שלושה חודשים חלפו מאז שהצטרפתי אל קבוצת פעילי רשת מחתרתית הפועלת לאתר ולחשוף פרופילים מזויפים ברשתות החברתיות. הציידים שאליהם הצטרפתי מחפשים את הטרולים ומפיצי הפייק ניוז וההסתה, המכונים בעגה המקצועית "תחנות ממסר" או "בובות גרב" - והפכו נפוצים מאוד בתקופה האחרונה. אלה פרופילים שכל תפקידם להדהד ולהפיץ מסרים, לא אחת שקריים, מטעים ואלימים, ולעתים הם מפיצים מסרים וטענות שנבחרי ואישי ציבור לא מרגישים בנוח (לעת עתה) להעלות בעצמם, אבל לא תהיה להם בעיה לעשות להם לייק, שיתוף, ציוץ חוזר או אפילו להדהד אותם, ביודעין או שלא, בראיונות טלוויזיה או במשכן הכנסת.

"המכונה החדשה הזאת כל כך מתוחכמת וצריך להשקיע בה כל כך הרבה זמן ויש בה כל כך הרבה פרטים, שזה על גבול הסודות המסחריים", אומר גורם האמון על האסטרטגיה התקשורתית של בכיר במערכת הפוליטית, כשהוא מתייחס לדרך שבה פוליטיקאים מהדהדים את המסרים שלהם ברשתות בדרכים עקיפות. גם כשפוליטיקאים מפעילים בעצמם פרופילים מזויפים, וגם כשהם רק משתפים את הנאמר בהם או מאפשרים להם להגיב אצלם בעמוד - מערכת היחסים בין אישים ציבוריים לגורמים עלומים מעצבת את העידן הנוכחי שבו כבר קשה להבחין בין אמת לשקר. 

לחלק מהפרופילים המזויפים יש שמות שקל לכאורה לקטלג כחשודים, לאחרים תמונת פרופיל שחיפוש פשוט בגוגל יראה ששייכת למישהו אחר, או אולי נוצרה בכלל על ידי מערכת של בינה מלאכותית. לחלק מהם יהיו קווי זהות התפורים בצורה גסה וכוללים מעקב אחר דפים וארגונים שונים, מקום מגורים אקראי ורשימת חברים שחלקם חשודים כמזויפים בעצמם. פרופילים אחרים עשויים להיות שקטים ותמימים לכאורה, משתפים פוסטים נאיביים של "שבת שלום" עם תמונות של נוף אקראי. באחרים ניתן לראות פוסטים שנכתבו בעילגות של בוט, ושבזמנם הפנוי הם עסוקים במתן לייקים ובפרסום תגובות לפוסטים שכותבים פרופילים אחרים, אותנטיים או מזויפים. 

מארק צוקרברג (צילום: Frederic Legrand - COMEO, ShutterStock)
מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג | צילום: Frederic Legrand - COMEO, ShutterStock

יזם הייטק ופעיל ברשת ציידי הפייקים: "הבעיה ברשתות היא שהאלגוריתם יראה לך את מה שאת באופן טבעי מתעניינת בו יותר, ואם לתוך הפעילות הזאת מכניסים הרבה פרופילים מזויפים שזורעים שנאה, הסתה או פייק ניוז, זה מציף לך את הפיד, למרות שהעולם רחב יותר"

מי אתה "משה מקריית מלאכי שעוסק בגננות"

כל מי שעוסק בציד הפרופילים המזויפים מתאר מצב שבו הרשתות החברתיות הופכות מחווית גלישה סוציאלית בשעות הפנאי לחוויית גלישה מעיקה שכל כולה זיוף ואינטרסים. גם לי זה קרה כשהצטרפתי לציד, בלילה של חיפוש אחר מקורותיו של פרופיל החשוד כמזויף. הגעתי לזוג אנגלו־סכסיים שהפכו באחת לחשודים כמזויפים בעיני הביקורתיות. במשך שעות ישבתי על הפרופילים שלהם, על רשימות החברים, התמונות הגנריות מנופים מרחבי העולם, הפוסטים הפוליטיים ששיתפו, הלייקים שחילקו לאחרים, בניסיון להבין אם מה שאני רואה הוא באמת זוג חביב בעל דעות פוליטיות מוצקות - עניין לגיטימי - או שנכנסתי עמוק למאורת הארנב והנה עוד שני פרופילים מזויפים שיד נעלמה מפעילה בניסיון להשפיע על השיח ברשתות.

"לצוד פרופיל מזויף זה מורכב", אומרת אחת הפעילות בקבוצה שאליה חברתי. "מי שמפעילים את הפרופילים האלה יודעים מה הם עושים. הם מייצרים דמויות ומשתדלים לייצר אותנטיות, כך שהגולש יחשוב שזה באמת 'משה מקריית מלאכי שעוסק בגננות', למשל. הם בונים זהות שלמה סביב הדמות הזאת שעושה לייקים לדפים העוסקים בגינון, וממבט ראשון, בעצם למה זה לא לגיטימי שבן אדם יהיה בעד ביבי או שיהיה ליכודניק? זה יכול לקרות גם במציאות. אבל רוב האנשים גולשים ברשתות בלי העיניים הביקורתיות מטילות הספק, וכדאי שיאמצו תפיסת עולם יותר ספקנית כשהם שם".

איך אפשר לדעת?
"צריך לתרגל את זה ואני לא אחשוף את כל השיטות. אבל אפשר לשים לב, למשל, אם מישהו בוחר לשים פריים של נוף בתמונת הפרופיל שלו או שהוא לא שינה אותה מעולם. כדאי לבדוק על מה הוא טורח לדבר כל הזמן. אין שיטת קסם לאתר את כל הבוטים והפייקים בבת אחת, אם הייתה אחת זה היה חוסך לנו הרבה כאב ראש".

"מבחינתי", היא מוסיפה, "אין עניין של ימין ושמאל באקטיביזם של הפייקים. אני באופן אישי מחזיקה בדעות מאוד ימניות בחלק מהנושאים, ויותר ימנית מהרבה ליכודניקים שיקראו את הכתבה הזאת. שמאל וימין הם מונחים לא רלוונטיים לסוג הזה של אקטיביזם. האידיאל שעומד לנגד עיני ולנגד מי שעוסק בזה הוא אידיאל של אמת ושל חברה טובה יותר".

למה את חוששת לחשוף את זהותך? את לא עושה משהו לא חוקי. ההפך, את חושפת עוולות.
"אנחנו לוקחים סיכון גדול גם ברמה האישית. מאוד סביר בעיני שנושתק בצורה כזאת או אחרת. אני יודעת שזה יכול להישמע קונספירטיבי אבל התחושה היא שהפעילות הזאת היא חלק מהביצוע המאורגן של הדהוד המסרים. זאת עוד זרוע. אני בן אדם שומר חוק, אין לי שום כוונה לחצות את הקו גם בפעילות הזאת. כל מה שחשוב לי זה לחיות במדינה טובה יותר וערכית ואין לי שום כוונה לכופף את החוק כדי להוציא את האמת החוצה. היא ברורה וצריך להשמיע אותה. הבעיה היא שאף אחד לא נענש על הפצת פרופילים מזויפים, אין הרתעה ואין ענישה".

  סוס טרויאני (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
מחאת בלפור | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

"רוב הפעילות המזויפת שאני נתקלת בה היא מהימין"

היא לא היחידה החוששת להיחשף. פעילים רבים שעמם שוחחנו חוששים משום שלתפיסתם, מי שעומדים מאחורי הפרופילים המזויפים הם לרוב כוחות חזקים וגדולים בהרבה מאשר נדמה; וגם בעלות הבית, בעיקר פייסבוק וטוויטר, חוטפות מהם ביקורת על כך שהן נהנות מן המצב הקיים, או לכל הפחות לא עושות די כדי לנקות את הרשתות שלהן.

"תמיד הייתי ביקורתית כלפי תקשורת וכלפי רשתות חברתיות", אומרת הפעילה. "גם לפייסבוק הצטרפתי אחרי הרבה ניסיונות שכנוע של חברים שלי. תמיד הייתי עושה צילומי מסך לפרופילים שנראו לי לא אותנטיים, לאו דווקא פוליטיים, כל מיני פרופילים שביקשו ממני חברות. הייתי מדווחת עליהם לפייסבוק אבל תמיד קיבלתי הודעה אוטומטית מפייסבוק שהם לא מצאו בפרופיל משהו שנוגד את המדיניות שלהם, גם כאשר מדובר בפרופילים שברור שהם לא אותנטיים. בשלב מסוים הבנתי שאין מה לעשות עם זה, גם כשפניתי לתקשורת אמרו לי שמעבירים את המידע לכתב הטכנולוגי ושם זה הסתיים".

בינימין נתניהו (צילום: Yonatan Sindel Flash90)
נתניהו. הציג פרופיל מזויף שאיים עליו ברצח | צילום: Yonatan Sindel Flash90

"תמיד הייתי ביקורתית כלפי תקשורת וכלפי רשתות חברתיות", אומרת אחת הפעילות. "הייתי עושה צילומי מסך לפרופילים שנראו לי לא אותנטיים, לאו דווקא פוליטיים. הייתי מדווחת ומקבלת הודעה אוטומטית מפייסבוק שהם לא מצאו משהו שנוגד את המדיניות שלהם. בשלב מסוים הבנתי שאין מה לעשות עם זה"

את נתקלת בפרופילים מזויפים משני צדי המתרס הפוליטי?
"רוב הפעילות המזויפת שאני נתקלת בה היא מהימין, ואם אני נתקלת בפעילות מזויפת מהשמאל היא בדרך כלל בהפוך על הפוך - פרופיל של כאילו־שמאלן שמפיץ מסרים שמטילים ספק במחנה השמאל. למשל מישהי שאנחנו עוקבים אחריה עכשיו, שתמונת הפרופיל שלה היא בכלל של עיתונאית מניו יורק, יש לה שלושה פרופילים והיא גם פתחה קבוצות שמאלניות. היא חשודה כמזויפת".

"בניגוד לפעילים אחרים שעוסקים בחשיפת פרופילים מזויפים, האג'נדה שלי היא פוליטית לחלוטין", מבהירה פעילה אחרת שמבקשת גם כן להישאר בעילום שם. "לא באתי לנקות את העולם, אלא באתי לנקות אותו מהסתה, שנאה, הרס הדמוקרטיה ושינוי תודעה. מה שמניע אותי זאת האפשרות שהמשטר בישראל בונה פרופילים ומהנדס תודעה באמצעות הרבה מאוד פרופילים מזויפים שמשפיעים על השיח. אני לא יכולה להתמודד עם פרופילים מזויפים מארצות שונות שנמצאים ברשתות או פרופילים מאיראן, זה לא תפקידי כאזרחית. אני חושבת שצריך היה להיות גוף שלוקח אחריות על הדבר הזה אבל אין כזה גוף".

האתר שרוצה שתעזרו לו למצוא את הפייקים

עד שיהיה גוף כזה, הפעילה הזאת ואחרים התגייסו להקמת פלטפורמה חדשה שעשויה לחולל מהפכה במאבק: אתר FakeReporter.net שאותו אנו חושפים כאן לראשונה בשומרים. פלטפורמה שמטרתה איסוף וניתוח מידע על־אודות פרופילים מזויפים ועל רשתות של פרופילים כאלה, שפתוחה לקהל הרחב ומתופעלת על ידי רשת של מתנדבים.

השומרים (צילום: צילום מסך)
צילום: צילום מסך

במערכת ניתן להזין לינקים לפרופילים חשודים, פרופילים מסיתים או פרופילים שמפיצים פייק ניוז, כאשר המטרה שלה היא לקחת את שלל הרשימות הארוכות של פרופילים חשודים שהצטברו בדוחות האקסל של קבוצות ציידי הרשת השונות, ולחבר ביניהם את החוטים באמצעות כלים של מידענות ושל תכנות, במטרה לקבל תמונה ברורה של קשרים בין פרופילים מזויפים. ובמילים אחרות: לחשוף את מנגנוני ההפעלה, כאשר יש לדעת כי פעילות של פרופילים מזויפים אינה מאפיינת רק פעילות פוליטית שבה אנחנו מתמקדים בתחקיר זה; היא משרתת פעילות מסחרית כפי שפורסם החודש בדה מרקר על פעילות בשוק תחליפי החלב לתינוקות, ואפילו שירתה את משרד הקליטה בקמפיין לעידוד עלייה כפי שפורסם בעבר ב־ynet.

"כבר שמונה חודשים שאני עוסק בזה באינטנסיביות ובזמני הפנוי", מספר פעיל אחר בהקמת האתר. "הפלטפורמה שבנינו היא עבור כל מי שירצה להשתמש בדאטה, ולכן היה נכון לעשות את זה מחוץ לגופים רשמיים, שהיו שומרים את הנתונים אצלם. הרעיון של הפלטפורמה הוא שהנתונים יאספו מבלי שאף אחד יקח קרדיט עליהם. אנחנו רוצים להעלות את המודעות לנושא איתור הפרופילים המזויפים. לייצר מאגר מתנדבים שיעזרו לנו להפיל את הרשתות האלה באמצעות אנשי המחקר שלנו שימצאו את הקשרים וימפו את הרשתות. משם האחריות שלנו תהיה לפעילות אקטיבית. נפעל להפיל את הפייקים ואת הרשתות של הפייקים ונפעיל את פייסבוק כדי שייתנו לנו תמונה רחבה, שנוכל להדגים איך פועלת הדיסאינפורמציה ברשתות החברתיות".

איפה זה עומד כיום ביחס לחזון?
"בשלב הזה המערכת היא רק פלטפורמה לאסוף את המידע. לא כל מה שיזינו לתוכה הוא בהכרח מזויף, אנחנו נצטרך לעבוד קשה ולמצוא את הקשרים כדי שיהיו לנו מספיק חומרים על פרופילים מזויפים בפעם הבאה שהם יסיתו ברשת".

איך הגעת לעסוק בפרופילים מזויפים מלכתחילה?
"יש פרופיל פייסבוק שגרם לי לעצור את חיי ולהתמסר לפעילות הזאת, לא אחשוף את שמו כי אנחנו מנסים לאתר עליו עוד מידע. הוא פרופיל מסית במיוחד שכנראה מזויף ורוב החברים שלו הם פרופילים מזויפים בפייסבוק. יש לו גם מקבילה בטוויטר שבה הוא משתמש בשם אחר. הפרופיל הזה גרם לי לשאול שאלות על הרשתות החברתיות. במקרה אחר תפסתי משתמש בטוויטר שעסק בהסתה ופעילות פוליטית על חם - הוא שינה את השם שלו תוך כדי שבדקתי את הפרופיל שלו, ראיתי את זה קורה מול העיניים".

מי עומד מאחורי אותם פרופילים החשוד כמזויפים? קשה לדעת. בדיקות ברחבי הרשת מעלות לרוב חרס; אותם פרופילים המזדהים בשם מסוים לא נוכחים במאגרי טלפון או בחיפוש ברשת אך אין הדבר אומר כי אינם אנשים אמיתיים והפעילות שלהם אינה לגיטימית. הפעילים על פי רוב תרים אחר פרופילים שהמסרים שלהם פוגעניים ומסיתים לשיטתם, או כאלה שמפיצים פייק ניוז. סביר שחלק מן הפרופילים המתויגים פיקטיביים על ידי ציידי הפייקים הם גם אנשים מהישוב המתחזים מאחורי שם בדוי על מנת להפיץ את מסריהם בחופשיות, אך הפעילים מעלים את הסברה כי לא פעם אפשר שמדובר בפרופילים המתוחזקים על ידי בעל אינטרס פוליטי כזה או אחר, ממוסד או לא.

המידע שמאפשר לחשוף מי עומד מאחורי פרופיל, מסבירים הפעילים, מצוי באופן בלעדי אצל בעלות הבית: פייסבוק וטוויטר, ובאין גישה למידע הזה קשה מאוד לפצח את הזהות האמיתית מאחורי אותם פרופילים מזויפים. הפעילים גם מתריעים כי התצוגה החדשה של פייסבוק מקשה עליהם את פעילות צייד הפרופילים המזויפים, שכן לא ניתן להתחקות אחרי ציר הזמן של הפרופיל ופרטים נוספים על פעילותו.

דנה רון מגיבה, יולי 2020 (צילום: צילום מסך מתוך פייסבוק וטוויטר, פייסבוק, טוויטר, אינסטגרם)
התגובה של "דנה רון" | צילום: צילום מסך מתוך פייסבוק וטוויטר, פייסבוק, טוויטר, אינסטגרם

האירוע שהוציא את הציידים לדרך: האיום ברצח של "דנה רון"

אם צריך לשים את האצבע על האירוע המכונן של ציידי הפרופילים המזויפים, היה זה המקרה של "דנה רון", פרופיל שהגיב ביולי האחרון באופן מסית ואלים נגד ראש הממשלה נתניהו, וכתב כי "דיקטטורים מזיזים רק עם כדור בראש". התגובה הזאת צויצה מחדש על ידי הפרופיל הרשמי של ראש הממשלה כדוגמה לשמאלנים המסיתים לרצח, והודהדה ברשתות החברתיות, כמו גם באמצעי התקשורת הרחבים; טלוויזיה, רדיו, עיתונות.

יוסי דורפמן, שהפך לפנים של המאבק האקטיביסטי בפרופילים המזויפים, פירק את הפרופיל של "דנה רון" באופן כזה ששם סימן שאלה על האותנטיות שלו, מה שבסופו של דבר הוביל לתגובה רשמית של פייסבוק, שאכן מדובר בפרופיל פיקטיבי - ולהסרתו מהרשת. בהמשך קבעה פעילות חקירה של משטרת ישראל, כי מי שהפעיל או הפעילה את הפרופיל עשו זאת בכלל מאוסטרליה.

"אחרי החשיפה התארגן צוות, אנשים פנו אלי מיוזמתם, אחרים הגיעו בכל מיני דרכים אחרות והתחלנו לעבוד", מספר דורפמן. "יש אנשים שלא מעוניינים להיחשף ויש להם את הסיבות שלהם, ואנחנו פועלים יחד כעוד ענף של המחאה. זאת התארגנות פלואידית, כל אחד נותן את מה שהוא רוצה. המטרה היא לשקף את המציאות אל מול השקר שהרשת מוצפת בו ולשקף את דפוסי הפעולה".

השומרים (צילום: דן חיימוביץ', אקטיב סטילס)
צילום: דן חיימוביץ', אקטיב סטילס

יוסי דורפמן: "נוצר מצב של מלא אמת מול מלא שקר, זה משרת אינטרסים שונים, בעיקר של מי שרוצה לשלוט בתודעה. כשאי אפשר להאמין לאף אחד אז אולי נאמין לדמות הסמכותנית ביותר. זה מאפיין של עידן דיסטופי, אבל אנחנו לא צריכים להסכים לחיות בעידן כזה"

לתפיסתו של דורפמן, "פייק שרץ ברשת נועד לגרום לכך שאנחנו לא נאמין לשום דבר. זה מאפיין מאוד בולט של עידן הפוסט אמת. הציבוריות מוצפת באינפורמציה ויש מי שדוחף דיסאינפורמציה. נוצר מצב של מלא אמת מול מלא שקר, זה משרת אינטרסים שונים, בעיקר של מי שרוצה לשלוט בתודעה. כשאי אפשר להאמין לאף אחד אז אולי נאמין לדמות הסמכותנית ביותר. זה מאפיין של עידן דיסטופי, אבל אנחנו לא צריכים להסכים לחיות בעידן כזה".

גילעד ביהרי,41, תושב מודיעין הוא האיש שעומד מאחורי פיתוח האתר פייק ריפורטר. לדבריו הוא חווה על בשרו את מחיר ההסתה ברשתות בתקופה בה התמודד למועצת העיר מודיעין, שבה הוא חבר בסיעת "מודיעין חופשית". "אני מתעסק בנושא פלטפורמות הרשת ומלחמה בהסתה ופייק וקידום נושאים חברתיים הרבה שנים. בעבר פיתחתי את המערכת שמיקמה משקיפים בקלפיות בזמן בחירות, כדי לוודא שאין זיופים. פיתחתי כלים נוספים למאבקים נוספים, אני הייתי פעיל גם במחאה של 2011. ההתמחות שלי היא פיתוח מערכות לדאטה בייס והנעת אנשים לפעולה ולחיבור ביניהם".

איך היית מתאר את ההתארגנות סביב צייד הפייקים?
"יש מספר פעילים שפנו אלי ומתעסקים בנושא. בחודשים האחרונים סביב ההפגנות היתה עליה דרמטית בהסתה ובהפצת פייקים תוך שימוש בכל מיני פרופילים מזויפים. מאוד קשה להתמודד עם זה בכלים הרגילים שאנחנו מכירים, עם הדיווחים הפרטניים לפייסבוק וטוויטר, היות שזה טיפה בים. נוצר צורך להשתמש בכוח של הרשת של המשתמשים והפעילים בשביל ליצור מערכת לדיווח מרכזית שדרכה אפשר יהיה להגיע לתובנות וגם לעשות מחקר מקיף על הקשרים בין הפרופילים. כשיהיו לנו את התוצרים נשתף את הציבור".

השומרים (צילום: באדיבות המצולם)
צילום: באדיבות המצולם

גילעד ביהרי: "עמד קצין בכיר בשידור חי בערוץ 13 והקריא את הפוסט הזה מדף פייסבוק שיש לו סך הכל שמונה עוקבים ושני פוסטים. לא צריך להיות גאון כדי לדעת שזה עמוד מזויף"

תאר מצב שבו הפעילות המזויפת השפיעה על החברה בישראל.
"היה את המקרה שבו המשטרה הדהדה את פוסט של פרופיל מזויף שהתחזה להתארגנות של 'קריים מיניסטר'. הדף המתחזה קרא למפגינים להשתמש בשוקרים ובגז פלפל נגד שוטרים. עמד קצין בכיר בשידור חי בערוץ 13 והקריא את הפוסט הזה מדף פייסבוק שיש לו סך הכל שמונה עוקבים ושני פוסטים. לא צריך להיות גאון כדי לדעת שזה עמוד מזויף. אנחנו גם מכירים דוגמאות לכך שפוליטיקאים משתפים פרופילים מזויפים (את הפוסט המזויף של 'קריים מיניסטר' הקריאה גם חברת הכנסת אסנת מארק). זה מגיע עד לדרגות הגבוהות ביותר וזה חמור מאוד".

מאיפה הכסף? "כולנו מתנדבים"

על פי דוח של קרן ברל כצנלסון, שבחן את "שיח השנאה נגד הדגלים השחורים והמפגינים נגד ראש הממשלה", שפורסם בשבוע שעבר (לדוח המלא), בתקופה שבין מאי לאוקטובר נמצאו 87 אלף ביטויי שנאה כלפי המפגינים. עיקר השיח התנהל ברשתות החברתיות, בעיקר בטוויטר וכלל ביטויי גנאי ואלימות המשווים את המפגינים לנאצים, מפיצי מחלות ועוד במסננת שמתחילה בבכירי השלטון ומחלחלת אל קבוצות שונות, לרוב מן הצד הימני של המפה הפוליטית.

"הפרופילים המזויפים, ובכלל כל קמפיין האנטי מחאה שראינו בחודשים האחרונים, הם חלק ממסע מתוכנן בניסיון לפגוע בלגיטימציה של המחאה", סבור אורי קול, מקים ארגון השמאל "מחזקים" השותף לפרויקט פייק ריפורטר. "זה אחד הכלים הכי טובים שלהם. המערך הזה פועל לדכא פעילים פוליטיים. הוא מפיץ הומופוביה וגזענות, שנאה והסתה. המאבק נגד הפרופילים המזויפים הוא המשך של ההפגנות ברחוב. כאשר ממציאים שקרים, לא רק על המפגינים, אלא גם על הטיפול בקורונה, או 'הישגים' של הממשלה, זה חלק ממנגנון שטיפת המוח שמנסים לעשות לאזרחים פה. אנחנו רואים את השקרים והסיפורים המומצאים שמגיעים למיליוני אנשים כל יום ואנחנו מקווים לגייס אזרחים ואזרחיות ביחד, לנטר באופן קבוע את מה שקורה ברשת - ולדווח. הפעילים שעוסקים בפייקים הם אנשים מאוד דיגיטליים. מאוד מתעניינים במידע ובידע, אוהבים לקרוא כמובן וסקרנים. הם גם כמובן רודפי אמת, וקצת אובססיביים. הם חייבים להיות כאלה, אני אחד מהם גם".

השומרים (צילום: באדיבות המצולם)
צילום: באדיבות המצולם

אורי קול: "המאבק נגד הפרופילים המזויפים הוא המשך של ההפגנות ברחוב. כאשר ממציאים שקרים, לא רק על המפגינים, אלא גם על הטיפול בקורונה, או 'הישגים' של הממשלה, זה חלק ממנגנון שטיפת המוח שמנסים לעשות לאזרחים פה"

פעיל בולט אחר הוא יזם הייטק ופעיל חברתי זה שנים, שמקדיש מיכולותיו הטכנולוגיות לנושא. "החלק הראשון של הפעילות שלנו מתמקד בכל עולם הפרופילים המזויפים והבוטים", הוא מסביר. "אווטארים הם פרופילים מזויפים שעומדים מאחוריהם אנשים, אולי מישהו פרטי או מישהו שבכוונה זורע את התכנים האלה. בוט, בשונה מאווטאר, זה חשבון מזויף שמנוהל על ידי מערכת אוטומטית שמפיצה תכנים כחלק מהפעילות השגרתית שלה. הפעילות של בוט היא משמעותית כי היא מגדילה חשיפה של תכנים. החלק השני של הפעילות שלנו מתמקד בכל מה שקשור להסתה ברשת באופן כללי שמשויכת לאנשים אמיתיים. הבעיה ברשתות היא שהאלגוריתם יראה לך את מה שאת באופן טבעי מתעניינת בו יותר, ואם לתוך הפעילות הזאת מכניסים הרבה פרופילים מזויפים שזורעים שנאה או הסתה או פייק ניוז זה מציף את הפיד, למרות שהעולם רחב יותר".

מאיפה הכסף לפעילות?
"אין מימון לפעילות שלנו, כולנו מתנדבים. גם אין אדם אחד כזה או אחר שעומד במרכז. זאת פשוט קבוצה של אנשים שהתאגדה כדי לבוא ולנסות לפתור את הבעיות האלה שמשפיעות על השיח החברתי שלנו. מדובר על אוסף של אנשים, חלקם אנשי הייטק טכנולוגים, חלק אנשי סטטיסטיקות ומתנדבים אחרים. אני תורם בעיקר בפן הטכנולוגי, למשל, כשיש פעולת חקירה שצריך לעשות כדי לזהות אם פרופיל הוא מזויף או לא, ויש כל מיני סימנים ופאשלות קטנות שהוא עושה שיכולות להוכיח את זה".

על פי אותו פעיל, בשלב זה הוא דווקא אינו עסוק באנשים שעומדים מאחורי הפרופילים המזויפים, "אני לא בודק מי מפעיל אותם כי היכולות שלנו מוגבלות, כרגע אנחנו רק מתרכזים בלזהות את הפרופילים ואת התבניות שלהם. למשל, לזהות אם פרופיל מתבטא כאיש שמאל קיצוני, אבל רואים שהוא שינה את השם שלו בפייסבוק ואז אפשר לעקוב אחרי השם הקודם שלו, ולראות שהוא בעצם הצטרף גם לכל מיני קבוצות של ימנים. זה גם קרה. אין לנו את הכלים של המשטרה כמו היכולת לדרוש כתובת IP (זיהוי המחשב על גבי הרשת) וגם אם כן, יכול להיות שהפרופיל משתמש בכתובת IP דרך VPN או שרת חיצוני. לכן אנחנו מתעסקים בקטלוג, תיוג וחשיפה".

ואז מה?
"ואז, ביום שמישהו יבוא ויפרסם תכנים של פרופיל שאנחנו יודעים שהוא מזויף, נוכל להגיד שאנחנו מכירים את הפרופיל הזה והנה כל האמת עליו. נוכל גם לפנות עם קובץ מסודר לפייסבוק או לטוויטר ולהגיד להם הנה, אלה פרופילים החשודים כמזויפים והם מנסים להשפיע על סדר היום בישראל ועל השיח הפוליטי".

 

איך מזהים תחנת ממסר?

אז איך זה עובד? התחקנו אחר פרופילים החשודים כמזויפים על ידי הפעילים. חלקם מזדהים בשמות קצת שונים בפייסבוק ובטוויטר אבל ניתן לקשר ביניהם, אחרים בעלי כינויים היתוליים שמתאמצים ממש ליצור דמות מאחוריהם. פרופילים המציגים את עצמם, למשל, כליכודניקים מהיישוב והפציעו בו זמנית בשנים האחרונות ברשתות, ומאז הם עסוקים בייצור תוכן מושקע בעל פוטנציאל ויראלי הכולל גרפיקות, חותמות וסרטונים. פרופילים כאלה מכנים הפעילים "תחנת ממסר" והם חושדים כי מדובר בפרופילים שאולי מופעלים על ידי אדם אחד או על ידי כמה אנשים קשורים.

הסימנים המחשידים הם, בין היתר, שהפעילות של הפרופיל עוסקת אך ורק בנושאים פוליטיים, כשהמסרים שהם מהדהדים מובהקים וזוכים לתהודה גם על ידי גורמים פוליטיים רשמיים, או מובילי דעה שמשתפים את החומרים שהם מעלים. לא פעם מדובר בפרופילים שמעלים חומרים ועליהם הם מטביעים את סימן ההיכר שלהם, "הקרדיט". במקרים אחרים פרופילים החשודים כמזויפים מעלים סרטונים מתוך אירועים כמו הפגנות, אך לא נראים בהם וקולם לא נשמע - עוד סימן המחשיד בנוגע לאותנטיות שלהם.

סימן נוסף הוא כאשר המסרים שמעסיקים את אותם פרופילים החשודים כמזויפים משתנים בבת אחת לאורך תקופת הפעילות. למשל אחד הפרופילים החשודים בעיני הפעילים החל את הפעילות שלו בדה לגיטימציה לבני גנץ בתקופה שלפני הבחירות, לאחר מכן התמקד בגיוס אנשים להפגנות נגד היועמ"ש מנדלבליט, ומפרוץ משבר הקורונה מתמקד בהפגנות "השמאל האנרכיסטי", לשיטתו, ובהאדרה של ראש הממשלה. מסרים נוספים שמהדהדים אותם פרופילים החשודים כמזויפים הם דה לגיטימציה לגופי התקשורת, תוך כינויים כמו "תשקורת" והשמצות אחרות.

הפרקטיקה שמעניינת את ציידי הפרופילים היא אופן הדהוד המסרים. הם בוחנים כיצד אותם פרופילים משתפים את הפוסטים שלהם בעשרות קבוצות ברשת (לרוב, קבוצות המשתייכות אל הימין הפוליטי), מגיבים לשידורים חיים בפייסבוק של פעילי ימין או שמאל ומגיבים לפוסטים של אחרים. הפעילים מנסים להבין אילו פרופילים החשודים כמזויפים קשורים זה לזה, ומכנים זאת "רשתות פעולה", פרקטיקה שיוצרת חשיפה משמעותית למסרים שלהם.

 

"שומרים", המרכז לתקשורת ודמוקרטיה, הוא גוף תקשורת ללא כוונות רווח וללא שיוך פוליטי ששם לו למטרה לחזק את יסודות הדמוקרטיה.