סין הייתה בית במשך זמן רב ליותר ממחצית כורי הביטקוין בעולם, אבל עכשיו היא רוצה אותם בחוץ, מהר ככל האפשר. הממשל בבייג'ינג קרא בחודש שעבר להחמיר את האכיפה על כריית ביטקוין ועל המסחר בו, והובילה למה שמכונה במעגלי הקריפטו "הגירת הכרייה הגדולה". ה"נדידה" ההמונית יוצאת לדרך כעת, והיא עשויה לשנות את כללי המשחק בטקסס.

למרות מחסור ברזרבות שגרם להפסקות חשמל ארוכות בחורף האחרון, מחירי האנרגיה בטקסס הם מהנמוכים בעולם, ואחוז האנרגיה המתחדשת שם גדל עם הזמן. נכון ל-2019, טורבינות רוח הן מקור ל-20% מהאנרגיה בטקסס. לקוחות יכולים לבחור שם בין ספקי חשמל, והמנהיגים הפוליטיים במדינה מאוד פרו-קריפטו: תנאים חלומיים עבור כורים המחפשים קבלת פנים נעימה ומקורות אנרגיה זולים.

"הולכים לראות שינוי דרמטי במהלך החודשים הקרובים", אמר ברנדון אברנגי, לשעבר מהנדס בבורסת הקריפטו Gemini, בריאיון ל-CNBC. "יש לנו מושלים כמו גרג אבוט בטקסס שמקדמים כרייה. זאת הולכת להיות תעשייה אמיתית בארצות הברית, וזה יהיה מדהים".

הדומיננטיות הסינית

הנתונים מ-2021 טרם זמינים, אבל הערכות העבר הראו כי 65% עד 75% מכריית הביטקוין בעולם מתרחשת בסין - בעיקר בארבעה מחוזות: שינג'יאנג, מונגוליה הפנימית, סצ'ואן ויונאן. תחנות הכוח ההידרואלקטריות ביונאן ובסצ'ואן מספקות אנרגיה מתחדשת לכורים שם, בזמן ששינג'יאנג ומונגוליה הפנימית הן ביתם של תחנות כוח פחמיות רבות.

נסיגת הכורים כבר החלה במונגוליה הפנימית. לאחר שלא עמדו ביעדי האקלים שהציבה בייג'ינג, החליטו מנהיגי המחוז להורות לכורים להתפנות תוך חודשיים, תוך שהאשימו אותם בהחמצת היעדים.

השותף המייסד של Castle Island Ventures, ניק קרטר, אומר כי אמנם לא ברור לחלוטין איך סין תפעל בהמשך, אבל סביר להניח שתתחיל לקדם את הנושא. "נראה שאנחנו עוברים מהצהרת מדיניות ליישום בפועל תוך זמן קצר יחסית", אמר.

הדרך בה נמדד מעבר הכורים היא התבוננות ב-hash rate - כוח העיבוד של כל הכורים ברשת הביטקוין. "בהתחשב בירידה בחשיפה, נראה כי החוות מושבתות בכל רחבי סין", אמר קרטר, והוסיף שלדעתו כוח הכרייה בסין יצטמצם בסופו של דבר ב- 50%-60%.

ההודעה של סין לא הושתתה במדיניות, אבל זה לא מונע מכורים כמו אלחנדרו דה לה טורה לקצץ את הפסדיהם ולעשות אקזיט.

"אנחנו לא רוצים להתמודד כל שנה עם סוג חדש של איסור שמגיע מסין", אמר דה לה טורה, סגן הנשיא של בריכת הכרייה Poolin שבסיסה בהונג קונג. "אנחנו מנסים לגוון את כוח העיבוד הגלובלי שלנו, ולכן אנחנו עוברים לארצות הברית ולקנדה".

אחד היתרונות הגדולים של הביטקוין הוא שהמטבע לא תלוי במיקום. כרייה רק דורשת חיבור לאינטרנט, שלא כמו תעשיות אחרות שחייבות קרבה למשתמשי הקצה שלהן.

"דבר מגניב בנוגע לביטקוין שלא מקבל מספיק הערכה הוא שזה שוק נייד; אפשר להביא אותו אל מקור האנרגיה", אמר סטיב ברבור, המייסד של החברה הקנדית Upstream Data, שמייצרת ומספרת פתרונות כרייה ניידים למתקני נפט וגז.

עם זאת, המעבר של כורי הביטקוין לא יהיה מיידי, משום שעליהם להעביר את הציוד והנכסים שלהם מחוץ לסין.

לאן הם הולכים?

מכיוון שכורי קריפטו מתחרים בתעשייה עם שולי רווח נמוכים, כאשר העלות המשתנה היחידה שלהם היא לרוב אנרגיה, הם מתומרצים לעבור למקומות בהם החשמל הוא הזול ביותר.

"כל אתר כרייה מערבי שאני מכיר קיבל טלפונים", אמר קרטר. "כורים סינים או כורים ששכנו בסין מסתכלים עכשיו על מרכז אסיה, מערב אירופה, ארצות הברית וצפון אירופה", הוסיף.

קזחסטן, השכנה של סין, עשויה להיות אחד מהיעדים הבאים. מכרות הפחם במדינה מספקים שפע אנרגיה זולה, ולקזחסטן יש גם גישה רופפת יותר בנוגע לבנייה - דבר שמבשר טובות לכורים, שצריכים להקים מתקנים פיזיים בפרק זמן קצר.

דידאר בקבאוב מנהל את חברת Xive, המספקת שירותים לכורים בינלאומיים. החברה גם מוכרת את הציוד המיוחד שדרוש לכרייה. בקבאוב מספר שהפסיק לספור את מספר הכורים הסינים שהתקשרו אליו כדי לשאול על אפשרויות רילוקיישן. "כורה אחד סיפר לנו שתחנות כוח ממשלתיות מגבילות את הכרייה, אך תחנות פרטיות ימשיכו לשרת כורים", אמר. "אבל מרבית החשמל נוצר בתחנות הכוח הממשלתיות, אז הכורים חייבים לעבור. זה גורם להם להיות נואשים למקומות אחרים".

טרם ברור אם קזחסטן היא יעד בפני עצמה או רק תחנה בדרך. אברנגי אופטימי לגבי צפון אמריקה, וחושב שכוח העיבוד שם יגדל במהלך החודשים הקרובים. "בטקסס לא רק שיש את מחירי החשמל הזולים בארצות הברית, המחירים הם מהזולים בעולם", אמר. "גם קל להקים שם חברת כרייה - אם יש לך 30, 40 מיליון דולר, אתה יכול להיות כורה מוביל בארצות הברית".

ויומינג נוטה להיות פרו-ביטקוין, והיא עשויה להיות יעד נוסף לכרייה, לפי אברנגי. עם זאת, יש בארצות הברית מספר מגבלות גדולות. ראשית, זמן הבנייה לתשתית הפיזית הדרושה לפעילות כרייה הוא בין חצי שנה לתשעה חודשים, אמר קרטר. "ארצות הברית ככל הנראה לא יכולה להיות זריזה כמו מדינות אחרות בכל הקשור למעבר הכורים", ציין.

גם הלוגיסטיקה עשויה להיות קשה. יש מחסור במכולות שילוח - אחד מהנזקים האחרונים של מגיפת הקורונה. אבל אולי השאלה הגדולה ביותר היא האמינות של רשת החשמל בטקסס. סופה שהטילה הרס נרחב במדינה מוקדם יותר השנה עוררה מחדש דיון ציבורי בשאלה אם טקסס צריכה להגן על מערכותיה מפני החורף - מיזם יקר שעשוי להשפיע על המסים ולהוסיף עמלות למי שמעוניין להשתמש בחשמל במדינה. לאחרונה ERCOT, הארגון שמפעיל את רשת החשמל בטקסס, ביקש מהצרכנים לחסוך באנרגיה בעקבות מה שהפקידים כינו מספר יוצא דופן של "הפסקות ייצור כפויות" וגל חום מתקרב.

תשובה לביקורת של מאסק

מנכ"ל טסלה אלון מאסק טען כי כריית הביטקוין מזיקה לסביבה. הוא לא מחדש דבר: במשך שנים מבקרים השמיצו את מטבע הקריפטו הפופולרי בעולם בזיהום כדור הארץ, בעת שהתומכים היללו את מעלות הביטקוין ואת תפקידו בהאצת השימוש באנרגיה מתחדשת.

לא ברור אם מעבר הכורים מסין ישפר או יהרוס את הטיעונים של תומכי המטבע בדיון על טביעת הרגל הפחמנית שלו. הנרטיב הדומיננטי נכון לעכשיו הוא שחלק גדול מהביטקוין בעולם נכרה באמצעות פחם סיני.

"מבחינת הנרטיב, זה בהחלט שיפור", טען קרטר. "אבל בסין יש גם את השפע הגדול ביותר של תחנות הידרואלקטריות". המדינה מציעה אנרגיה מרוח, שמש ובעיקר מים בדרום. רשת החשמל של שינג'יאנג לדוגמה, פועלת עם 35% אנרגיה מתחדשת.

אם כל הכורים אכן יעזבו בסופו של דבר את סין, זה יפחית את הכרייה המבוססת על דלקים מאובנים, אך גם חלקה של הכרייה המבוססת על אנרגיה מתחדשת ירד. לכן שאלת מיקום הכורים עשויה להיות קריטית לעתיד המטבע. "זה הסיפור הגדול ביותר השנה עבור הביטקוין", אמר קרטר.

דה לה טורה אומר כי הוא מתכנן להרחיב את הפעילות באמצעות אנרגיה ירוקה, מגמה שמתפשטת כבר שנים. לדבריו, חשמל הידרואלקטרי בדרך כלל זול יותר מדלקים מאובנים ברוב חלקי העולם.

"הכרייה רגישה למחירים, אז צריך לחפש את עלות החשמל הנמוכה, ולרוב מדובר באנרגיה מתחדשת כי אם אתה שורף דלקים מאובנים... יש לזה עלות של מיצוי, זיקוק והובלה", הסביר אדם בק, מנכ"ל חברת הבלוקצ'יין בלוקסטרים.

בנק ההשקעות לאזארד משחרר בכל שנה דו"ח המפרט את עלות האנרגיה לפי מקורה. לפי הנתונים מ-2020, מקורות רבים של אנרגיה מתחדשת הם זולים או במחיר שווה למקורות האנרגיה הקונבנציונליים כמו פחם וגז. ועלות החשמל המתחדש ממשיכה לרדת.

אך ישנן מגבלות להפעלת מכרות קריפטו באמצעות אנרגיה מתחדשת: אף על פי שהרוח והשמש מספקות חשמל פחות יקר, ספקי החשמל מתמודדים עם מגבלות בקנה מידה גדול, ולכן קיים חשש בכדאיות השימוש הבלעדי באנרגיה מתחדשת.

החודשים הקרובים

בינתיים אין בעולם מקום עם מספיק קיבולת כרייה לקליטת הכורים מסין. בזמן שהם מנסים למצוא בית חדש, נוכל לראות את כוח העיבוד שלהם נשאר בחוץ. פירוש הדבר הוא שהכורים שימשיכו לפעול ישיגו יותר רווחים לתקופה מסוימת.

פיזור גאוגרפי רחב יותר של הכורים יכול גם להשוות את מאזן הכוחות העולמי, ויצמצם את יכולתן של מדינות ריבוניות לשלוט בתחום. אנחנו עשויים לראות אזורי קריפטו כלכליים מיוחדים צצים בחודשים הקרובים.

"נראה איזורי שיפוט מאמצים עמדות חיוביות ויוצרים מעין אזורים כלכליים מיוחדים כדי לעודד כורים לפעול בהם", העריך קרטר. "אנחנו רואים את זה ברמת המדינה כאן. אולי אפילו נראה חשמל מסובסד לכרייה".

>> הכתבה פורסמה במקור בגלובס