אנשי ההייטק מתגייסים למערכה ומנצלים את היכולות הטכנולוגיות שלהם כדי לעזור במה שהם יכולים. "החיוך של לירי" היא מערכת טכנולוגית חדשה לאיתור נעדרים ושבויים המבוססת על איסוף ועיבוד OSINT (מודיעין גלוי) באמצעות בינה מלאכותית.

כל ישראלי שמחפש מישהו מיקיריו שחטוף או נעדר, יכול למלא טופס פרטי נעדר. מהרגע שהוכנס שם למערכת, היא סורקת את כל התוכן הקיים עליו ברשתות ומביאה למחפש מידע עדכני עד כמה שניתן מתוך דברים שפורסמו. כך, מקווים יוזמי המערכת לתת מידע אמין לבני המשפחה והחברים שמחפשים אחר יקיריהם. אם נמצאה התאמה, היא מועברת לכוחות הביטחון.

את המערכת יזם תמיר רחמים, בן 24, מנכ"ל GainGuard, סטארטאפ שמפתח בינה מלאכותית למניעת פציעות ספורט, והוא משתף פעולה עם צוותים מחברות GainGuard, Bria.ai, infinity labs r&d, AWS ו-develocore.

קרובת משפחתו של תמיר, לירי אלבג בת ה-19, נחטפה ביום שבת האחרון בעוטף עזה. "ניתק איתה הקשר בשעות הראשונות בבוקר. היא ילדה שמחה וילדה מדהימה. אמפטית ברמות אחרות, מלאת חיים. אוהבת לטייל. זיהו אותה ביום השני למלחמה בגלל סרטונים בטלגרם. ראו אותה ועוד 3 חברות כפותות בטנדר", הוא מספר ל-mako.

"זה מה שגרם לי להקים פלטפורמה כדי לנסות להבין איפה כרגע החטופים נמצאים. ניצלתי את הקשרים והידע שלי, ובנינו צוות של 50 איש, כולל פסיכולוגית, מזרחנים, מפתחים. מדעני נתונים, חוקרי סייבר, שאוספים את כל המידע מהרשת".

לדבריו, הם מצליחים לאסוף המון מידע ברשתות, "אינפורמציה שאנשים משאירים במודע או לא במודע. אם אנחנו מוצאים התאמה, אנחנו מוציאים את האינפורמציה לחמ"לים המתאימים ומשרד הביטחון. יש לנו כרגע מאגרים של כאלף אנשים, אספנו באופן ידני ממאגרים אחרים והתחלנו במלאכת ההצלבה. כעת משפחות שרוצות יכולות להעביר לנו מידע ישירות דרך האתר".

איך ההורים של לירי?

"המשפחה במצב לא טוב. הם מרגישים את האטימות של המערכת, מישהו גם תקף את אבא של לירי. המצב לא משהו מבחינתם. יש חוסר אונים וחוסר ודאות, איפה לעזאזל הילדה שלהם ומה קורה איתה. הרבה משפחות של נעדרים מספרות על חוויות דומות".

"בעוד במיזם רגיל האקזיט מכיל כסף גדול, כאן אנחנו רק רוצים לראות את לירי מחייכת שוב בחיק משפחתה", מסכם רחמים.