כספומט של חברת שב"א. בקרוב גם מרכז סייבר חדש? (צילום: סיון איזסקו)
כספומט של חברת שב"א. בקרוב גם מרכז סייבר חדש? | צילום: סיון איזסקו

חמשת הבנקים הגדולים בישראל החליטו, בתיאום עם בנק ישראל, להקים מרכז סייבר על ידי חברת שירותי בנק אוטומטיים (שב"א), הנמצאת בבעלות משותפת של הבנקים. המטרה של מרכז הסייבר החדש היא לסייע בהתמודדות המערכת הבנקאית בישראל עם איומי סייבר. היוזמה הזו קיבלה אישור מבנק ישראל אך היא כפופה לקבלת אישור פטור מהסדר כובל מהממונה על ההגבלים העסקיים.

הבנקים לאומי, הפועלים, דיסקונט, מזרחי-טפחות והבינלאומי פנו ב-5 במאי לממונה בבקשה להוסיף לפטור מהסדר כובל פעילות חדשה שבה תעסוק שב"א והיא מתן שירותי סיוע לשיפור יכולת ההתגוננות של הבנקים מפני התקפות סייבר. הממונה על ההגבלים טרם הכריע בסוגייה.

בתוך כך, תוקנה התקלה שגרם לחסימה של אתר האינטרנט של בנק הפועלים לכניסת הלקוחות - תקלה השנייה החודש. באתר הופיעה הודעה המפנה את הלקוחות לקבלת שירות טלפוני. דוברת בנק הפועלים לא מסרה מה הרקע לחסימת הכניסה לאתר הבנק. הדבר עלול לנבוע מתקלה או לחילופין מפעולה יזומה של הבנק על מנת למנוע מהאקרים לחדור אל מערכות המחשוב של הבנק, לאחר שניסיון תקיפה שכזה זוהה.

בדו"חות הכספיים שבנק הפועלים פירסם ביום חמישי הוא ציין כי הבנק חשוף לסיכוני אבטחת מידע ותקריות קיברנטיות. בדו"חות הבנק נכתב: "המתקפות יכולות להתבצע ללא ידיעת המשתמשים, להפריע לפעילות השוטפת, לפגוע בשירותי המיחשוב עד למניעת פעילותם, להשביתם או להאט אותם באופן משמעותי או לחלופין לאסוף מודיעין ומידע".

בדו"חות נכתב עוד כי "בשנים האחרונות חל גידול בתכיפות ובחומרת התקריות הקיברנטיות שלהן הבנק חשוף, וישנה אפשרות כי בעקבות התקפות קיברנטיות הבנק יישא בעלויות ויסבול מהשלכות שליליות כגון שיבוש הפעילות של הבנק, גניבת נכסים פיננסיים של הבנק או לקוחותיו או פגיעה במוניטין המשפיעה על אמונם של לקוחות או של משקיעים. הבנק משקיע אמצעים רבים (אנושיים ומיחשוביים) כדי למזער ואף למנוע את הסיכון, אך לא ניתן להבטיח הגנה מושלמת".

מוקדם יותר החודש נחסמה למשך כמה שעות גם הגישה לאתר האינטרנט של בנק דיסקונט, אולם בדיסקונט הסבירו אז כי הדבר נבע מתקלה בעדכון גרסות בתוכנת הדאטה בייס של המחשב המרכזי.

לידיעה ב-TheMarker

לכתבות נוספות: