יש כל מיני משימות שפשוט נועדו ל-2 ידיים; חליצה של פקק מבקבוק יין, קילוף בננה, הברגה של בורג למשל. מה אם נגיד לכם שניתן לעשות את כל המשימות האלו עם יד אחת? אתם מוזמנים להכיר את הכפפה הרובוטית החכמה, שמעניקה לכם 2 אצבעות נוספות, ומאפשרת לכם לבצע ביד אחד פעולות, שבעבר דרשו 2 ידיים. 

המטרה: הכפפה תרגיש כמו חלק מהגוף

חוקרים ב-MIT פיתחו את הכפפה הרובוטית כדי לשפר את התפיסה והביצועים של היד האנושית; הכפפה מוסיפה למעשה עוד 2 אצבעות – אחת המקבילה לאגודל והשנייה המקבילה לזרת שפועלות בסינכרון עם שאר 5 האצבעות. אלגוריתם תנועה מתוחכם שמוטמע במערכת מניע את האצבעות הנוספות בצורה אינטואיטיבית וטבעית עם שאר האצבעות ומאפשר לבצע עם יד אחת משימות שדרשו בעבר 2 ידיים.

כפפה רובוטית (צילום: Melanie Gonick, MIT)
כפפה רובוטית | צילום: Melanie Gonick, MIT

כך למשל, שתי האצבעות הרובוטיות מסוגלות להחזיק ספל קפה רותח כך שהמשתמש יכול להוסיף סוכר ולבחוש עם שאר האצבעות; האצבעות הרובוטיות יכולות לאחוז במעטפה, בזמן ששאר האצבעות פותחות אותה ושולפות את המכתב או פשוט להחזיק בקבוק שתייה, בזמן ששאר האצבעות מסובבות את הפקק. פרופסור הארי אסאדה מהמחלקה להנדסה מכנית ב-MIT הסביר: "אתם לא צריכים לפקוד על הכפפה הרובוטית, אלא פשוט להזיז את האצבעות בצורה טבעית. האצבעות הרובוטיות יגיבו מייד ויעזרו לשאר האצבעות בביצוע המשימה".

כתבות נוספות ב-Geektime: 

>> אירוניה: מנוע חיפוש של שמות משתמש וסיסמאות – נפרץ
>> הכירו את Earin, אוזניית הבלוטות׳ הקטנה בעולם

כדי לפתח את אלגוריתם התנועה, הרכיבה אחת החוקרות את הכפפה על ידה, ביצעה מספר רב של פעולות יומיומיות עם ידה, תיעדה את התנועות שמבצעות האצבעות ולבסוף ניתחה את הנתונים. מהניתוח עלה שכדי לתפוס חפצים, משתמשות אצבעות הידיים במספר דפוסי תנועה קבועים ובשילובים ביניהם. החוקרים יישמו את הממצאים הללו באלגוריתם שפיתחו, כך שהוא למעשה צופה את התנועה שהאדם עומד לעשות ומתאים לה את תנוחת האצבעות הרובוטיות.

לא מעט אתגרים בדרך

למרות ההתקדמות והביצועים הנאים, החוקרים מצביעים על מספר אתגרים שעדיין עומדים בפניהם, ביניהם, התאמה של עוצמת האחיזה לאובייקט. כך למשל יצטרכו האצבעות הרובוטיות לדעת את ההבדל בין אובייקטים גדולים ועדינים לקטנים וחלקלקים ולווסת את עוצמת האחיזה בהתאם.

אתגר נוסף הוא השוני בדרך שבה כל אדם אוחז ומרים חפצים כמו תפוח או מזלג. במקרה כזה, החוקרים מדמיינים ספרייה של דפוסי התאמה בין האצבעות הרובוטיות לאנושיות, בהם האדם יוכל לעשות שימוש. החוקרים משווים את הלמידה של הכפפה ליכולות הלמידה של Siri, העוזרת האישית המוכרת מהאייפון. "המטרה הסופית", מסכם אסאדה "היא שבעזרת קצת אימון, אנשים ירגישו שהאצבעות הרובוטיות הן חלק מהגוף שלהם".

אנחנו בינתיים נמשיך לדמיין את היתרונות החשובים באמת של 7 אצבעות, כמו מהירות הקלדה מטורפת בסמארטפון, אחיזה נוחה יותר של הג'ויסטיק בקונסולה וכמובן, סלפי נוח.

לידיעה ב-Geektime