"זה לא אני, זה מישהו אחר" תמיד היה טיעון פופולרי כדי להתחמק מאשמה, אלא שמאז המצאת האינטרנט הוא הופך לפחות ופחות מופרך. הבאר הווירטואלית שכולנו שותים ממנה ויורקים אליה מצליחה שוב ושוב להוכיח שתמונה שווה אלף מילים – ובמיוחד אם היא שגויה. הנה כמה מקרים בולטים כאלה

מצא את ההיפסטר

בסוף החדש שעבר פרסם האתר MIT Technology Review מחקר על מה שהוא כינה "אפקט ההיפסטרים" – התופעה החברתית שבמסגרתה אנשים שיוצאים נגד תרבות המיינסטרים ונגד אנשים שמתנהגים אותו הדבר, בסופו של דבר נראים ומתנהגים אותו הדבר בעצמם.

הכתבה הכילה לא מעט דוגמאות וציטוטים של חוקרים, ומבחינה וויזואלית לוותה בתמונת אילוסטרציה מתוך מאגר התמונות של Getty – גבר לבן עם כובע, זקן וחולצת פלאנל – שאמורה להדגים, ובכן, היפסטר, ממש כמו האילוסטרציה הגנרית לכתבה הזו. כמה ימים לאחר מכן קיבל המגזין אימייל זועם מבחור שטען שהוא זה שמופיע בתמונה: "חוסר האתיקה העיתונאית הבסיסית שלכם, גם בצורה בה דיווחתם על השטויות האלה וגם בשימוש המכפיש והלא הכרחי בתמונה שלי ללא רשותי, דורש תגובה. אני כמובן מתכוון לנקוט בצעדים משפטיים".

איזה פחד. זו וואחד תביעה. עורך האתר גדעון ליצ'פילד מיהר לפנות למאגר התמונות Getty ולהודיע להם שאחד המצולמים בתמונה שלהם, שנרכשה על ידי המגזין בצורה חוקית ונעשה בה שימוש בהתאם לרישיון, לא מרוצה. Getty מיהרו להשיב - "האמת היא ששמו של הדוגמן בתמונה בכלל לא תואם לשמו של האדם שהתלונן". הם אף שלחו מייל למתלונן בו נכתב "נראה לנו שזה לא אתה", ולזה הוא פשוט השיב מבלי להתנצל - "אה, אני מניח שאתם צודקים, זה לא אני". האירוניה כאן נשמעת כמעט כמו תעלול יחצ"ני לכתבה, שכן היא מוכיחה שהיפסטרים אכן לא רק נראים אותו דבר, אלא גם מתנהגים באותה הצורה.

רוס האדום

אפשר לומר הרבה דברים על פעילים ברשתות חברתיות והדחקות המאגניבות שלהם, אבל כשם צודקים הם צודקים: באוקטובר האחרון משטרת מחוז לנקשייר בבריטניה ביקשה את עזרת הציבור באיתור חשוד שגנב ג'קט, טלפון סלולרי וארנק, וצירפה את התמונה היחידה של החשוד שהייתה ברשותה, תמונה מתוך מצלמת אבטחה של מכולת בה הוא נראה נושא ארגז פחיות בירה. התמונה נפוצה כאש בשדה קוצים ברשתות החברתיות, שם מיהרו להבחין ולציין שהחשוד דומה במיוחד לרוס גלר מ"חברים", סדרה שעדיין פופולרית במיוחד בבריטניה (וגם בארץ), וקישטו את האינטרנט ברפרנסים לסדרה כמו "הוא היה בעבודה או שהוא לקח הפסקה?", "הוא בטח צעק 'Pivot' בזמן שהוא הרים את הארגז" ו"נו בטח, העבודה שלו בדיחה, הוא מרושש וחיי האהבה שלו על הפנים". השחקן דייוויד שווימר עצמו, שמגלם את רוס, הגדיל לעשות כשפרסם בטוויטר שלו סרטון הדומה לתמונה בו הוא נושא ארגז בירות במכולת, וכתב: "שוטרים, נשבע לכם, זה לא אני, כמו שאתם רואים אני בניו יורק", וגם המשטרה נאלצה בסופו של דבר להגיב – "חקרנו את הנושא לעומק וניתן לאשר שדיוויד שווימר היה בארצות הברית בתאריך בה קרה האירוע. מצטערים מאוד שזה היה חייב להיות בצורה הזאת". החשוד, עבדאללה חוסייני בן ה-36, בסופו של דבר נעצר, ולאכזבת כולם התברר כי הוא כלל לא דומה לרוס. בהצלחה לו, In Prison.

הגנב, כפי שנתפס במצלמות האבטחה (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק שלמשטרת בלאקפול, חדשות)
הגנב, כפי שנתפס במצלמות האבטחה | צילום: מתוך עמוד הפייסבוק שלמשטרת בלאקפול | צילום: מתוך עמוד הפייסבוק שלמשטרת בלאקפול, חדשות

ידיים דביקות

הסיפור הבא קצת מבולגן אבל שווה את זה: בחודש ספטמבר האחרון נערכה בפקיסטן ועידת מסחר בינלאומית, בה בין היתר השתתפה משלחת מכווית. במהלך האירוע שם לב אחד מחברי המשלחת הזו שארנקו נעלם, ודרש לפתוח בחקירה. תמונות ממצלמות האבטחה במקום חשפו שהיה זה בכיר בממשל הפקיסטני בשם זראר היידר קהאן, יו"ר הרשות לתעשייה ומסחר, ש"פילח" את הארנק מהשולחן של הנציג מבלי שאיש שם לב. ממשלת פקיסטן הייתה נבוכה במיוחד, בעיקר לאור העובדה שכווית משכה בתגובה השקעה כלכלית שתכננה במדינה, אבל זה רק חצי מהסיפור וחצי מהמבוכה. ברשתות החברתיות בפקיסטן החלה להסתובב תמונה של זראר, כולל תגובות נאצה ממגיבים שטענו כי הוא חירב את עתידה הכלכלי של פקיסטן, ותגובות שמחה לאיד מאת הודים שטענו כ"זה מה שקורה שאנשים קטנים נתקלים בארנקים של אנשים גדולים". הבעיה היא שהתמונה שפורסמה היא כלל לא של הבכיר זראר היידר, אלא של אדם בשם זיאד היידר, שהוא בכלל אסטרטג כלכלי בוושינגטון, ששירת כיועץ בכיר במגוון משרדים ממשלתיים בבית הלבן, וחטאו היחיד שקושר אותו לכל השערורייה הזו ספר שכתב בשם "המאבק האידאולוגי עבור פקיסטן". אופס. מישהו מיהר להסב את תשומת לבו של זיאד לעניין וצייץ לו - ידעת שאתה בערך האדם השנוא ביותר בפקיסטן עכשיו? - וזיאד הגיב: "תודה שהבאת את העניין לתשומת לבי, זו אכן ההגדרה של פייק ניוז". ממשלת פקיסטן, לעומת זאת, פחות שועשעה מהעניין ונאלצה להתמודד עם משבר בינלאומי מביך נוסף.


כל ישראל מחבלים

לא צריך ללכת רחוק מדי כדי להיתקל במקרים מצערים וכלל לא מצחיקים של טעויות בזיהוי: בקיץ 2017 נפוץ בפייסבוק וברשתות החברתיות הערביות פוסט תעמולה אנטי ישראלי ובו כביכול תמונה של המאבטח הישראלי שירה למוות בשני אזרחים ירדנים ליד שגרירות ישראל בירדן. "שותה עם הזונה שלו כשדמעות הקדושים טרם יבשו", נכתב מתחת לתמונה, שהייתה בכלל של תושב הדרום בשם בן צרפתי ושל חברתו נסטיה. צרפתי החל במהרה לקבל תגובות נאצה ושנאה, בהן קריאות של "רוצח" ו"ציוני בזוי", כמו גם פוסטים שקוראים לנקמה בו. "חבר שלח לי הודעה עם התמונה שלי וכיתוב בערבית", אמר אז צרפתי, "וכשהסתכלתי בתמונה הייתי בשוק - זה אני והחברה שלי. אף פעם לא הייתי בירדן ואין לי כל כוונה לנסוע לשם. חברה שלי התקשרה אליי, אמרה לי שגם היא קיבלה את התמונות האלה והתחילה לבכות. זה מפחיד שהתמונות שלנו בכל הרשת, שמקללים אותי וקוראים לאנשים לנקום בי". מקרה דומה קרה לזיאד (זיזו) אבו אל-הווא, ערבי-ישראלי מתל אביב שקיבל יום אחד הודעות מחבריו שדיווחו לו על הודעה שרצה בטלגרם בליווי תמונתו, הקוראת לציבור לתפוס אותו, להסגירו למשטרה ואף להיעזר לצורך כך בנשק כי הוא מחבל. "הייתי בשוק, אני לא הולך היום לעבודה ומקווה שהכל יירגע", סיפר אז זיזו לחדשות 2. "זה מלחיץ אותי, קשה לי לחשוב שיש בן אדם כזה נוראי בעולם הזה, שייקח תמונה של מישהו שלא עשה כלום וימשיך להפיץ את זה הלאה - וכולם ישתפו כי הם חושבים שזו אחריותם, בלי לבדוק בכלל אם זה נכון".

אבו אל-הווא. "אני לא הולך לעבודה"
זיזו אבו אל-הווא | צילום:

את הקודים הגרעיניים בבקשה

קרה לכם פעם שקמתם בבוקר, פתחתם טוויטר וגיליתם שצירפו אתכם לקבוצת אנשי הקשר החשובים והמשפיעים ביותר בעולם? לא? כנראה שלא קוראים לכם סטיב באנון. אדם בריטי, שמתאר את עצמו כ"סקוטי גאה שחי באנגליה", רגיל שמבלבלים אותו עם הפוליטיקאי הימני סטיב באנון, ששירת כיו"ר הסגל של טראמפ בבית הלבן בתחילת 2017, אבל הוא לא ציפה שזה יקרה גם למנהלי המדיה החברתית בוושינגטון, שהוסיפו אותו יום אחד לקבוצת טוויטר רשמית של בכירי הבית הלבן, בה חברים בין היתר גם איוונקה טראמפ וג'ארד קושנר. באנון האמריקאי, אגב, היה גם חבר במועצת הביטחון הלאומית ונחשף למידע בטחוני רגיש של ארה"ב, כך מדובר בחתיכת פאשלה. הטעות אמנם תוקנה והוא בסופו של דבר הוסר מהרשימה (וגם באנון השני, בסופו של דבר), אבל בתקופה ההיא הוא הודה שקיבל יותר מ-100 נוטיפיקציות ביום מאזרחים אמריקאים מודאגים, עד כדי כך שנאלץ להוסיף בתיאור הפרופיל שלו – "אין לי שום קשר עם פוליטיקה אמריקאית או ניהול הבית הלבן וכו'".


צבע העור לא משנה עד שהוא כן

לא חסרים מקרים בהם האינטרנט מתבלבל בין סלבריטאים ומפרסם תמונות לא נכונות בכתבות על סלבריטאים אחרים – בכל זאת, בואו נודה בזה, זה האינטרנט, כולם חובבנים שם (חוץ מאיתנו). אבל כשזה קורה בעיתון מודפס, ועוד באחד מכובד כמו הניו יורק טיימס, זו חתיכת פדיחה.

בטקס האמי האחרון הגישו השחקניות אנג'לה באסט וטיפני האדיש את פרס השחקנית הטובה ביותר בקומדיה לרייצ'ל ברוסנהאן מ"גברת מייזל המופלאה". אלא שבניו יורק טיימס פרסמו תמונה של השלוש והחליטו על דעת עצמם שזו לא אנג'לה באסט בתמונה אלא אומרוסה מנגולט ניומן, בוגרת "המתמחה" החביבה על טראמפ שגם עבדה עבורו בבית הלבן. מעבר לכך שמדובר בטעות מטופשת במיוחד, שכן אין שום סיבה שאומרוסה תהיה נוכחת בטקס האמי ובטח שלא תגיש בו פרס, החלו ברשתות החברתיות להאשים את הטיימס בגזענות, עם תגובות כמו "כל הנשים השחורות נראות עבורם אותו הדבר", ו"זה מה שקורה כשאין מספיק שחקניות שחורות בהוליווד". בניו יורק טיימס הגיבו לעניין בטוויטר והפילו את האשמה על סוכנות התמונות מהן נלקחה התמונה שלוותה בכיתוב הלא נכון, והבטיחו שיפרסמו תיקון רשמי יום למחרת. ואם כבר, בעת הכרזת המועמדויות לפרס גלובוס הזהב בשנת 2016, עמוד הטוויטר הרשמי (!) של הטקס כינה את אמריקה פררה ("בטי המכוערת") כג'ינה רודריגז ("ג'יין הבתולה"), לא פעם ולא פעמיים אלא שלוש פעמים, כשבאחת מהן הופיעה תמונתה של פררה.