-NFT שנמכרו בהכי הרבה כסף בשבוע הראשון של 2022 נמכרו במעל מיליון דולר וזה מגיע אחרי שנה שבה נמכרו NFT בשווי של 40 מיליארד דולר. לשם השוואה, אומנות מסורתית שמוצגת במוזיאונים וכו' נמכרה ב-50 מיליארד דולר. "זה אומר לך שיש המון כסף שרוצה להיות מושקע באומנות והוא לא יודע לקנות ואן גוך או שאין להשיג ואן גוך בשוק", אומר גלוברמן ופלד חולק עליו: "אני לא חושב. בעיני זה מתעשרי ביטקוין מגעילים שלקחו את הכסף שלהם ואמרו 'מה נעשה עם זה?'".

עוד אומר גלוברמן: "אני רואה איך דברים שלא מבינים את הערך האומנותי שלהם כמו הקופים האלה, מפנים מקום לדברים שקרובים למשהו אומנותי יותר". אחת הדוגמאות למשהו אומנותי בסגנון היא סצנות שנחתכו בעריכה מ"ספרות זולה" או אלבום של להקת קינגס אוף ליאון, שנמכר ב-NFT.

 NFT (צילום: סאלי פאראג)
NFT - יהפוך לנחלת הכלל? | צילום: סאלי פאראג

הטרנד הפיננסי הבא - DAO

 הטרנד הפיננסי הזה כבר צובר תאוצה, אבל מה עומד מאחוריו? על פי איש העסקים מארק קיובן, מדובר בשילוב האולטימטיבי בין קפיטליזם לקדמה. מה זה אומר? ראשי התיבות הם Decentralized Autonomous Organization - ארגון אוטונומי מבוזר. מדובר בארגון אשר אינו כפוף לסמכות ממשלתית כלשהי אלא נשלט בידי חבריו, הפועלים על פי קובץ חוקים מוסכם שבנוי על תוכנת מחשב, כשהחוקים מוטמעים דרך חוזה חכם על רשת בלוקצ'יין. "כל התהליך בעצם מתבצע אוטומטית", מסביר גלוברמן. "אם נכנסת הזדמנות, היא נכנסת למערכת – ישר מצביעים ואז זה פשוט קורה". "אין בירוקרטיה, אין עורכי דין, רואי חשבון – אין מערכת מורכבת ארגונית שמוחלפת במשהו פשוט", מוסיף פלד.

מה חוקי ה-DAO?

  1. מדובר בארגון מבוזר – אין גוף אחראי.
  2. ה-DAO בנוי על רשת הבלוקצ'יין.
  3. השתתפות באמצעות מטבע קריפטו או אסימון (Token).
  4. כל פעילות חוזית מתבצעת באופן אוטומטי ללא התערבות.
  5. כל ההוצאות הפיננסיות שהתבצעו בארגון מתועדות.
  6. הכול מתבצע על קוד פתוח.

    מטבע קריפטוגרפי, אילוסטרציה (צילום: tungtaechit/shutterstock)
    אחרי ה-NFT והביטקוין: DAO יהיה טרנד הבלוקצ'יין הבא | צילום: tungtaechit/shutterstock

השקעות באמצעות אפליקציות יהפכו למיינסטרים

בניגוד לאפליקציות המסחר של הבנקים שכוללים עמלות גבוהות וממשק מסורבל, בארה"ב מגיעות שחנקיות חדשות שאינם חלק מהמערכת הבנקאית ומשנים את השוק. הדוגמא המוכרת לכך היא אפליקציית רובין הוד, שהשתלטה על ארה"ב.

למה שזה שיהפוך למיינסטרים דווקא ב-2022? "לדור ה-Z יש FOMO מטורף. הם שמעו על חבר שרכש מניית טסלה? כולם רוכשים. ברובין הוד מפרסמים נתונים כאלה", אומר גלוברמן ופלד מסביר: "קניית מניות כיום עבור אנשים צעירים דרך אפליקציות היא עניין יום יומי, פשוט וזול יותר – זה הרבה יותר בידורי. זה קצת פחות השקעה כבדת ראש, קונים בשביל הכיף וזה קצת כמו לקנות מטבע למכונה בווגאס".

את העלייה החדה באמצעות אפליקציות אפשר כבר לראות בגרף של הפייננשל טיימס, אבל אם שואלים את פלד – זו רק ההתחלה ושנת 2022 תהיה אפילו גדולה יותר לתחום.

פלטפורמת ההשקעות רובין הוד (צילום: רויטרס)
השקעות דרך אפליקצייה - ימשיכו לצבור תאוצה | צילום: רויטרס

>> בזמן שעבדתם, פרק 75 - חזינו את העתיד: הנבואות שהתגשמו ב-2021