אתמול פורסמה ברשתות החברתיות תמונה שבה מפקד פיקוד המרכז האלוף יהודה פוקס מוצג בתור אדולף היטלר, מחשבון X (טוויטר לשעבר) של משתמשת בשם Ella Levi, וגם דווח עליה בתקשורת. החשבון של אותה "אלה" נפתח בפברואר 2021, ויש לה 341 עוקבים. עד מהרה זכתה התמונה לגינויי גולשים ואנשים מקצות הקשת הפוליטית, בין היתר מראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר האופוזיציה יאיר לפיד.

לאחר החשיפה פרסם ארגון פייק ריפורטר, הנלחם בפייק ניוז ברשת, כי מדובר בפרסום של פרופיל מזויף, וכי בסבירות גבוהה של רשת החשודה כ"התערבות זרה". לאחר מכן הודיע גם השב"כ כי בסבירות גבוהה מדובר בגורם איראני.

התמונה נמחקה מהפרופיל הפיקטיבי, שעדיין זמין, אולם הוא העלה ציוץ נוסף היום וכתב: "שיהודה פוקס צורר היהודים יעשה חשבון נפש...".

"קיבלנו דיווח על התמונה אחרי שערוץ 12 כבר פרסם אותה, והיא נראתה לנו מיד כמשהו שלכל הפחות צריך לבדוק", מספר ל-mako מייסד פייק ריפורטר אחיה שץ. "רוב הפרסומים של ח"כים למיניהם ואנשי ציבור במדי נאצים, הם בכלל לא מהארץ, לכן אנחנו מסווגים אותם כמשהו שנכון לבדוק. מיד חשדנו והלכנו להסתכל בפרופיל שפרסם אותה. החוקרים ראו שהוא מעתיק תוכן בצורה שיטתית מצייצנים ומשפיעני רשת כאלו ואחרים, וכותב מעט מאוד תכנים מקוריים ובשגיאות כתיב וטעויות תחביר. בנוסף, ראינו סגנון שפה ותוכן שדומה לזה של רשתות איראניות שחשפנו בעבר. כבר חשפנו למעלה מ-20 רשתות איראניות זרות שפעלו פה.

"כל הדברים האלו העלו חשד, אבל הדבר החשוב ביותר שהצלחנו להוכיח הוא קשרים עם רשת גדולה שחשודה כאיראנית שפועלת פה, ושעדיין לא חשפנו אותה, מכיוון שחשוב לנו למצות את החקירה שם. זו רשת שקשורה גם למעורבות בזמן הבחירות האחרונות בישראל, גם בהפגנות והפעילות שלה חוצה את גבולות הארץ ומשפיעה גם על יהודים בעולם".

אין מדובר בפעם הראשונה השנה שפרסומים כוזבים שמופצים בידי מדינות עוינות לישראל רצים ברשת ומצליחים להפיל בפח גולשים ואף פוליטיקאים. כך, חוקרי "פייק ריפורטר" פרסמו סרטון מזויף שמציג את שריפת תמונת הרב חיים דרוקמן בהפגנת שמאל, והשר לביטחון הלאומי איתמר בן גביר חשף קבוצת טלגרם שבה הפיצו כביכול פעילי מחאה נגד הרפורמה המשפטית פרטים אישיים של שוטרים, אך הופעלה למעשה בידי איראן.

"שוב ושוב אנחנו רואים שפוליטיקאים משתמשים בפרסומים האלה, אגב, הם יחסית קטנים, והם הופכים אותם לגדולים ומשמעותיים ונותנים להם תשומת לב, הכל בשביל הון פוליטי קטן", אומר שץ. "הם לא רק מגשימים את היעד של הגורמים הזרים לשסות, להעמיק קיטוב ולחולל פה כאוס, הם גם נותנים להם את הפרס הגדול ביותר: את תשומת הלב ואת היחס הלאומי שפוליטיקאים מביאים לעניין הזה".

"כשמסתכלים על הפרופילים האלה, הם נראים ריקים או בלי עוקבים, זה נכון, הם כותבים בחלל ריק לפעמים", מוסיף יותם פרוסט, מנהל מערך התקשורת של פייק ריפורטר. "הניצחון קורה כשפתאום משהו חודר לזרם הדם שלנו, של החברה. זה קורה מדי פעם, זה קרה אתמול, זה קרה גם ברשת הזו שהפילה בפח את בן גביר. מבחינת הרשתות האלה זה הניצחון ולשם כך הם פועלים".

מה המטרה של רשתות הבוטים האיראניות? מה הן רוצות להשיג?
שץ: "הם רוכבים על נושאים שכבר קיימים על סדר היום. למשל, נאצים היו בכותרות לא מעט בימים האחרונים, בעקבות ההתבטאות של שקמה ברסלר, ויהודה פוקס חוטף גם ביקורת קשה מהציבור. הם מזהים ויודעים לפעול. הם לא תומכי הרפורמה או מתנגדי ההפיכה, הם לא בעד יאיר לפיד ובני גנץ ולא בעד נתניהו או אף אחד. הם נגד כולנו. המטרה שלהם היא לערער את ישראל כמדינה וכחברה כדי לפגוע בה ככלל. אלה הכלים שלהם לעשות את זה בין השאר".

 

בפייק ריפורטר מפנים אצבע מאשימה כלפי הרשתות החברתיות, ובראשן טוויטר ומטא, אך גם כלפי היעדר הרגולציה (אסדרה) של מדינת ישראל. "הרשתות החברתיות הן הגבול הפרוץ ביתר של ישראל. דרך הרשתות הם חודרים פנימה לחברה הישראלית ועושים מה שהם יכולים כדי לפגוע בה", קובע שץ. "זה לא היה מתאפשר בקלות כה רבה מבלי ההתעלמות הכמעט מוחלטת של הרשתות מהתופעה, וכן קידום הרגולציה האפסי, שמתרחש בתחום זה בידי מדינת ישראל עצמה. אני רואה מה שקורה עכשיו באיחוד האירופי, עם חוק השווקים הדיגיטליים (DMA), יש הסדרה, לא נותנים להפקיר את האזרחים או מנסים לתת מענה. אנחנו לא חולמים אפילו שיקרה פה מה שנעשה שם".

מאז נרכשה טוויטר בידי אילון מאסק, שץ מציין כי הם רואים הידרדרות משמעותית ביחס של הרשת לפעול בנוגע לדיווחים שהיא מקבלת על חשבונות כוזבים, פייק ניוז וכדומה. "לפני עידן מאסק, טוויטר היו כתובת רצינית והיו לנו שם אנשי קשר, שבאמת ובתמים ניסו ורצו לפעול נגד פעילות זדונית ברשת על שלל סוגיה. עכשיו לאט-לאט אנשי הקשר האלה פשוט נעלמו, קוצצו אחד אחד, וטוויטר הפכה להיות מקום שהוא יותר אלים, יותר קיצוני, יותר שקרי, ואין מה לעשות כמעט", הוא אומר.

מחקר חדש שנעשה בידי האיחוד האירופי ופורסם בשבוע שעבר מתריע על הצפה של תעמולה רוסית ברשתות החברתיות, וכי מאז הפלישה לאוקראינה המצב רק החמיר. לפי המחקר, עיקר הבעיה בטוויטר - אך גם ברשתות כמו פייסבוק, אינסטגרם וטלגרם אפשר להבחין בהצפה של מסרים שמממן הקרמלין.

על פי פייק ריפורטר, גם בישראל מזהים את טביעת האצבע של רוסיה ורואים עלייה בפעילות של פעיליה ברשתות החברתיות. "צריך להבין שהדוקטרינה של הרוסים והאיראנים דומה מאוד - הצפה של שקרים ושנאה ברשת כדי לפגוע במרקם החברתי, להיות סוכני כאוס", אומר שץ. "ממה שאני למדתי מאנשי ביטחון, שעל כתפיהם אני עומד, הרבה פעמים הרוסים מכשירים בעצמם את האיראנים. יש צוותים שהם אפילו משותפים.

"כשאנחנו מבחינים בפרופילים חשודים ברשת, אנחנו מנסים לקשר אותם למקורות איראניים ולרשתות עבר שאנחנו מכירים שממשיכות לפעול. אנחנו משתמשים רק בכלים חוקיים ולגיטימיים. שני הגורמים שהכי טובים לאישוש מקרים כאלו הם גורמי הביטחון, כמו ההודעה של השב"כ אתמול, והרשתות החברתיות עצמן. מטא פרסמה לאחרונה דוח ובו דיווחה שהסירה אלפי חשבונות לא אותנטיים שמקורם בסין ורוסיה".

לא סייבר: מה הביא לפריצת הוואטסאפ של חברי יש עתיד?

נושא אחר שעלה לכותרות השבוע בהקשר של פייק ריפורטר הוא חסימת חשבונות הוואטסאפ של 15 חברי יש עתיד, ובהם ראש הממשלה לשעבר לפיד, ביום שבת האחרון. היום (שני) דווח כי גם חשבונות הוואטסאפ של גם חברי הכנסת אחמד טיבי ועופר כסיף משובשים מאז שעות הבוקר.

חשבונות וואטסאפ של פעילים מרכזיים במחאה נגד הרפורמה המשפטית כבר נחסמו לשעות ארוכות. בקבוצות פנימיות של אנשי ימין הפיצו את מספרי הטלפון שלהם וקראו לדווח עליהם. על פי פייק ריפורטר, גם הפעם ככל הנראה מדובר בדיווחי שווא שהובילו לחסימות אוטומטיות של וואטסאפ, ולא פריצת סייבר, כפי שדווח בתחילה, אבל כנראה מדובר בשיטה מתוחכמת יותר. הפעם לא הופצו ברשת או נמצאות בידי פייק ריפורטר התכתבויות או הודעות שקוראות לצעד הזה של חסימת נבחרי הציבור.

"זו תופעה שקורית כבר תקופה, ורק כשהיא מגיעה לנבחרי ציבור וח"כים רמי דרג מתחילים להתייחס אליה", קובל שץ. "החסימה של הוואטסאפ היא באמת התעמרות, היא פוגעת בחייהם של אנשים וביכולת שלהם לתקשר עם המשפחה והעבודה. היבט נוסף וחמור לא פחות זו פגיעה בזכות המחאה שלהם. החסימות האלה היו מאוד משמעותיות, ומעט מאוד נעשה בנושא, למרות תלונות במשטרה שהוגשו. כשתוקפים זדוניים בריוניים מגלים שהפשע משתלם, אז הם ימשיכו איתו".

ההערכות של פייק ריפורטר שמדובר הפעם בהפעלה של חוות כרטיסי SIM, שדיווחה בו-זמנית על מספרי הטלפון של הח"כים לוואטסאפ ככאלו שמפרים את תנאי השימוש, וכתוצאה מכך הם נחסמו.

"זה התרחש בשבת בבת אחת, עם 15 ח"כים, בכל הניטור שראינו ברשת לא הוזכרה הכנה לדבר הזה, וגם לאחר מכן לא פורסם שום דבר בשום מקום", אומר שץ. "הדברים האלה מעלים את החשד שיש פה עליית מדרגה במקצועיות של ארגון החסימות, יצאנו בהערכה שמדובר בדיווחים כוזבים המוניים, שאחרי זה התיישרה עם ההערכות של השב"כ והכנסת שאין פה מתקפת סייבר של גורם עוין. מדובר בעצם ברכישה של שירותים, מיקור חוץ, שמעורבות בהם אוטומציה ויכולות טכנולוגיות לדווח בצורה המונית על הח"כים.

"מה בעצם קורה? אם יש לדוגמה, באזור ה-300 דיווחים על חשבון כזה או אחר, הוא נחסם כמעט אוטומטית, אם אתה מקים חוות SIM, כמו חוות שרתים, רק של טלפונים עם מספרי SIM ומדווחים על מספר כזה או אחר של מספרי וואטסאפ – פתאום יש חסימה".

מסך הוואטסאפ אצל חברי הכנסת שנותקו ממנו
מסך הוואטסאפ אצל חברי הכנסת שנותקו ממנו

"אנחנו חושבים שהדבר מחייב חקירה מקיפה, והאחריות העיקרית מוטלת על מטא ועל וואטסאפ. הדבר הזה מונח לפתחן כבר זמן מה", אומר פרוסט. "מנגנון הדיווח של וואטסאפ מאוד טיפש, הם לא עשו דבר כדי להוסיף מנגנוני ביטחון בדרך כדי לוודא שדיווח הוא לא דיווח כוזב. בפייסבוק וטוויטר לא נעים שמורידים את החשבון, אבל וואטסאפ היא הצינור של אדם לעולם – היכולת שלו לתקשר עם החברה, זאת זכות בסיסית".

דיברתם עם מטא?
שץ: "יש ניסיון שלהם לסייע לפתיחה של החסימות כשהן קורות, אבל זה קוסמטי, זה פלסטר. הדרישה שלנו היא שינוי מדיניות כדי שוואטסאפ לא תהפוך לכלי לסתימת פיות של אנשים או לשיבוש המערכת הפוליטית בישראל, בזמנים שהם קריטיים לעתיד החברה הישראלית. העברנו דוח לוואטסאפ ולא קיבלנו עדיין מענה".