ההודעה של משרד החינוך על הקפאת מסעות הקיץ לפולין השאירה הורים, אנשי חינוך ותלמידים עם הרבה שאלות פתוחות. אבל למרבה המזל, יש מיזם מדהים שמאפשר הנחלת שואה בצורה עוצמתית גם עכשיו. זהו אחד המיזמים המרשימים של השנים האחרונות והוא נקרא "ניצחה הרוח: 360 מעלות באושוויץ". הוא נוצר על ידי 3 יוצרות קולנוע חרדיות - חני קופילוביץ, מרים כהן ויוטי ניימן ומציע מסע דוקומנטרי בטכנולוגיית מציאות מדומה (VR), כלומר מסע ווירטואלי, בהדרכתו של ישראל גולדווסר, מדריך פולין וחוקר שואה, שמתחיל בקרקוב, מתמקד באושוויץ בירקנאו ומסתיים בירושלים, בשילוב  תמונות מקוריות ועדויות שורדים.   

"לא מדובר בתחליף למסע - מי שיכול שייסע. אבל גם מי שנוסע, חייב לעבור את המסע הוירטואלי הזה", אומרת חני קופילוביץ. "זהו מסע אינטימי מאד, בשונה מהמסע הפיזי שהוא חברתי . הצופה נמצא במרכז הפריים, הכל סובב אותו, קרוב אליו, מערב אותו רגשית ומייצר חוויה מטלטלת ומשמעותית".  

כיצד הפרויקט נולד

"הרעיון הגיע מהחסך שלנו כתלמידות תיכון חרדיות שלא יצאו לפולין", אומרת חני. "עוד לא הכרנו אחת את השנייה בשלב הזה, אבל כל אחת חוותה את זה בדרכה. לפני שלוש שנים, נתקלנו בטכנולוגיה של מציאות מדומה והצענו אותה ללקוח מסחרי. הבאנו צוות, עשינו טסט, נדהמנו מהתוצאה - אבל הלקוח סירב. הסתכלנו אחת על השנייה, כי כבר היינו מאוהבות בטכנולוגיה, ואז נפל לנו האסימון: אנחנו משתמשות בזה כדי לעשות את המסע לפולין".

מציאות מדומה – הגרסה האמיתית

"עד שלא נמצאים באולם, רואים 200 בני נוער מתרגשים, מסתובבים, מרימים בבת אחת את הראש לעשן שיוצא מהארובות, אי אפשר לתפוס את עומק החוויה" מספרות היוצרות.

"וואו, חוויה מעצימה", מודה משתפת אחת הצופות באירוע שבו הוקרן המסע הווירטואלי של "ניצחה הרוח". "אני בת לניצולי שואה עם אמא שהייתה באושוויץ ולא סיפרה לנו דבר כדי לשמור על הנפש שלנו. עכשיו הרגשתי שאני לוקחת חלק במסע שלה, מלווה אותה על פסי הרכבת, ממששת את הדרגש עליו ישנה, והתרגשתי מאוד". 

"מיזם מטלטל ומעצים" כותבת חיילת, "כדור שלישי, רציתי לומר תודה על חוויה אדירה, מעצימה ומחדדת את הזכות להיות לובשת מדים בארץ ישראל".

ניצחה הרוח צופים

מלבד בני משפחה של ניצולי שואה, גם אנשי חינוך שצפו ביצירה החדשנית לא הצליחו להישאר אדישים: "אני חייבת להודות שברגע שהסרט הסתיים, חשבתי לעצמי שזה חייב להיות חובה בכל השתלמות של מחנכים המלווים לפולין", אומרת אחת המורות. "הם עוברים חוויה רגשית טעונה כאשר הם לוקחים חלק במשלחת כזאת ו'ניצחה הרוח' מאפשרת טעימה מקדימה". 

"לדעתי זה חובת צפיה לכל תלמיד ישראלי מגיל שש עשרה ומעלה" זה המשפט הראשון שהוציא אחד ממפקחי  משרד החינוך, בתוך ההתרגשות הראשונית אחרי שחווה את הפרויקט בעצמו.

מנהלת נוספת  כותבת כך "אני וחברותי עובדות משרד החינוך צפינו היום בתכנית שלכן. התכנית מרגשת עד דמעות ומצמררת, מעניינת, מקצועית לעלא. זכיתן להעביר לדורות הבאים את שושלת החיים של עם ישראל! אשריכן".

"הכי מרגש היה התלמיד שטוף הדמעות ששיתף אותנו בכך ששיעורי ההיסטוריה מעתה לעולם לא יחזרו להיות כמו לפני הצפיה במסע ניצחה הרוח", משתפת חני.

בכירי משרד החינוך, שצפו והתרגשו, עזרו וכיוונו. מסע ניצחה הרוח הינו תוכנית מאושרת בגפ”ן, מה שמאפשר לכל תיכון להזמין את המסע דרך התקציב.

"אין לזה רפרנס מהעולם"

העבודה על הפרויקט הפכה למסע שנמשך 3 שנים. "צריך להבין  שלא עשינו שימוש יותר מדי מורכב בטכנולוגיית המציאות המדומה, להיפך. בגלל הנושא, ניגשנו אליה בזהירות וביראת כבוד”, מסבירה חני קופילוביץ. ”בדרך כלל מנצלים את ה-VR לדברים הפוכים: החל מאנימציה, תלת מימד ועד עולמות דמיוניים לגמרי. אנחנו לקחנו אותו לעולמות תוכן חדשים כי באנו מהקולנוע ורצינו לעשות יצירה מצולמת ב-360 מעלות, שתהיה גם היסטורית וגם דוקומנטרית, מעבירה סיפור, בלי שלצופה תהיה שליטה על מה שקורה. הבעיה היא שאף אחד לא הבין אותנו בהתחלה. רצו אפליקציה, טענו שזה לא יכול לעבוד  באורך מלא. קיבלנו המון סירובים. בנוסף, אין לזה רפרנס מהעולם או משהו דומה שניתן לשאוב ממנו השראה".

ניצחה הרוח - צופה (צילום: באדיבות ניצחה הרוח)
צילום: באדיבות ניצחה הרוח

"פתחו לנו את אושוויץ לשלושה ימים למטרת הפקה" 

אושוויץ הוא אחד המקומות המתוירים בעולם, שבו מבקרים כשני  מיליון תיירים בשנה, וקורונה העניקה ליוצרות את ההזדמנות לצלם את המקום. "הבנו שהקורונה, במהלכה המחנה היה סגור למבקרים מעל שנה, היא ההזדמנות היחידה שלנו לצאת לצילומים", נזכרת חני. "הפכנו את העולמות כדי להוציא את זה לפועל ובסיום מסכת תלאות השווה סרט נפרד, פתחו את המחנה במיוחד לצוות ההפקה שלנו, לשלושה ימים בלבד ועם האישור חסר תקדים שכלל גם צילומי רחפן ופתיחת חדרים נעולים".

"תחושה של שליחות מטורפת"

השימוש בטכנולוגיה המתקדמת מאפשר לכל אחת ואחד "לבקר" בפולין גם מהמשרד, מהבית או מהאולם, וזה עונה על המטרה להנגיש את המסע לכולם ולאפשר לכל ישראלי לצעוד  על הרציפים במחנה, בין הצריפים ובדרגשים. זה חשוב במיוחד דווקא עכשיו, בדור שבו מפגש עם שורדים הולך ופוחת והמסע "ניצחה הרוח: 360 מעלות באושוויץ" מנצל את הטכנולוגיה באופן פורץ דרך כדי להעניק מענה למי שאינו יכול לבקר בפולין. החוויה הטכנולוגית שחווים המשתתפים, מגרה את הצופה לשאול שאלות ולחקור עוד על השואה והיא מנגישה את השואה לדור הצעיר ומהווה עוגן ערכי בלימוד השואה. 

"חיברנו את הכל ביחד, עם הרקע, התחקיר והתוכן, בתחושה של שליחות מטורפת ושאיפה להביא את זה לכולם"  מסכמות היוצרות. "עכשיו, כל מה שהיינו רוצות זה לשתף בזה עוד אנשים, בארץ ובעולם".