בינה מלאכותית היא הדבר הכי חם בעולם כבר כמה חודשים. ChatGPT התחיל את המגמה עם שחרור הצ'אטבוט של חברת OpenAI בסוף 2022, ומאז עשרות חברות הצטרפו לטרנד עם צ'אטבוטים כאלה ואחרים, כאשר המתחרה המרכזית בינתיים היא גוגל עם הכלי שלה - בארד. בשבוע שעבר הגרסה הניסיונית של גוגל הגיעה גם לישראל, אם כי היא עדיין לא פועלת בעברית, והחלטנו שזאת הזדמנות טובה לבדוק מה מאגרי המידע הגדולים בעולם חושבים על ישראל של 2023. אנחנו מזהירים מראש, חלק מהתשובות לא ימצאו חן בעיניי כולם, וחלק מהתשובות קשות לקריאה מרוב שהן סתמיות או שגויות. עם זאת, אם נתחשב בזמן הקצר שהבינה המלאכותית נמצאת איתנו, אפשר לומר שהתוצאות מרתקות.

מה אתה חושב על ישראל?

השאלה הראשונה הייתה שאלה פשוטה לבן אדם בעל רגשות, אבל קצת יותר מסובכת עבור מחשב שמסתמך על מידע מהרשת. ובכן בארד (שתמיד בחרנו את האופציה הראשונה שלו, למרות האפשרות לשנות ל-2 חלופות נוספות) חושב שאנחנו מדינה מרתקת, עם עבר ארוך ומורכב הכולל מאות שנות מלחמה. יחד עם זאת, ישראל לטענתו היא מדינה מאוד ליברלית ומקבלת את כל סוגי האנשים מכל סוגי הדתות, ובאופן כללי היא יכולה להיות "מגדלור של שלום ותקווה במזרח התיכון". אבל, תמיד יש אבל, המדינה מתמודדת עם אתגרים שונים שרובם נובעים ממלחמות וסכסוכים אזוריים.

תשובה מורכבת, מחמיאה אך עדיין מאוד תקינה פוליטית. לעומת זאת, בינג (המשתמש באלגוריתם של ChatGPT, ובו בחרנו לקבל תשובה "מאוזנת", כאשר שתי האופציות האחרות הן "יצירתי" ו"עובדתי") טוען שאין לו רגשות או מחשבות, אך ישראל היא מדינה עם עבר ותרבות עשירה הידועה בחשיבות הדתית שלה, הנופים היפים וההתקדמות הטכנולוגית. קצר ופשוט אך ממצה.

האם אתה חושב ש-75 שנות קיומה של המדינה הם הישג מרשים ולמה?

בארד ענה (באופן משמעותי מהר יותר מבינג) שכן. המדינה היא יחסית צעירה, אבל השיגה הרבה בתקופת זמן קצרה, המדינה היא דמוקרטית, משגשגת ויש לה הישגים משמעותיים במדע, טכנולוגיה ורפואה. בנוסף לכך, היא ביתם של אנשים שונים מרחבי העולם, ושוב חזר על המשפט "היא יכולה להמשיך להיות מגדלור של שלום ותקווה במזרח התיכון". בהחלט תשובה שאנחנו יכולים לעמוד מאחוריה.

בינג הסכים גם הוא, והוסיף שההישג מרשים לנוכח ההתגברות על "אתגרים ומכשולים" מאז שנוסדה. למרות שהמדינה התמודדה עם מלחמות, טרור וחוסר יציבות פוליטית היא הצליחה לשגשג.

האם הרפורמה המשפטית טובה לישראל?

בשאלה הבאה נכנסנו קצת לפוליטיקה ישראלית עכשווית, ושאלנו האם הרפורמה במערכת המשפט טובה לישראל. ציפינו מהצ'אטבוטים להתחמק באלגנטיות מתשובה, אך דווקא פה הם הפתיעו אותנו לטובה, בעיקר בארד שגילה בקיאות במצב של המדינה. לא נכתוב את כל התשובה (אתם מוזמנים לקרוא), אבל נתמצת לכך שלפי בארד הרפורמה היא צעד מסוכן שיכול למוטט את עצמאות מערכת המשפט, והוא חושד שישנם מניעים אישיים של ראש הממשלה שמואשם בשוחד, מרמה והפרת אמונים. לעומתו, בינג נתן תשובה יותר "דיפלומטית" והסביר את נקודות המחלוקת כאשר הוא מסכם במשפט: "קשה לקבוע אם הרפורמה טובה או רעה, אבל חשוב לשמור על עצמאותה של מערכת המשפט". 

האם עתיד ישראל בסכנה בצל צעדי ההתנגדות לרפורמה?

בשאלת המשך, ניסינו לבדוק מה הם חושבים על עתידה של המדינה ביחס למחאת המילואימניקים, ההפגנות הרבות ונטישת חברות הייטק את המדינה. בארד נתן תשובה שלא אומרת כלום ורק טוענת שהכול יכול לקרות, גם בינג לא ממש נתן תשובה טובה יותר וחזר על המנטרה של השאלה הקודמת: "קשה לקבוע מה יקרה בעתיד אבל חשוב לשמור על עצמאותה של מערכת המשפט". 

הדבר הכי טוב שיצא מישראל

החלטנו לוותר על הפוליטיקה ולחזור לדברים אופטימיים יותר, שאלנו אותם מה הדבר הכי טוב שיצא מישראל ב-75 השנים האלו. בארד נתן תשובה מאוד רחבה עם חלוקה לקטגוריות, אבל בלי לציין דברים ספציפים כפי שקיווינו. הוא כן ציין שאנחנו מדינה צעירה והוא "בטוח שבעתיד היא תמשיך לתרום משמעותית לעולם בשנים הקרובות". בינג נתן תשובה קצרה בהרבה, אבל לפחות ציין 2 פיתוחים ישראלים - כיפת ברזל והשקיית הטפטפות, וציין שישנם גם פיתוחים בתחומים מדעיים וטכנולוגיים שונים.

האוכל האהוב בישראל

החלטנו לבדוק אם הם יודעים מה האוכל האהוב בישראל. ובכן לפי בארד התשובה היא פשוטה - חומוס ואז המשיך בלציין עד כמה חומוס הוא הדבר הכי טוב בעולם, כמו ישראלי טוב. לפי בינג, המאכל האהוב הוא דווקא שקשוקה, ולמרות שסביר להניח שרוב הישראלים אוהבים שקשוקה, קשה לנו להסכים שזה המאכל הכי אהוב.

הסדרה האהובה בישראל

כשנשאלו מה הסדרה האהובה על ישראלים, גם בינג וגם בארד פנו למאגרי מידע עם אתרים שמסבירים על סדרות ישראליות, שניהם נתנו את השמות המוכרים ביותר, אבל הסכימו פה אחד ש"פאודה" היא הסדרה הכי אהובה, קשה להתווכח על זה.

 

הסרט האהוב על ישראל

מה לגבי קולנוע? לפי בארד, "סלאח שבתי" הוא הסרט האהוב, קל להבין למה הוא נבחר - הוא נחשב לסרט הישראלי הכי מצליח בעולם, אבל לא בטוח שהיה נבחר בסקר דעת קהל במדינה. לפי בינג, הסרט המנצח הוא דווקא "קזבלן". שניהם אגב נתנו דוגמאות לסרטים ישראלים נוספים אשר זכו בפרסים בפסטיבלים, אבל אי אפשר להגיד שהם בין הפופולריים בישראל, חסר פה ז'אנר מאוד ספציפי שאותו הבינה המלאכותית לא מכירה - סרטי בורקס.

כיצד ישראל תיראה עוד 75 שנה?

כאשר נשאלו כיצד תיראה המדינה בעוד 75 שנה, בארד נתן תשובה שכללה נתונים תאורטיים על כמות האוכלוסייה, בעיות אקלימיות והמשך פיתוחים טכנולוגיים בתור מאפיינים לעתיד המדינה. לעומתו, בינג נתן תשובה לא ממש ברורה והפנה אותנו לכתבות בנושא - מאכזב.

 

האנשים המוצלחים בישראל

השאלה שהצליחה להביך אותם היא: "מי האנשים הכי מוצלחים במדינה"? בארד נתן רשימה משעשעת במיוחד, שכוללת את אביגדור ליברמן בתור ראש ממשלה, גדעון סער שגם כיהן כראש ממשלה לפיו ואת פרופסור עדי שמיר (מדען זוכה פרס טיורינג שפיתח שיטה לפריצת הצפנה על ידי האזנה למחשב, ולמרות מה שבארד טוען לא היה ממייסדי צ'ק פוינט).

מבחינת הנשים הוא בחר בראש הממשלה לשעבר אריאל שרון ז"ל, רות ביידר גינזבורג ז"ל שופטת בית המשפט העליון האמריקאי ועוד כמה נשים בעלות רזומה כמו עדה יונת, שולמית אלוני ז"ל וציפי לבני, שגם היא הייתה ראש ממשלה לפי בארד. לא שהשמות האלה לא מרשימים, אבל ציפינו קודם כל שיהיה מדויק, וידע לבחור ישראלים ולקטלג אותם לפי מינם, וכמובן ידע מי היה ראש ממשלה ומתי. בנוסף, חסרים לנו כמה שמות משמעותיים כמו ראשי הממשלה דוד בן גוריון, יצחק רבין, מנחם בגין וכו'. לעומת זאת, בינג לא טרח למצוא שמות ושלח אותנו לרשימות של פורבס, טיים והג'רוזלם פוסט.

 

מה "חייבים" לעשות בישראל?

בשאלה האחרונה ביקשנו מהם לבחור לנו מה לעשות ביום היחיד שיש לנו בישראל, כדי לבדוק מה לדעתם הוא "חובה" בארץ. בארד שלח אותנו לעיר העתיקה בירושלים, לשיטוט ברחובות תל אביב, במוזיאון תל אביב, שוק הכרמל, ולבסוף ארוחת ערב עם חומוס, שקשוקה ופלאפל. בנוסף, הוא הציע לנו כמה טיפים לוגיסטים כמו לבדוק האם יש לנו ויזה, להביא נעליים נוחות וקרם הגנה ולהזמין מראש טיסות. לו"ז קצת צפוף יחסית לפקקים במדינה, אבל תשובה לא רעה בסך הכול. לעומת זאת, בינג שוב אכזב ולא ממש הבין את המשימה, הוא שלח אותנו לטיול של כמה ימים שכולל את ירושלים, תל אביב ומצדה, כאילו היינו בטיול של תגלית. בנוסף, הוא הציע לנו להתנדב בחווה, למרות שרק רצינו לטייל. 

לסיכום

גם בינג וגם בארד רחוקים מלדעת על ישראל את הכול, אבל האמת שגם אנחנו. בארד נתן תשובות טובות יותר לרוב, בעלות ערך רב יותר והראה בקיאות במצב של המדינה, אבל כן עשה טעויות מביכות מספר פעמים. בינג לעומת זאת הציג תשובות באופן ויזואולי לא כל כך נוח לעומת בארד, ושלח אותנו לחפש ברשת לבד לא מעט וחבל, בשביל זה המציאו אותך.