זה סופי: מפעילת בורסת המסחר בניירות ערך ובקריפטו איטורו (eToro) הישראלית ביטלה את ההסכם לכניסתה לבורסה דרך SPAC. בחברה גזרו על עצמם שתיקה נוכח הסיטואציה, אך ל-tech12 נודע כי במסגרת צעדי התייעלות החברה מצמצמת 6% מכוח האדם הגלובלי שלה ובמסגרת זו תפטר 55 מהעובדים בישראל.

מוקדם יותר היום דיווחה איטורו לרשות ני"ע האמריקאית ה-SEC כי לא הצליחה להגיע להסכם עם חברת ה-SPAC דרכה היתה אמורה להירשם למסחר בבורסה. לפי החברה, הצדדים החליטו לבטל באופן הדדי את המיזוג כך שאף אחד מהם לא יידרש לשלם לצד השני פיצוי כתוצאה מנסיגה מההסכם. בניגוד לדיווחים על כך שהמיזוג נחסם בידי ה-SEC, גורמים המעורים בפרטים אמרו ל-tech12 כי אף שהרשות היתה מעורבת בתהליך היא לא הביעה התנגדות מיוחדת למיזוג וכי הביטול נבע מתנאי השוק.

"המיזוג, שעליו הודיעו במרץ 2021, היה מותנה בתנאי סגירה מסוימים במסגרת הזמן שנקבעה בהסכם המיזוג. למרות מאמצי הצדדים, תנאים אלה לא התקיימו במסגרת זמן זו והצדדים לא הצליחו להשלים את המיזוג עד ה-30 ביוני 2022", נכתב בהודעת החברה ל-SEC.

איטורו החלה בהליך שנועד לצמצם 6% מכוח האדם בחברה ולפטר 100 מתוך 1,700 עובדיה. בנוסף, החברה תתמקד בהגדלת את קהל היעד של לקוחות מעל גיל 35, שהם בעלי כיסים עמוקים יותר ושיעורי שימור גבוהים יותר, בנסיון לשפר את הרווחיות

איטורו שאפה בתחילה להגיע למסחר בנאסד"ק לפי שווי של יותר מ-8 מיליארד דולר. בתחילת דצמבר טפח הסכום ל-10 מיליארד דולר אך לקראת סוף החודש החל להתכווץ יחד עם שינוי הסנטימנט בשוק ההון והתרסקות מניות הטכנולוגיה. בהמשך השווי שלפיו היתה צפויה החברה להירשם למסחר הלך והתכווץ ועצר את הדהרה של איטורו לשוק ההון האמריקאי, שסיים בשבוע שעבר את מחצית השנה הגרועה בתולדותיו.

"אנחנו מודים לצוות FinTech V (ה-SPAC שדרכו היתה אמורה איטורו להירשם למסחר - א"ז) על השותפות לאורך כל הדרך. למרות שזו לא התוצאה לה קיווינו כשהתחלנו את התהליך, הבסיס העסקי והפיננסי של איטורו חזק ונמשיך לאזן בין צמיחה עתידית לרווחיות", צוטט בדיווח ל-SEC מנכ"ל איטורו והמייסד המשותף שלה יוני אסיא. "סיימנו את הרבעון השני של 2022 עם כ-2.7 מיליון חשבונות מסחר, עלייה של יותר מ-12% לעומת סוף 2021, שמוכיחים את המשך הצמיחה במספר הלקוחות לצד שימור לקוחות קיימים. אנחנו בטוחים באסטרטגיית הצמיחה ארוכת הטווח שלנו ובעתידה של איטורו".

"אנו מאוכזבים מכך שהעסקה לא התממשה, בשל נסיבות שאינן בשליטת הצדדים המעורבים ומאחלים ליוני ולצוות המוכשר שלו המשך הצלחה", מסרה בהודעה ל-SEC בטסי כהן, יו"ר FinTech V.

הדרך שניצבת בפני איטורו

איטורו אינה חברת הטכנולוגיה הישראלית שהמסע שלה לבורסה נקטע באיבו. כפי שנחשף ב-tech12, גם חברת הסייבר סייבריזן, שתכננה להנפיק בנאדס"ק לפי שווי של 5 מיליארד דולר, דוחה כעת את ההנפקה עד לרגיעה בשווקים, וכמוה גם אילומיג'ין של רן פוליאקין, שבנובמבר האחרון דווח כי בכוונתה להנפיק בנאסד"ק לפי שווי של בין 500 מיליון למיליארד דולר. דחיות אלו הן חלק מגל של דחיות וביטולי הנפקות שמשפיע על השחקניות בשווקים בצורה רוחבית.

כל חברה מתמודדת על השלכות השינוי בשווקים בצורה שונה ומחפשת את המסלול שלה להתייעלות, תוך נסיון למזער את הפגיעה בלקוחות ובצמיחה העתידית - בין היתר כחלק מהלקחים של מהלכי פיטורים שננקטו בתחילת משבר הקורונה, שהובילו למשבר כח אדם אצל חלק מהחברות. כך, חברות מצאו את עצמן נאלצות לגייס מחדשות במשכורות גבוהות יותר מאלו ששילמו קודם לכן.

לפי דיווחי איטורו ולדברי גורמים המעורים בפרטי החברה, היא רווחית מאז 2017. לפני היציאה למיזוג עם SPAC ב-2021 ובסמוך לחתימת העסקה גייסה החברה כ-250 מיליון דולר ממשקיעים כמו וולינגטון, סופטבנק, ION Group, מילניום ואנדלוסיאן. גורמים המקורבים לחברה מסרו כי בקופת החברה עדיין יושבים מאות מיליוני דולרים.

לפי הודעת איטורו ל-SEC, "המיזוג, שעליו הודיעו במרץ 2021, היה מותנה בתנאי סגירה מסוימים במסגרת הזמן שנקבעה בהסכם המיזוג. למרות מאמצי הצדדים, תנאים אלה לא התקיימו במסגרת זמן זו והצדדים לא הצליחו להשלים את המיזוג עד ה-30 ביוני 2022"

למרות זאת, על רקע התנאים בשוק החברה הבינה כי נדרשת ממנה התייעלות. ל-tech12 נודע כי איטורו כבר החלה בתהליך של פיטורים שנועד לצמצם 6% מכוח האדם בחברה - שהם 100 מתוך 1,700 העובדים בעולם, ומהם 55 בישראל. איטורו צפויה לספק לעובדים תוכנית ליווי בתהליך מציאת העבודה הבאה שלהם.

בנוסף, החברה תתמקד בניסיונות להגדיל את קהל היעד המועדף עליה, שאמור להעלות את הרווחיות, ולפנות לקוחות מעל גיל 35, שהם בעלי כיסים עמוקים יותר, עם שיעורי שימור גבוהים יותר ונטישה מינימלית.