אין תמונה
תתניעו את הניידת; אני קולט שמר כהן מכפר סבא הולך לבצע פניית פרסה אסורה

תוכנת מחשב, שתיכנס בעתיד הקרוב לשימוש בארה"ב, תוכל לחזות עבור המשטרה ושירותי הביטחון מי עלול לבצע פשע בסבירות גבוהה. התוכנה משקללת מגוון משתנים באמצעות אלגוריתם חדשני ופולטת רשימה של האנשים שהכי מועדים לפשיעה. במקרים מסוימים, התוכנה אפילו עשויה להצביע מתי, איפה ואיך יתבצע הפשע. אם המבחנים יספקו תוצאות מספיק טובות, היא גם תשמש לקביעת ערבות בבתי משפט ותציע עונשים. כרגע הניסוי מתוכנן לוושינגטון הבירה אבל תוצאותיו יקבעו האם היא תיכנס לשימוש בשאר המדינה.

נשמע לכם מוכר? זה בגלל שראיתם את כל זה בסרט "דו"ח מיוחד" של סטיבן ספילברג ב-2002. רק שעכשיו הפנטזיה עלולה להפוך למציאות.

אז מה אם לא עשית כלום - אתה עצור כי אולי תעשה משהו איום ונורא

השימוש בטכנולוגיה החדשה צפוי לעורר גלי מחאה בקרב ארגוני זכויות אזרח, בשל הפגיעה בפרטיות, ובעיקר בשל הפגיעה בעיקרון החפות. כיצד אפשר לשפוט אדם על פשע שהוא לא ביצע? סרטו של ספילברג הציג עולם עתידני בו יישום דומה שולח כוחות משטרה מיוחדים לעצור אנשים שעדיין לא ביצעו פשעים. בסרט גם החפים מפשע נפגעים ואם הניסוי יוכרז כמוצלח, בקרוב גם אנחנו נתמודד עם השאלות הקשות האלה.

בשורה התחתונה מדובר בעוד ניסיון לכפות סדר פשיסטי בצורה מלאכותית ועוד דוגמה לדה-הומניזציה של טכניקות מודרניות ללחימה בפשיעה. הניסיון לכמת ולקטלג את האנושות מגיעה לשיא של חוצפה, כשאנשים יואשמו בפשעים שהם עלולים לבצע בסבירות גבוהה, לדברי מחשב. וכמו שכולנו יודעים, מחשבים טועים לא מעט. מעניין כמה חפים מפשע ייכלאו או יוצאו להורג לפני שאנשי התמיכה הטכנית יבקשו מהרשויות להוציא מהחשמל ולהחזיר.

הפרמטרים הנבדקים: עבר פלילי, גיל ומקום מגורים

התוכנה, שפותחה על ידי פרופסור ריצ'ארד ברק מאוניברסיטת פנסלבניה, כבר נוסתה בבולטימור ובפילדלפיה - על אסירים ששוחררו על תנאי. החוקרים ניסו לחזות למי מהאסירים יש סיכוי רב יותר לרצוח או להירצח, וכעת מנסים החוקרים לחזות את העתיד בוושינגטון הבירה – ולא רק בקרב האוכלוסיות המועדות לפשע.

המערכת בודקת מעל עשרים משתנים: מגיליון ההרשעות הפלילי ועד למקום המגורים. שני הפרמטרים שהניבו את החיזוי ברמה הגבוהה ביותר היו סוג הפשע שבוצע בעבר והגיל בו בוצע הפשע. החוקרים טוענים שהניסוי הצליח לחזות שמונה מכל מאה רציחות שבוצעו, מתוך מאגר מידע של 60 אלף פשעים.

"אנשים מניחים שאם מישהו רצח בעבר הוא גם ירצח בעתיד", אומר פרופסור ברק לדיילי מייל. "אבל מה שמשנה זה מה אותו רוצח עשה בגיל צעיר. אם הוא שדד מכולת עם נשק חם בגיל 14 זה פרמטר טוב לחיזוי אם הוא ירצח בגיל 30. אם הוא שדד את המכולת בגיל מאוחר, זה לא אומר הרבה".

אם הניסוי יצליח, בשלב זה, אלה שהתוכנה מסמנת כמועדים לפורענות, יזכו לפיקוח או תנאי שחרור מחמירים יותר, אבל כל העניין מריח מאפליה והטרדה מיותרת של אזרחים חפים מפשע. כל ניסיון לחזות את הפשע הבא, מכניס אותנו לעולם בו שליטתו של האח הגדול ניכרת יותר מתמיד, ותאמינו לי שעדיף מאה פושעים חופשיים מאשר איום המאסר התמידי המרחף מעל אלו בעלי הפוטנציאל הלא ממומש לפשוע.

המערכת לא מסוגלת לספק הוכחה חד משמעית לביצוע פשע עתידי, וספק אם היא אי פעם תצליח לספק הוכחה שתעמוד בסטנדרטים המשפטיים הקיימים כיום. אבל כשהעולם הולך לכיוון של מצלמות בכל פינה, תעודות זהות ביומטריות וזיהוי טביעות עין בכל משקוף של דלת, אולי בעתיד זה יספיק כדי לכלוא אנשים תמימים. לדבק פרופסור ברק, "אנחנו אפילו לא קרובים למציאות בסרט דו"ח מיוחד". לא קרובים, אבל בהחלט מתקרבים לשם.

אנו מודים לאתר HIX, שבדרכו המיוחדת ממשיך לחזות עתיד אפל ועם זאת מרתק במיוחד.

>> כבר הצטרפתם לתנועת ההתנגדות לפייסבוק?