"אתה רוצה לראות מה זה לעשות הסבה באמת?", אומר לי נחומי חי, שמוביל את הפודקאסט החדש "היי, טק". "בוא תראה מה זה אומר לעשות הסבה", והוא מראה לי את תיבת האימייל הפרטית שלו. עשרות מכתבים מחברות ההייטק הגדולות במשק, בכל שורה מסתתר אותו מייל גנרי. "אנחנו מצטערים, אבל בשלב זה נמשיך עם מועמדים אחרים". במייל אחד כתוב "מאוד נהנינו לפגוש אותך, ונשמח לעבוד איתך". מיד אחר כך מגיע האבל - כמעט תמיד יש אבל: "אבל מצאנו שהכישורים שלך לא מתאימים לתפקיד". מיילים על גבי מיילים מלאים באותם תשובות גנריות. כל תשובה גנרית כזאת היא עוד חץ ללב.

אחת המילים הכי מדוברות בשנים האחרונות היא ללא ספק "הסבה". שומעים אותה בכל מקום, כמעט עם כל מי שמדברים איתו. הרבה מאוד אנשים החלו לחלום על לקחת את המקצוע שלהם בשנים האחרונות ולעשות הסבה להייטק. עורכי דין, אנשי פיננסים, מנהלים - ההייטק שואב הרבה מאוד עובדים משאר הענפים בשוק. ואף שעד לפני כמה חודשים חשבנו שהענף רק ישאב אליו עוד ועוד אנשים - ההסבה היא לא דבר קל. מדובר בענף שקשה מאוד למצוא בו את מי שיהיה מוכן לתת את הצ׳אנס הראשון. לעשות הסבה יכול להרגיש לפעמים כמו להגר למדינה חדשה: אתם לא מכירים את השפה, לא את המנטליות ולא מבינים איך הדברים הכי בסיסיים ביום יום באמת עובדים.

חי עבד במגזר השלישי, בתפקידי ניהול בכירים במועצות מקומיות. מבחינת קריירה היו לו עתיד מובטח, תנאים טובים, משכורת נוחה. אבל משהו הרגיש לו לא מספיק. "פתאום כל האנשים בחיים שלי עברו להייטק, וזה כולל את בן זוגי. שמעתי אותם מדברים על זה, הכרתי יותר ויותר את המונחים, והרגשתי שאני מחוץ למשחק ושאני רוצה להצטרף. אז אפילו שהיה לי מקום טוב ושכר טוב, קמתי יום אחד והחלטתי שאני רוצה לעבור לעולם הטק".

נחומי מספר: "אתה מוצא את עצמך במפגש חברתי, וכולם מדברים הייטק. תמיד במפגשים חברתיים הייתי שומע חברים מדברים ביניהם והם היו מניחים שאני לא יודע, או שאני לא שייך. ופתאום הבנתי שאני רוצה לחצות את הקווים, להיות חלק מהדבר הזה".

נחומי חי: "בדיעבד עכשיו כשאני שומע את זה אני נשמע ירוק. אני אומר לעצמי 'למה אמרתי את זה? למה זה נשמע לי הגיוני להגיד דבר כזה בראיון?'. צריך גם חמלה כלפי עצמך, כי אתה באמת לא יודע בהתחלה. בגלל זה אנחנו כל כך רוצים ומאמינים בפודקאסט הזה, כי זה מרגיש גם כמו שליחות"

חי מוסיף שיש חשיבות לכך שהגיע מהמגזר הציבורי. "זו סביבה מורכבת. אני בן אדם של קצב מהיר, אני רוצה שדברים יקרו. ופתאום כשאתה רואה אנשים שעובדים בטק, אתה רואה איך הם חושבים על רעיון ומבצעים אותו לפעמים באותו היום, או באותו שבוע. בטק יש הרגשה שאתה יכול להשפיע הרבה יותר ומהר יותר, מה שמאוד קשה להרגיש כשאתה עובד במגזר הציבורי. שם אתה יכול לעבוד על פרויקט ארבע שנים והוא עדיין לא יבשיל, ואתה לא תהיה זה שיחווה את הפירות שלו".

 אך מרגע שהחליט לעשות את ההסבה, חי בחר להוסיף לעצמו עוד משימה: לתעד את כל התהליך. הוא חבר ליובל אינצה, היוצר של הפודקאסט "הדשא של השכן", וביחד הם החליטו שהם הולכים להקליט הכל. שיחות עם מגייסות, עבודה על קורות החיים, ראיונות עבודה ואת השיחות בין לבין עם החברים ועם בן הזוג לאורך כל התקופה, עד שתימצא העבודה המיוחלת.

אינצה מספר שכשהתחילו לדבר, הוא הבין שיש עם מה לעבוד: "נחומי הקליט את השיחות שלו והוא כבר התחיל להתראיין ולקבל שיחות ממגייסות. זה נעשה בהשראת פודקאסט אמריקאי בשם 'סטארט אפ' של גימלט, שבו אלכס בלומברג מתעד מהרגע הראשון את ההקמה של הסטארט אפ שלו. ואני, כמי שיוצר פודקאסטים, הסתובבתי הרבה זמן עם הרצון לעשות משהו דומה, אבל שיתאים לישראל. מה החלום הישראלי שאני יכול להלביש עליו את הרעיון הזה. ופתאום כשדיברתי עם נחומי הבנתי שלעבור להייטק זה מה שאני מחפש".

 

נחומי חי, יוצר הפודקאסט "היי, טק" (צילום: יח"צ)
נחומי חי. "היה רגע במסע הזה שערכתי את הקו"ח שלי בפעם ה-18 בשבוע" | צילום: יח"צ

ואז החלטת יום אחד על הסבה להייטק. מאיפה מתחילים בכלל?
"קודם כל מתחילים לעבוד על קורות החיים", מסביר חי. "ואז אתה מדבר עם מגייסות ומבין שכל מגייסת אומרת משהו אחר לחלוטין. אני למשל הגעתי עם קורות החיים שלי למגייסת והראתי לה שניהלתי אגף גדול מאוד עם הרבה מאוד עובדים, אלה סכומי הכסף שהתעסקתי איתם וכו׳. והיא אמרה לי 'תוריד את המספרים ואז תוריד שוב. זה מאיים מדי. אם אתה רוצה להיכנס לעבודה הראשונה שלך בהייטק, עם קורות חיים כאלה אתה over qualified. אתה לא תהיה תפקיד ראשון בהייטק פרודקט מנג׳ר וגם לא פרוג׳קט מנג׳ר, אם אתה רוצה להיכנס כ-Customer Success זה משהו שקשה להיכנס אליו. אתה צריך להיכנס למשרת ג׳וניור ואתה צריך להוריד הרבה מהאגו שלך כאן'".

חי: "מגייסת אמרה לי, 'אם אתה רוצה להיכנס לעבודה הראשונה שלך בהייטק, עם קורות חיים כאלה אתה over qualified. אתה צריך להיכנס למשרת ג׳וניור ואתה צריך להוריד הרבה מהאגו שלך כאן'"

"ובאמת אנחנו ראיינו כל מיני מגייסים ואחד אומר ככה, ואחת אומרת אחרת", אומר אינצה. "מגייסת אחת אמרה לשים תמונה, ואחרת אמרה להוריד את התמונה כי זה נראה מיושן. וזה מתחיל לגרום לך לחשוב שכל פרט חשוב וכל פרט קריטי, כי כולם מתווכחים על כל פרט קטן בתהליך. בסוף אנחנו מבינים שאין כזה דבר הקו"ח המושלם".

"ואז הגענו למגייסת שאמרה לי שאני צריך להתאים את הקו"ח שלי מחדש לכל משרה שאני מגיש", נזכר חי. "כל פעם זה בעצם להתחיל מחדש. והיה רגע בתוך המסע הזה שערכתי את הקו"ח שלי בפעם ה-18 רק השבוע, ואיך זה יכול להיות שאני לא מגיע לשום ראיון? מה אני עושה בעצם? יש רגעים בתוך התהליך הזה שאתה תופס את עצמך מרוב תסכול. היה רגע שסיפרתי לבן הזוג שלי שקיבלתי מייל דחייה, וכשהוא שואל אותי לאיזה תפקיד, עניתי 'אתה מאמין לי שאני כבר לא זוכר לאיזה תפקיד הגשתי? פשוט הגשתי לכל כך הרבה'".

ואם לעשות הסבה להייטק זה לא מספיק קשה גם ככה, באמצע התהליך של חי משבר תעשיית ההייטק החל להכות בחוזקה גם בעובדים. חברות החלו לפטר, וגם אנשים מסביבו מצאו את עצמם לפתע ללא עבודה. "זה היה רגע מפחיד. אני כבר סירבתי לעבודות אחרות בשביל להשקיע 100% לתהליך הזה", מספר חי. "ופתאום אני מגלה שאנשים מסביבי מפוטרים. באיזשהו שלב, אחרי שעברתי כמה שלבים עם חברה מסוימת, התקשרו להגיד לי שהתפקיד שהתראיינתי אליו פשוט בוטל. אתה מדבר עם עוד אנשים שעושים הסבה, או עם אנשים אחרים שנמצאים בהייטק, ואתה שומע שוב ושוב שגם אם אתה רוצה לעשות הסבה, עכשיו זה לא הרגע הנכון ושהזמנים השתנו".

יובל אינצה, יוצר הפודקאסט "היי, טק" (צילום: יח"צ)
יובל אינצה. "הסתובבתי הרבה זמן עם הרצון לעשות משהו כזה" | צילום: יח"צ

איך לא מוותרים ברגע כזה?
"תשמע, הפיתוי היה גדול", אומר חי. "היה איזה רגע שאיזה מנהל של משרד יח"צ התחיל להתקשר אליי ולשלוח לי 17 הודעות, וממש ישב עליי. אבל הייתי צריך להבין שזה לא מה שאני רוצה, שאת הדבר הזה שמציעים לי עשיתי. ואז מבינים שיש משהו בקלישאה הזאת של 'מחפש את האתגר הבא', כי אני באמת חיפשתי אתגר חדש. וגם באמת האמנתי, למרות כל הרגעים הקשים, שזה יכול לקרות".

איך אתה מרגיש כשאתה מאזין לפודקאסט עכשיו?
חי: "בדיעבד עכשיו כשאני שומע את זה אני נשמע ירוק", אומר חי. "אני נשמע פעור רצח. זה לא קל לשמוע את זה. אנחנו מסיימים עכשיו את העריכה של הפרק השני והיו שלבים שאמרתי ליובל שאני לא יכול לשמוע את ההקלטות האלה עוד פעם. זה נורא מתסכל לשמוע את עצמך כשאתה לא יודע ואתה מאוד מאוד מנסה ואתה מביא את כל מה שאתה יכול. עכשיו כשאני מהצד אני כל הזמן אומר לעצמי 'למה אמרתי את זה, למה זה נשמע לי הגיוני בכלל להגיד דבר כזה בראיון עם מגייס'. אתה צריך גם חמלה כלפי עצמך, כי אתה באמת לא יודע בהתחלה. בגלל זה אנחנו כל כך רוצים ומאמינים בפודקאסט הזה, כי זה מרגיש גם כמו שליחות. זה לבוא לאנשים שחושבים לעשות הסבה ולהגיד להם 'אולי את זה עדיף שלא תגידו, אולי ככה לא כדאי לדבר'".

אתה מפחד מהתגובות?
חי: "קודם כל כן. יש פה חשיפה, זה לשים משהו מאוד מאוד אישי לגמרי בחוץ. שיחות עם אמא שלי, עם בן הזוג שלי, עם אח שלי. ועכשיו כל אחד יכול לשמוע איך אתה מתמודד בראיון עבודה וזה לא תמיד יפה. הם יכולים לשמוע את התשובות המטומטמות שלך ואת הניסיון הנואש שלך להתפלפל. אבל אני באמת מקווה שהתגובות שאני אקבל הן שזה עזר לאנשים לעבור את זה נפשית או מקצועית׳. כי אם אנשים רוצים לעשות את המעבר הזה, אני רוצה להיות הבן אדם שנותן להם את הפוש הזה.

"אז מעבר לזה שאני שומע את המסע שאני עברתי, יש פה גם הרבה מאוד טיפים והרבה עצות שאנחנו חושבים שיכולים להיות מועילות לכל מי שחושב לעשות הסבה, ואפשר לחוות את הלמידה הזאת ביחד איתנו. אני חושב שיש בזה כל כך הרבה ערך, שאנחנו מאפשרים לאנשים להיות זבוב על הקיר ולראות איך זה נראה מהצד, ולא רק מתוך החוויה הבאמת מאוד מפחידה שהיא לעשות הסבה בעצמם. ודרך המסע הזה הם יכולים לראות שזה לגמרי אפשרי".