שותפת ייצור בכירה של אפל, Lens Technology, ניצלה אלפי עובדי כפייה בני המיעוט המוסלמי האויגורי, שהגיעו במשלוחים ממחוז שינג'יאנג בסין. זאת, על פי תחקיר שפורסם אתמול (שלישי) בוושינגטון פוסט.

שותפת הייצור של אפל, ששוויה מוערך ביותר מ-130 מיליארד דולר ומעסיקה כ-100,000 עובדים, מעורבת בייצור האייפון כבר משנת 2007 ומספקת זכוכיות גם לחברות כמו אמזון וטסלה. הפרסום בוושינגטון פוסט נשען על דו"ח הארגון Tech Transparency Project (TTP), לפיו החברה קיבלה משלוחים של אלפי עובדים משינג'יאנג למפעלה שבמחוז חונאן (Hunan). זאת, כחלק מתוכנית ממשלתית שמטרתה "לצמצם את העוני". רבים מהעובדים הללו נכלאו במחנות לחינוך מחדש, ונדרשו לזנוח את דת האיסלאם וללמוד מנדרינית לפני שנשלחו למפעלים שונים ברחבי המדינה.

בדו"ח של ה-TTP לא מצוין שעובדי הכפייה שנשלחו ל-Lens Technology אכן מייצרים רכיבים עבור אפל. יחד עם זאת, שותפות הייצור של קופרטינו עולות שוב ושוב לכותרות בעקבות דיווחים על ניצול עובדים. מוקדם יותר החודש דווח כי עובדים במפעל של שותפה אחרת של אפל, וויסטרון (Wistron), הנמצא בהודו, פרצו במחאה בעקבות הלנת שכר. הפרסומים האחרונים צפים למרות שהחברה פרסמה קוד אתי, ועל אף הצהרותיה כי בחנה 1,142 שותפות ייצור ב-49 במדינות בשנת 2019, במטרה להבטיח שתנאי העבודה בהן הולמים.

בתגובה לפרסומים, אפל הכחישה כל קשר או מעורבות למנגנון עבודות הכפייה של סין. דובר מטעם החברה הדגיש כי היא חוקרת ובוחנת את שותפות הייצור שלה באופן קבוע, ולא מצאה עדויות לכך שהשותפה Lens Technology ניצלה עובדי כפיה בקווי הייצור המשמשים את אפל. "לאפל יש אפס סובלנות לעבודות כפייה. אנחנו בודקים את הנושא בכל פעם שאנחנו בוחנים שותפות ייצור, ועורכים גם ביקורות פתע", מסר דובר מטעם החברה. "מוקדם יותר השנה וידאנו שאף אחת משותפות הייצור שלנו לא מנצלת עובדי כפייה אויגורים משינג'יאנג בקווי היצור של החברה".

יחד עם זאת, לפי דיווח אחר של הוושינגטון פוסט מהחודש שעבר, אפל וחברות נוספות מעסיקות לוביסטים בניסיון לבלום חקיקה שתאסור על חברות אמריקניות לשתף פעולה עם חברות שנקשרו למנגנון עבודות הכפייה של בייג'ינג.

חברת Lens Technology לא השיבה לפניות הוושינגטון פוסט. ממשרד החוץ הסיני נמסר כי עבודות הכפייה בסין "לא קיימות". עוד נטען כי אנשים עם מניעים נסתרים "פיברקו את הדו"ח", וכי חברות רבות שכרו את שירותיהם של מבקרים שאישרו את העובדה שעבודה בכפייה לא קיימת בסין. גם טסלה ואמזון לא התייחסו לדברים. 

משנת 2016: לפחות מיליון אויגורים נכלאו או נשלחו לעבודות כפייה

מחוז שינג'יאנג, הנמצא בצפון מערב סין וגובל באפגניסטן, פקיסטן ומדינות מוסלמיות נוספות, הוא מקום מושבם של בני המיעוט האתני האויגורי, שדתם מוסלמית. המדיניות הסינית כלפי האויגורים, אותה משווק הממשל בתור "נסיונות" להילחם בקיצוניות דתית, כמעט ולא מוכרת לציבור הישראלי.

לפי הוושינגטון פוסט, החל משנת 2016 סין כלאה מיליון מוסלמים במחנות ריכוז או שלחה אותם לעבודת כפייה. לפי ארגוני זכויות אדם ואקדמאים שראיינו אסירים שהצליחו לברוח, רוב העובדים האויגורים שנשלחים משינג'יאנג לאזורים אחרים בסין הם עובדי כפייה. לדבריהם, הממשל הציע להם שתי אלטרנטיבות: עבודה במפעל מרוחק, או מחנה ריכוז. אם הם הסכימו לקבל את העבודה, הם נדרשו לגור במתחמים תחת אבטחה כבדה, כשבתום יום העבודה הם נאלצו להשתתף בשיעורים הכוללים תעמולה ממשלתית. לא ברור האם הם מקבלים שכר עבור עבודתם.

מוקדם יותר השבוע (שני) פרסם אתר החדשות באזפיד תחקיר החושף את רשת המפעלים הרחבה שנבנתה בתוך מחנות המעצר והריכוז, במטרה להכשיר את האסירים לעבודה. התחקיר מצטט גם דו"ח של המכון האוסטרלי למדיניות אסטרטגית, בו נטען כי 100 חברות, ובהן גם נייקי, נינטנדו ו-H&M, משתמשות בשירותיהן של ספקיות המנצלות עובדי כפייה אויגורים. עוד מתבסס התחקיר על תמונות לוויין, ראיונות ונתונים שחשף המשטר בבייג'ינג.

לפי באזפיד, כיום קיימים מאות מתקני מעצר במחוז שינג'יאנג בלבד, כשרבים מהם נבנו בשלוש השנים האחרונות. ב-135 לפחות קיימים גם מפעלים תעשייתיים קלים עד כבדים, שמשמשים לעבודות כפייה. הממצאים שפורסמו בבאזפיד הולמים גם את הנתונים הכלכליים שפרסם מחוז שינג'ינג, שנחשב למחוז עם הצמיחה הגבוהה ביותר בתוצר הגולמי.

מחנה לחינוך מחדש במחוז שינג'יאנג בסין (צילום: GREG BAKER/AFP via Getty Images)
מחנה לחינוך מחדש במחוז שינג'יאנג, 2019. המבנה המצולם אינו קשור ל-Lens Technology | צילום: GREG BAKER/AFP via Getty Images

לפי מסמך שפרסמה ממשלת סין בספטמבר האחרון, היקף העובדים שהשתתפו בתוכנית רילוקיישן לצורך "יציאה ממעגל העוני" הגיע ל-2.76 מיליון בני אדם. המאמצים לצמצום העוני במחוז שינג'יאנג, כך בערוצי התקשורת הממשלתיים, כוללים מגוון רחב של תעשיות – מטקסטיל ועד עיבוד מזון. לא ברור מה היקף העובדים בתוכנית זו שנידונו לעבודות כפייה, אך הקונצנזוס במערב הוא שמספרם של עובדי הכפייה רק הולך וגדל.