יואב טפר, בן 30, הייטיקיסט שמעיד על עצמו שהוא חובב גדול של דאטה ופרויקטים של הנגשת דאטה, יצר מפה אינטראקטיבית של העולם, שמאפשרת ללמוד איך AI תופס את מערכות היחסים בין מדינות העולם.

איך זה עובד? בוחרים מדינה, ואז כדור הארץ נצבע לפי איזה מדינות חברות, אויבות או ניטרליות של המדינה שנבחרה – מדינה בירוק היא חברה, אדומה היא אויב ולבנה היא ניטרלית. אפשר גם לבחור מדינה שנייה ואז לקבל הסבר טקסטואלי על הקשר בין השתיים.

"אני סך הכול בן אדם סקרן. דיפלומטיה בין מדינות תמיד הייתה נראית לי נושא מורכב וסבוך עם הרבה הפתעות, וראיתי ש-ChatGPT לפעמים נותן פרטי מידע מעניינים שלא הכרתי על קשרים בין מדינות מסוימות", מספר טפר ל-mako כיצד נולד הרעיון.

"במקביל לסקרנות הכללית שלי, יש שיח הולך וגובר על בינה מלאכותית והתפקיד שהיא תופסת בחיינו, ויש גם אנשים שממש חוששים שהיא יכולה 'להשתלט' על העולם בדרכים כאלה או אחרות, לכן חשבתי שיהיה מעניין להבין איך בינה מלאכותית בכלל 'קוראת' את מפת היחסים של מדינות העולם.

"הדברים האלה הובילו אותי ליצור מערכת שתתשאל בינה מלאכותית על כל יחסי המדינות האפשריים, ותנגיש את המידע לקהל הרחב. יש שימצאו את זה מעניין וילמדו על קשרים ופרשיות שלא הכירו מעולם, ויש שיסתכלו על זה כתמונת מצב של איפה עומדת ההבנה של בינה מלאכותית ביחס לעולם האמיתי".

טפר מבקש להבהיר כי המידע שהבינה מלאכותית מספקת יכול להיות לא מדויק בכלל, ולכן חשוב לא להסתכל על המידע כאמת אובייקטיבית. "הגבולות, הדגלים והשמות של המדינות לא נקבעו על ידי, אז לפני שיש התרעמויות פוליטיות אציין שהשתמשתי בתוכנה שסיפקה לי את המידע הזה ואין באפשרותי לשנותו".

כיצד יצרת את הפרויקט?

טפר: "אני מתעסק הרבה עם דאטא ופיתוח תוכנה, לכן יכולתי לרתום את הכישורים בתחומים האלה כדי לייצר את הפרויקט. בשלב הראשון כתבתי תוכנה בשפת Python שבעצם ביצעה כ-20,000 פניות ל ChatGPT4, כאשר בכל פנייה היא ביקשה לתאר את המערכת היחסים בין 2 מדינות אחרות וכן להחליט אם סך הכול מדובר במערכת יחסים טובה, רעה או ניטרלית.

"בשלב השני אחרי שהשגתי את כל חוות הדעת של ChatGPT, כתבתי תוכנה בשפת ReactJS תוך שימוש בתוסף Globe GL כדי לייצר את הוויזואליזציה שתאפשר למשתמשים אינטראקציה עם המידע".

את הפרויקט פרסם טפר ב-Reddit בקהילות של דאטא, פיתוח ובינה מלאכותית, "שם הוא התחיל לתפוס תאוצה מהר מאוד עם הרבה מאוד תגובות מפרגנות", כך לדבריו.

מי קהל היעד שלך?

"מבחינתי זה כל אדם סקרן, בין אם חובב AI, פוליטיקה, מחשבים או היסטוריה. הרבה אנשים שונים הגיבו על זה בחיוב מכל רחבי העולם. היה מישהו שאמר לי שזה נתן לו מוטיבציה ללמוד פיתוח תוכנה, היה מישהו שאמר לי שזה מאוד עוזר לו בכתיבת ספר הפנטזיה שלו על בינה מלאכותית, והיה גם מי שאמר שבגלל שבינה מלאכותית יכולה להמציא דברים אז כל הפרויקט הזה לא שווה כלום - בעיני זה גם חלק ממה שמעניין ללמוד פה.

"עד כה נכנסו כבר לפרויקט מ-113 מדינות שונות, כאשר רק אתמול הוא עלה לאוויר. היו כבר עשרות אלפי חשיפות לפי הסטטיסטיקות של רדיט".

יש דברים מעניינים שגילית?

"אני כל הזמן מגלה דברים חדשים דרך המערכת שלי - וכמובן לא מסתפק רק במה שהיא אומרת אלא גם קורא קצת באינטרנט כדי לוודא אם זה מדויק. ממש אתמול גיליתי שמזה כ-30 שנה יש משקעים בין ערב הסעודית לתאילנד בגלל 'פרשיית היהלומים הכחולים', במסגרתה עובד תאילנדי גנב מבית מלוכה כמה ק"ג של תכשיטים ואבני חן מבית מלוכה סעודי".

לא מדובר בפרויקט הראשון של טפר, וגם לא בזה הראשון שמתפרסם בתקשורת. עד היום הפרויקטים שלו היו מכוונים לקהל יעד ישראלי, וזה הראשון שמיועד לקהל בינלאומי ומתפרסם באנגלית.

בין היתר, יצר טפר את משחק הדירות, שבו הגולשים התבקשו לנחש את מחירה של דירה בתל אביב על פי התמונה והפרטים שלה (גודל, מיקום, קומה וכו'), את בטא מחוקקים, שבו ניתן למצוא מה אמרו הח"כים ומתי באיזה נושא, על פי אלגוריתם שמחלץ מידע מפרוטוקולים של דיוני וועדות הכנסת, ודודאל'ה, מנוע לחיפוש אוכל ברגעים בהם יש לכם חשק (דודא) למשהו מסוים, כאשר ניתן לחפש לפי טווח מחירים, אפליקציית משלוחים, אזור ועוד. את כל הפרויקטים תוכלו למצוא באתר שלו.

כמה זמן אתה משקיע בפרויקטים האלה?

"לכל פרויקט יש את ציר הזמן שלו, בגלל שאני גם עובד ועושה את הפרויקטים האלה בזמני החופשי אז הרבה פעמים העבודה תהיה מאוד לא רצופה. הפרויקט הזה לצורך העניין היה עבודה של בערך שבועיים במצטבר".

ולמה הוא הכי מתחבר?

"כל הפרויקטים שלי הם כמו ילדים שלי וקשה לי לבחור ביניהם", אומר טפר. "אבל אם אני חייב, אני אבחר בבטא מחוקקים, כי הוא בפער הפרויקט הכי מושקע עם התרומה החברתית הכי חשובה. הרבה פעילים חברתיים ומתנדבים הציעו לעזור ולפתח אותו".