אין מצב שפספסתם את ציון יום השנה השמיני לאייפון, ובטח לא את החגיגות בעמוד הפייסבוק של שר המדע והחלל דני דנון. השר הדגיש כי מאז שהומצא הפלא, "עשרות אלפי ישראלים קפצו על הרכבת, כמפתחים וכמשתמשים, והדרך של מדינת ישראל לקבלת התואר 'אומת הסטארט-אפ' היתה קצרה". תחרות התגובה השנונה ו/או המעליבה ביותר נפרסה על פני יותר מ-1,500 קומנטים, והמצטיינים זכו באות הוקרה מטעם NEXTER.

רגע, שנייה. כבר שמעתם על "החללית הרובוטית בצורת דינוזאור שתוטס על ידי שתי אסטרונאוטיות מישראל"? כה היגג השר דנון בכנסת לפני שבועיים, וטען שמדינת ישראל צריכה לשאוף לפיתוח כזה. בדקתי: זה נמצא בפרוטוקול ישיבת הפתיחה של וועדת המדע. אפילו החבר'ה מפוסטים אפשריים של דני דנון לא דמיינו כזו טכנולוגיה מסעירה. אבל כעבור כמה ימים, גילו שם שזה בכלל רעיון של פרופ' והאלוף במיל' יצחק בן-ישראל, איש מדע ובטחון בכיר ומוערך. הפרופסור סיפר שהוא מחפש דרכים לקרב ילדים למדע, וגילה שמחקרים הוכיחו שהם מתעניינים בשלושה דברים: חלליות, רובוטים ודינוזאורים. איכשהו מהפה של פרופ' בן-ישראל, שהוא גם במקרה יו"ר סוכנות החלל הישראלית (שכפופה לשר המדע), זה נשמע יותר כמו הלצה קבועה.

לפני 8 שנים הושק מכשיר האייפון של חברת אפל ושינה ללא היכר את עולם הטכנולוגיה והחדשנות האישיים.עשרות אלפי ישראלים קפצו על הרכבת, כמפתחים וכמשתמשים, והדרך של מדינת ישראל לקבלת התואר "אומת הסטארט-אפ" היתה קצרה.

Posted by ‎Danny Danon - דני דנון‎ on Monday, June 29, 2015

מדינת ישראל נגד האייפון

נחזור לאייפון ולדנון: התואר "אומת הסטארט-אפ" (“Start-Up Nation”) ננעץ מעל דגל ישראל רשמית ב-2009, כשיצא הספר בשם הזה, שמתאר את הנס הכלכלי המטורף המכונה "ההיי-טק הישראלי". רק אחר כך, בסוף 2009, החלה המכירה הרשמית של האייפון בישראל. במילים אחרות, ישראל כבר היתה "אומת הסטארט-אפ" לפני שהאייפון בכלל הגיע לפה. אגב, אם שאלתם את עצמכם ווט טוק דה גוד-דאם אייפון סו-לונג, התשובה היא שהמדינה שמה לאייפון רגליים מסיבות של בירוקרטיה עבשה, תקנים מטופשים וכניעה לאינטרסים של בעלי ממון. אז אייפונים ואייפדים וכל אלה – זה לא בדיוק המקום שהייתי מחפש איך להשוויץ בו, לו אני שר במדינת ישראל. ואם אתם חוששים שתחטוף אתכם חללית רובוטית בצורת דינוזאור, אני יכול להרגיע אתכם, כל עוד מכון התקנים חי ונושם, שום חללית לא תצא מפה.

נמשיך. אפליקציות לאייפון – זה מה שהפך את ישראל לאומת הסטארט-אפ? כי נדמה לי שאפשר לשים קצת יותר גבוה ברשימה את אלביט ואינדיגו, צ'קפוינט וקומברס, WIX ומיראביליס, אינטל ומיקרוסופט, הטכניון והאוניברסיטאות, צה"ל ואחמדיניג'אד, האמא היהודייה והתלמוד.

אפליקציות (צילום: Álvaro Ibáñez, Flickr, iOS / iPhone)
אפליקציות? זה מה שהופך אותנו לאומת סטארט אפ? | צילום: Álvaro Ibáñez, Flickr, iOS / iPhone

המדינה שמה להם רגליים 

אה, ויש את "הרכבת". אז אם יש דבר שאנשי ההיי-טק לא מרגישים זה כמו מי ש"קפצו על הרכבת". להיפך: רובם קרעו את התחת בלימודים ובעבודה, מישכנו את החיים והפקידו את המשפחה בתקווה לפגוש אותה שוב באזור הבר-מצווה. ואז באה מדינת ישראל וקוטפת את הקרדיט? כי על החלק שלה בעניין הזה דווקא אפשר להתווכח. יש יזמים שקיבלו עזרה מהמדינה, אבל לא פחות אנשי היי-טק ימנו לכם בחמש שניות - עשר דרכים שונות שבהן המדינה שמה להם רגליים.

טעות מספר ארבע: "הדרך היתה קצרה". קצרה בדיוק כמו דרכו של דני דנון למשרד המדע והחלל. דנון נכנס לפעילות פוליטית ב-96', אז גם הוקמה מיראביליס (ICQ). ב-98' הפך דנון לראש ההנהגה העולמית של בית"ר - ומיראביליס כבר רשמה אקזיט בינלאומי מסחרר ונמכרה תמורת 407 מיליון דולר. ב-2006 ניסה דנון להיכנס לכנסת ונשאר בחוץ, אבל ההיי-טק הישראלי בדיוק התגבר באופן פנומנלי על המשבר העולמי ורשם שיא של אקזיטים בסך 10 מיליארד דולר. לא נורא. עוד 9 שנים לקחו לדנון להגיע לכסא שר המדע, הטכנולוגיה והחלל, כדי לספר לנו משמה שזה – כולה - עניין של כמה אפליקציות. אגב, כל זה בכלל לא אשמתו. אין לו כמעט שום נגיעה לתחום ההיי-טק. זה אצל דרעי, במשרד הכלכלה. 

לטור הקודם של דרור: "ואז באמת הרגשתי עירום"
לכל הטורים של דרור גלוברמן