פייסבוק פיטרה 52 עובדים שניצלו את הגישה שלהם למערכות המידע כדי לעקוב אחרי נשים. על פי הדיווח, המהנדסים הגברים השתמשו במערכות הפנימיות של הרשת החברתית כדי לצפות במיקומן של הנשים, בהודעות הפרטיות שלהן – וגם בתמונות שבחרו להסיר.

הפרשה נחשפה לראשונה בספר "האמת המכוערת: בתוך המסע של פייסבוק לשליטה", שכתבו עיתונאיות הטכנולוגיה של הניו יורק טיימס, שירה פרנקל וססיליה קאנג. באחד המקרים שתוארו בו, מהנדס בפייסבוק נסע עם אישה לחופשה באירופה. במהלך החופשה פרצה בין השניים מריבה, והיא ביקשה להתבודד ולקחת זמן לעצמה. בתגובה, המהנדס בדק את מיקומה, איתר את מלונה החדש – והגיע להתעמת איתה. במקרה אחר, מהנדס השתמש בגישה שלו כדי לדוג מידע על אישה שיצא איתה לדייט והפסיקה לענות לו. במערכות של פייסבוק הוא מצא "שנים של שיחות פרטיות עם חברות בפייסבוק מסנג'ר", תמונות שהעלתה ומחקה, פוסטים שהיא הגיבה עליהם או הקליקה עליהם – וגם את המיקום שלה בזמן אמת.

על פי הדיווח, 52 עובדים ביצעו עברות דומות בין ינואר 2014 ואוגוסט 2015. רובם היו גברים שדלו מידע פרטי על נשים, אך לרוב הם לא פגשו אותן פנים ממול פנים או קיימו איתן אינטראקציה ישירה. למעשה, קצין הביטחון הראשי של פייסבוק באותה התקופה, אלכס סטאמוס, הזהיר כי ייתכן שמאות אחרים התפספסו.

לפי ה"טלגרף" הבריטי, מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק, זעם כשגילה על אותם מקרים בספטמבר 2015; באותה התקופה, יותר מ-16 אלף עובדים נהנו מגישה חופשית למידע פרטי של משתמשים. בהמשך, סטאמוס הציע להגביל את הגישה לפחות מ-5,000 עובדים – כשפחות מ-100 יוכלו לגשת למידע רגיש כמו סיסמאות. הוא אף הציע שעובדים יגישו בקשות מיוחדות כדי לגשת למידע פרטי, אך נדחה על ידי הדרג הבכיר בחברה.

"היו כמה נקודות לאורך ההיסטוריה של פייסבוק שיכולנו לקבל בהן החלטה לצמצם או להגביל את איסוף המידע", אמר עובד ותיק בפייסבוק לעיתונאיות. "אבל זו הייתה אנטיתזה ל-DNA של מארק. ידענו מראש שהוא לא היה עושה את זה".

בתגובה לדיווח, דובר מטעם פייסבוק מסר: "תמיד הייתה לנו אפס סובלנות כלפי שימוש לרעה במידע, ופיטרנו כל עובד ועובד שגילינו שחיפש מידע באופן לא הולם. מאז שנת 2015 אנחנו עובדים כדי לשפר את הכשרת העובדים שלנו, לאתר מקרים של התעללות ולפתח פרוטוקולי מניעה. אנחנו גם עובדים כדי להפחית את הצורך של מהנדסים לגשת לדאטה במהלך עבודות הפיתוח והתמיכה".