אם מישהו חשב שהמחאות נגד התוכנית המשפטית שככו, הגיע השבוע האחרון והסוער. ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק לצמצום עילת הסבירות, מפקד מחוז תל אביב, ניצב עמי אשד, הודיע על פרישתו מהמשטרה והכריז: "הודחתי על רקע פוליטי", ובאותו ערב יצאו רבבות לרחובות, כאשר המוקד המרכזי היה רחוב קפלן בתל אביב. המפגינים שחסמו את נתיבי איילון פונו על פי דבריהם באופן אלים יותר מבעבר, בעזרת מכת"זיות ופרשים, ו-14 פצועים הגיעו לבית החולים איכילוב. גם אתמול המשיכו ההפגנות, במה שכונה על ידם "ליל המשת"פים", שכללו שוב חסימה של איילון והפגנות מול שרים וחברי כנסת. ברקע, דוח שפורסם בתחילת השבוע על ידי מכון המחקר והמדיניות SNPI שמצביע על כך שהירידה בהשקעות בסטארטאפים בישראל נמשכת, בין היתר בעקבות חוסר היציבות הנובע מהרפורמה המשפטית.

ענבל אורפז, יועצת חדשנות אסטרטגית ומייסדת "אישה בהייטק", היא אחת ממובילות מחאת ההייטקיסטים, ונמצאת בכל הפגנה באופן קבוע. ביום רביעי האחרון בהפגנה בתל אביב מכת"זית פגעה בצלעות שלה, "וגרמה לה לעוף ולהתרסק על הכביש", אז גם איבדה את משקפי הראייה שלה.

"שמעתי בשידור חי את ההצהרה של ניצב עמי אשד, שהודה בזמן שהוא לובש מדים, שהחליט לעזוב אחרי יותר משלושה עשורים של שירות את המשטרה בעקבות הלחצים שהופעלו עליו, כדי שהוא ושוטריו ינהגו באלימות קיצונית נגד מפגינים, בניגוד לכל הנהלים והכללים ומטעמים פוליטיים", מספרת אורפז ל-mako. "לאחר ההצהרה היה ברור שאי אפשר לעבור בשתיקה על הדברים המצמררים שאשד אמר. מהר מאוד התארגנה הפגנה ספונטנית של אנשים שהיו שותפים לתחושה הזו ולחומרת הדברים שנאמרו על ידי אדם לובש מדים, וקצין מוערך וערכי.

"כשהגעתי לאיילון הכביש היה חסום, והצטרפתי להמוני המפגינים שכבר היו שם. מהר מאוד התחילה תנועה מאוד מהירה של גוש מפגינים שנדחק על ידי שורה של פרשים ומכת"זית. הצפיפות הייתה גדולה, ופחדתי שאנשים ימחצו אם ננוע בקצב שבו הפרשים דחפו אותנו. תוך כדי תנועה ראיתי אירועי אלימות חריגים של שוטרים שהתקיפו באמוק מפגינים".

ההפגנה לאחר התפטרות אשד, נתיבי איילון (צילום: ענבל אורפז, לשימוש ערוץ דיגיטל)
ההפגנה לאחר התפטרות אשד, נתיבי איילון | צילום: ענבל אורפז, לשימוש ערוץ דיגיטל

הרגשת גם עליית מדרגה מבחינת השוטרים? 

אורפז: "בניגוד לאירועים קודמים, הפעם גם מי שלא עמד 'בקו הראשון' מול השוטרים נפגע ונפצע. בהחלט הורגשה עליית מדרגה ברמת האלימות, כנראה ברוח המפקד מלמעלה, שהשתקפה גם בדברים של אשד. אני נפגעתי ממכת"זית שכוונה עליי בכינון ישיר לצלעות. מעוצמת הפגיעה החזקה עפתי קדימה והתרסקתי על הכביש הרטוב. נפצעתי מהנפילה הקשה, ומשקפי הראיה שלי אבדו בבלגן, כשניסיתי לברוח מעוד פגיעה ישירה וכואבת של מכת"זית. יצאתי עם חבלות בגב, ברגליים ובידיים. במהלך הערב עוד אנשים נפלו, נחבלו ונפצעו מתקיפות שוטרים ומפגיעות המכת"זית.

"לא הייתה אף הפגנה במהלך המחאה שכמות כזו גדולה של אנשים נפצעה. החלק הכי נורא הוא שהאזהרות שאשד נשא רק כמה שעות קודם לכן התממשו - הוא חשף ששר המשטרה דרש ממנו להפעיל כוח לא סביר שיכול למלא את המיון באיכילוב בסוף כל הפגנה, במחיר נורא של שבירת ראשים וריסוק עצמות". 

האם את דואגת חוששת לתעשיית ההייטק כאן?

"בטח. בזמן האחרון נתניהו בקמפיין מר הייטק - מדבר על בינה מלאכותית וסייבר, ומנסה לפגוש שועי עולם כמו אילון מאסק. אבל המיתוג הזה לא יעזור לו ולא יציל את ההייטק הישראלי. רק השבוע יצאו דוחות ראשוניים שמראים את המשך הירידה והדשדוש בגיוסי סטארטאפים בישראל, לצד שוק ההון הישראלי שלא מתאושש - וכל זאת בזמן שבעולם הכלכלה מתחילה להתאושש, סטארטאפים חזרו לגייס כסף ונאסד"ק עולה. כדי לייצב את ההייטק הישראלי ולהחזיר אותו לצמיחה, צריך דבר אחד: יציבות.

"הכלכלה הישראלית נסמכת על ההייטק - הוא מחצית מהייצוא, כמעט 20% מהתוצר ומעסיק עובדים בשכר גבוה שתורמים הרבה מיסים לקופת המדינה. יחד עם זאת, רוב ההייטק הישראלי נסמך על השקעות זרות. זאת אומרת, שאם המשקיעים הזרים ימשיכו לחשוש מהמצב בישראל ולא יזרימו לכאן עוד השקעות - הכלכלה הישראלית תפגע באופן משמעותי. כשההייטק נופל, כולנו נופלים. הירידה בהשקעות של סטארטאפים בישראל תגרום לעוד בעיה בטווח הארוך: לא יצמחו בישראל חברות שייצרו סביבן מעגלי תעסוקה והכנסות נוספים. הם לא ישכרו שטחי נדל"ן ומשרדים, לא ישלמו עבור תן ביס, לא ישכרו שירותים של רואי חשבון ועורכות דין ועוד ועוד".

ענבל אורפז, ממובילי מחאת ההייטיקסטים (צילום: פרטי)
ענבל אורפז, ממובילי מחאת ההייטיקסטים | צילום: פרטי

המחאה הולכת לעלות הילוך השבוע?

"אנחנו נלחמים עם הגב לקיר. ישראל, שהם מתכננים לנו, היא מדינה שלא נוכל לחיות בה. לכן, אין לנו מה להפסיד ונילחם עד הסוף. הם חשבו ש'דמוקרטיה או מרד' זה שיר - זה לא שיר. אנחנו לא ניתן לחקיקה הזו לעבור. בכל פעם שהחקיקה מרימה ראש, המחאה שם לעצור אותה. ההפגנות מצליחות, כי הציבור הליברלי במדינת ישראל רואה את הממלכתיות מתפרקת, והוא לא מתכוון לשבת בשקט.

"המחאה העלתה הילוך כבר השבוע בעקבות הדהירה של הממשלה בחקיקה הלא דמוקרטית. בשני, עם הבאת החוק לצמצום עילת ההסתברות לקריאה ראשונה - ייערכו גם כן אירועי מחאה".

אורפז רחוקה מלהיות לבדה. יזם ההייטק והכריש, זוהר לבקוביץ, שלוקח גם הוא חלק פעיל במחאה והתייצב למספר דיונים בכנסת, מוסיף: "כיוון החקיקה החד צדדית, ללא הידברות, מגדיל את חוסר הביטחון והוודאות בשוק. משקיעי הייטק חייבים ודאות. לצערי, המשך הדהירה החד צדדית עלול להעמיק את הפגיעה בתעשיית ההייטק, אשר נפגעה גם כך, ויקשה מאד על שיקומה בהמשך. נפעל בדרכים החוקיות העומדות לרשותנו לעצור התדרדרות זו על מנת לשמור על חוזקתה של ישראל".

זוהר לבקוביץ הפגנה (צילום: פרטי)
זוהר לבקוביץ הפגנה | צילום: פרטי

מחאת ההייטקיסטים יצאה השבוע בקמפיין כלכלי שנועד להדגיש "שההפיכה המשטרית עולה לכולנו ביוקר". על פי הקמפיין, כשהישראלים ייצאו לחופשות הקיץ שלהם בחו"ל - על כל דולר או יורו שהם ישלמו, הם ירגישו את מס ההפיכה המשטרית.

דרור סלעי, יזם הייטק, ממייסדי חברת הסייבר גארדיקור וממובילי מחאת ההייטקיסטים, שבנו בן ה-19 אף נעצר השבוע בהפגנה בתל אביב, מסביר כי הרגיעה במחאה נפסקה, לאחר שהממשלה חזרה לתוכניות החקיקה המקוריות שלה.

"אחרי 'ליל גלנט' נתניהו הכריז על השהיה, ואז הייתה רגיעה במחאה. אבל הערכנו שהממשלה תחזור לחקיקה האנטי-דמוקרטית, כי בנאום של יריב לוין ב-4 בינואר הממשלה הוכיחה מה הרצון שלה ושאין לה עכבות. זו הסיבה שאנשים המשיכו לצאת לקפלן במשך חצי שנה", אומר סלעי. "עכשיו מה שרובינו הערכנו, אכן קורה. הממשלה מראה שהיא בסך הכל שינתה סגנון וקצב, אבל המטרה היא אותה מטרה. לכן המחאה הולכת ומתחזקת ככל שהממשלה ממשיכה ועושה צעדים דורסניים, וביטול עילת הסבירות זו פרוסה עבה בסלאמי.

"גם עמי אשד חשף את מה שהיה ברור – את הרצון לדכא את ההפגנות באמצעות אלימות משטרתית. ראינו אלימות קשה ומיותרת של השוטרים במרחב החוף כלפי מפגינים לא אלימים, ואת ההצהרות החמורות של המפקד שלהם, שרוצה שבן-גביר העבריין המורשע יבחר בו למפכ"ל. ראינו את הכוונה להקים מיליציות פרטיות. ברור לנו שאם לא נפגין עכשיו, ולא נעצור את שינוי המשטר עכשיו, אחר כך יהיה הרבה יותר קשה.

"ברגע שהמשטר דמוקרטי אפשר להשפיע בבחירות ואפשר למחות, אבל משטר לא-דמוקרטי כבר לא מחליפים בבחירות, ומחאות מולו הן כבר עניין אחר לגמרי. ברגע שנוותר על ההגנות שמונעות לעשות מה שהם רוצים - משטר לא דמוקרטי ידכא מחאות בכוח וישתלט על אמצעי התקשורת ויהפוך אותם לשיבוטים של ערוץ 14, שיפיצו שקרים על מחאות. עכשיו זה הזמן לצאת למחאות, ההפגנות ילכו ויחמירו ככל שמעשי ההמשלה יחמירו גם כן".

דרור סלעי יחד עם בנו שנעצר בהפגנה בת"א השבוע (צילום: פרטי)
דרור סלעי יחד עם בנו שנעצר בהפגנה בת"א השבוע | צילום: פרטי

מה אנחנו צפויים לראות ברחובות בקרוב?

סלעי: "בטווח המיידי חייבים לעשות הכל כדי לעצור הפיכה משטרית, וזה כולל הכל, לצאת לרחובות בצורה פחות נעימה ומנומסת ולהפוך את המדינה, להפעיל לחץ על ההסתדרות ולסרב להתנדב בצבא. ככל שהממשלה תתקדם, גם אנחנו נסלים את מה שאנחנו עושים. מה שקורה הוא שהממשלה מאבדת את הלגיטימציה. ממשלה אמורה לקבל לגיטימציה מהאזרחים, וכל הסקרים מראים שיש רוב נגד התהליך הזה. אנחנו הולכים למשבר כלכלי, אנשים הולכים לאבד את פרנסתם, לאבד את יכולת קיום בכבוד שלהם וככל שזה ימשיך, והממשלה הזו לא תתקיים לנצח".

האם לדעתך תעשיית ההייטק בארץ תמשיך להיפגע?

"תעשיית ההייטק היא הקטר של המשק, והיא חטפה פגיעה מאוד גדולה. ההשקעות בארץ נפגעו בצורה קשה. קמות הרבה פחות חברות חדשות. חברות שלא קמות עכשיו, לא יונפקו ולא יירכשו בשנים הבאות. זה אומר שהמדינה תאבד הכנסות ממיסים, ולא יהיה מאיפה לממן כבישים, ביטחון, רפואה, אני דואג למדינה. מעבר לכך המחקר הכלכלי בעולם מראה שככל שמערכת המשפט והמוסדות חלשים יותר ועצמאים פחות, המדינה ענייה יותר ומושחתת יותר. ההייטק בארץ זה פונקציה של אנשים וכסף. ההשקעות נפגעו בצורה קשה והאנשים הכי ניידים, שהכי קל להם למצוא עבודה במקום אחר, ככל שהמדינה תהיה מקום פחות אטרקטיבי מבחינתם, הם אנשי ההייטק.

"אני חייתי בעמק הסיליקון. ב-2001 משקיעים לא הסכימו להשקיע בחברה ישראלית, והכריחו אותי לעבור. אחרי חמש וחצי שנים חזרתי. חזרנו כי רצינו לחיות בישראל, למרות שההזדמנויות שם רבות יותר והחיים שם הרבה יותר טובים. בינתיים שכנענו משקיעים אמריקאים להשקיע בחברות ישראליות. הייתי בין המובילים של חברת אנוביט, שנרכשה ע"י Apple, והייתה הבסיס למרכז הפיתוח של אפל בהרצליה, שמעסיק יותר מאלף עובדים. אחר כך הייתי בין מייסדי חברת הסייבר Guardicore, שנרכשה ע"י חברה אמריקאית גדולה שמעסיקה היום מאות עובדים בארץ. העסקאות האלו הכניסו מיליארדים למשק הישראלי. לצערי, מישהו כמוני כנראה לא יחזור לישראל, אם לא תהיה כאן דמוקרטיה ליברלית".

מיכל מאנקיטה, מנהלת מוצר, מרכזת מחאת ההייטק של באר שבע, מחזקת את דבריו של סלעי. "המחאה כבר העלתה הילוך, הרבה חברים שהיו איתנו במרץ הגיעו אתמול להפגנות, הממשלה משדרת שהיא לחצה על הגז והיא דוהרת קדימה עם הרפורמה", היא אומרת.

מיכל מאנקיטה, מרכזת מחאת ההייטק של באר שבע (צילום: פרטי)
מיכל מאנקיטה, מנהלת מוצר, מרכזת מחאת ההייטק של באר שבע | צילום: פרטי

"הסבירות זה חלק מהתוכנית הרחבה ואני חושבת שרוב האנשים מבינים את התמונה, ולכן יצאו אתמול לרחובות במקום לאכול ארוחת ערב עם הילדים. אנשים מבינים שהמדינה ועתידה על הכתפיים שלנו, ואם לא נעצור את הדהירה המטורפת, הילדים שלנו יחיו במדינה גזענית משיחית הומופובית, ללא זכויות נשים, ללא עתיד כלכלי, וללא ביטחון. ספק אם ישראל לא דמוקרטית תוכל להתקיים במזרח התיכון.

"המשטרה במרכז הארץ העלתה הילוך בשבוע האחרון. עד לפני שבוע לא הכרתי אף אדם שנעצר, אך בשבוע האחרון חבריי נעצרו. בנוסף החל משבוע שעבר המשטרה לא מאשרת לנו לקיים צעדה במוצאי שבת, זה בהחלט מראה על שינוי מגמה, מכיוון שהצעדה אושרה מדי שבת בחמשת החודשים האחרונים".

את דואגת?

"אני מאוד מודאגת מעתיד ההייטק. המצב בשוק רע, חברים שפוטרו בינואר עדיין לא מצאו עבודה וכל הנתונים מראים שהייתה ירידה דרסטית בהשקעות. משקיעים רוצים ודאות, מערכת משפט עצמאית היא הבסיס לעסקים ויזמות בגלל זכות הקניין למשל. משקיעים כרגע מעדיפים להשקיע במקומות בטוחים יותר, ויזמים ישראלים מעדיפים לרשום את החברות שלהם בחו"ל. המגמה ברורה - ללא מערכת משפט עצמאית, ההייטק יקרוס ואיתו כל המשק".