כיביתם את ההתראות, מחקתם אפליקציות ממכרות, מחקתם פושים, השארתם את הסמארטפון מחוץ לחדר השינה, ראיתם בדיוק כמה זמן אתם משתמשים מדי יום באנדרואיד או באייפון  - אבל כמו שאומר דן אריאלי: "לא רציונלי ולא במקרה", בטח כשמאחורי ההתמכרות שלנו עומדים כוחות על שמשתמשים בכל טריק בספר כדי לנצל את האינסטינקטים שלנו ולגרום לנו להיות יותר ויותר בתוך המסך. 

ד"ר אנה למקה, פסיכיאטרית ומחברת הספר "אומת הדופמין", מתארת איך הסמארטפונים גורמים למוח שלנו לשחרר דופמין מסביב לשעון, "מוחזקים כבני ערובה על ידי תרופות דיגיטליות". המשמעות היא שאנחנו מתרגלים להסתמך על הטלפונים שלנו כדי לשמור על רמות הדופמין הבסיסיות של המוח שלנו. המשמעות המעשית של זה שלא תמיד יהיה חכם לנקוט בצעדים קיצוניים, לא מתגמלים ובדרך כלל גם לא יעילים. שימוש הגיוני בסמארטפון גם יכול להיות חיובי, עובדה שכרגע ככל הנראה אתם משתמשים בו כדי לקרוא את הכתבה הזו.. 

"אם אינך יכול לנצח אותם, הצטרף אליהם" - הנה 3 טריקים שמסתכלים לאויב ישר בעיניים ומשתמשים בו כדי ליצור מערכת יחסים בריאה יותר מבלי לוותר עליו לחלוטין.

1. אפור זה הצבעוני החדש

סבסטיאן האלקוויסט הוא מעצב חווית משתמש שעבד עם לקוחות רבים ביניהם, איקאה ועוד. התפקיד שלו הוא כמובן לעצב מוצרים דיגיטליים כמו אפליקציות ואתרים באופן שיגרום לאנשים לרצות להשתמש בהם. לדבריו, "יצרני מוצרים דיגיטליים כמוני מסתמכים על פסיכולוגיה אבולוציונית, מדע קוגניציה וביוכימיה כדי להניע את התנהגות המשתמשים. אנחנו צריכים להבין את המשתמשים ברמה הראשונית כדי ללמוד מה גורם להם לקנות ולהשתמש ללא הרף במוצרים שאנחנו מייצרים".

מה גורם לנו להשתמש ללא הרף בסמארטפון? לפי האלקוויסט, חלק גדול מההתמכרות שלנו נובע מהצבעים של האפליקציות שלנו. "קחו שנייה לחשוב מה הצבע על תגי ההתראות באפליקציות בטלפון שלכם, הם כמעט תמיד אדומים, נכון? זה ממש לא במקרה". לדבריו, הצבעוניות שעל המסך "עוזרת" לנו להתפזר כל הזמן מאפליקציה לאפליקציה באופן אינטואיטיבי מבלי לחשוב אם אנחנו באמת צריכים את זה כרגע.

מה הפתרון? לחזור אחורה בזמן. לא לזמן שבו השתמשנו בטלפון חוגה אלא לצבעי שחור לבן או ליתר דיוק לצבע אפור, אחיד ומשעמם. "גיליתי שהפעולה הפשוטה של ​​הגדרת הטלפון לגווני אפור עושה הבדל עצום במידת העוצמה שבה הוא יוכל למשוך את תשומת הלב".

איך עושים את זה? זה יכול מעט להשתנות בהתאם לגרסה שיש לכם אבל בגדול: הגדרות > נְגִישׁוּת > תצוגה > מסנני צבע פועלים > הפעלת גווני אפור. להוראות מפורטות יותר: אנדרואיד, אייפון.

2. לקחת נשימה ולצלול לפיד

כשאנחנו מבצעים פעולות על אוטומט אנחנו לא חושבים הרבה על ההשלכות. אם נצליח לגרום להתנהגות שלנו להיות מכוונת יותר, האם נצליח לשנות את ההרגלים הכפייתיים שלנו? לפי אפליקציית One Sec התשובה חיובית מאוד.

האפליקציה שפותחה בתקופת הקורונה על ידי סטודנט מתוסכל משתמשת בטריק פשוט ועוצמתי: בכל פעם שתלחצו על האפליקציה שתרצו להיכנס אליה, יופיע מסך אנימציה שינחה אתכם לערוך תרגיל נשימה קצר של 10 שניות. מיד לאחר מכן, תוכלו לבחור אם אתם רוצים להמשיך ולגלוש באפליקציה או לסגת. 

במחקר שנערך על ידי אוניברסיטת היידלברג בשנה האחרונה נמצא כי בקרב משתתפים שהשתמשו ב-One Sec במשך שישה שבועות, השימוש שלהם באפליקציות השונות הופחת ב-57%. גרסת הליבה החינמית של האפליקציה מאפשרת להגדיר מגבלות על אפליקציה בודדת, ותמורת 10 דולר לשנה תוכלו להגדיר מגבלות על אפליקציות רבות ככל שתרצו. בנוסף, בגרסת הפרימיום תוכלו לראות כמה פעמים ב-24 השעות האחרונות ניסיתם לפתוח כל אפליקציה, וכן להגדיר תזכורת שתכבה את האפליקציה חמש דקות לאחר פתיחתה.

@zackkravits The most powerful app to eliminate your social media addiction and increase productivity #productivityhack #socialmediaaddiction #productivitytip #productivityapps #productivitytok #productivitymotivation #mindsetshift ♬ B.O.T.A. (Baddest Of Them All) - Eliza Rose & Interplanetary Criminal

3. הכניסה למוזמנים בלבד

אפשר ללמוד לא מעט על אנשים דרך התמונה שהם בחרו להנציח על גבי מסך הנעילה שלהם. משתדלים לא לשפוט (אם כי גם לא תמיד להבין) אבל יש גם אפשרות להשתמש בשער הכניסה הזה לטובתנו. לא מעט טפטים מבריקים, מושחזים ולא פחות אסתטיים יכולים לשמש כתזכורת/שכנוע איום במטרה להשאיר את הסמארטפון בצד. כשאתם רק פותחים את הטלפון כדי "לבדוק" משהו חשוב, מסך הנעילה יזכיר לכם שכנראה אין שום דבר חשוב מאחוריו. הנה כמה דוגמאות, סולידיות יותר או פחות, שאהבנו: