האקתון מיוחד במינו יתקיים מחר (ד') בקמפוס אוניברסיטת רייכמן, הנושא שלו הוא מניעת התאבדויות. בישראל מתאבדים מדי שנה כ-500 בני אדם, כ-7000 נוספים מגיעים לחדרי המיון לאחר ניסיון אובדני. 1 מכל 5 בני נוער מסתובב עם מחשבות אובדניות. התאבדות הפכה להיות סיבת המוות השנייה בקרב מתבגרים. רק לפני כשלושה שבועות עלה לכותרות אלרועי בן שבת, נער בן 13 שהתאבד ברעננה ככל הנראה לאחר שספג התעללות מבני נוער אחרים.

אלרועי בן שבת (צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

ההאקתון "בשביל החיים" היא יוזמה ראשונה מסוגה שמטרתה לחבר את הידע והיכולות הקיימים בישראל כסטארט-אפ ניישן לתופעת האובדנות, על מנת למצוא פתרונות פורצי דרך לאתגרים בתחום מניעת האובדנות ותמיכה במשפחות השכולות וקרוביהם של המתאבדים. ההאקתון יתקיים מחר (רביעי) בבניין אדלסון ליזמות בקמפוס אוניברסיטת רייכמן. פרסים הנוגעים לפיתוח המיזם יחולקו ל-3 המקומות הראשונים.

מיזם זה הינו פרי שיתוף פעולה בין עמותת "בשביל החיים", אוניברסיטת רייכמן והמרכז לחקר האובדנות והכאב הנפשי ע"ש ליאור צפתי במרכז האקדמי רופין, יחד עם גורמים מובילים בעולם הרפואה, הטכנולוגיה והיזמות העסקית. מיזם זה הינו פרי שיתוף פעולה בין עמותת "בשביל החיים", אוניברסיטת רייכמן והמרכז לחקר האובדנות והכאב הנפשי ע"ש ליאור צפתי במרכז האקדמי רופין, יחד עם גורמים מובילים בעולם הרפואה, הטכנולוגיה והיזמות העסקית. ההאקתון, תמקד בנושאים הבאים: חינוך, מודעות, הסברה והפחתת הסטיגמה בנושא אובדנות, תמיכה ורצף טיפולי לאנשים עם דיכאון בסיכון לאובדנות, תמיכה ורצף טיפולי לאנשים החווים משבר אובדני ותמיכה במשפחות שיקיריהן התאבדו ו/או עידודן לפנות לעזרה. 

יורם מוסקוביץ , מנכ״ל עמותת ״בשביל החיים״ ויוזם ההאקתון, שרעייתו התאבדה סיפר ל-mako: "העולם מתמודד שנים רבות עם נושא האובדנות. ישנם מעל מיליון מתאבדים בשנה ברחבי העולם - יותר מאשר במלחמות ומקרי רצח גם יחד. שינויים טכנולוגיים מביאים עמם הזדמנויות חדשות, הגיע הזמן שטכנולוגיה תיכנס לתחום בריאות הנפש ותביא בשורה בתחום. אין מקום מתאים יותר לדעתנו להתחיל מאשר ישראל. בחרתי לעשות כל מה שביכולתי כדי להציל את המתאבד הבא. אני מרגיש ששלל התפקידים אותם מילאתי בעבר הכינו אותי לתפקיד הזה, אני רואה בו כשליחות של חיי בעקבות ההתאבדות של אשתי".

יורם מוסקוביץ (צילום: עופר חג'יוב)
יורם מוסקוביץ | צילום: עופר חג'יוב

פרופ׳ ענת קלומק ברונשטיין, דיקאנית בית הספר ברוך איבצ׳ר לפסיכולוגיה באוניברסיטת רייכמן, טוענת שהתחום לא נכנס מספיק להייטק הישראלי: "חבל, כי הפוטנציאל לשני הצדדים עצום. פתרונות טכנולוגים למניעת אובדנות הם בעיני הדבר הבא, זה לא במקום טיפול בהכרח אלא בנוסף. כעת, עם העלייה במצוקה הנפשית בקרב כל כך הרבה אוכלוסיות בסיכון, אנחנו חייבים לייצר עוד אופציות טכנולוגיות, חדשניות ויצירתיות למניעה. האקדמיה שלנו ברייכמן מאמינה בשיתוף פעולה צמוד עם השדה - הטיפולי, הרגולטורי והעסקי. יש יותר מדי מחקר בתחום האובדנות שלא מיושם בשדה וחבל כי זה הצלת נפשות."

ענת ברונשטיין קלומק (צילום: גלעד קוולרצ'יק)
ענת ברונשטיין קלומק | צילום: גלעד קוולרצ'יק

בין השופטים בהאקתון: זוהר לבקוביץ, יזם הייטק ומשקיע הון סיכון ישראלי, דוד בסה, יו"ר קרן הון הסיכון היזמית טאלנט, גבריאל אריאל, מנהל פיתוח עסקי ב-StartPlan, ד"ר שולה גלרשטיין, מנהלת מדעית תחום פסיכיאטריה בחברת יאנסן, עו"ד שי ברנוב, שותף במשרד עו"ד גורניצקי ועוד.

זוהר לבקוביץ סיפר בשיחה עם mako: "בשנים האחרונות אני מאוד מתחבר לעשייה חברתית ולעולם העסקים ולטכנולוגיה. אני חושב שהרבה מאוד מהבעיות שאנחנו ניצבים בפניהם ניתנים לפתרון על ידי טכנולוגיה כמו הגנה על ילדים ברשתות חברתיות. אני בטוח שהאקתון בשילוב טכנולוגיה יכול למצוא פתרונות מתאימים ולהוריד את המבוכה סביב הנושא".

זוהר לבקוביץ'   (צילום: עומר הכהן,  יח"צ)
צילום: עומר הכהן, יח"צ

בין המיזמים המשתתפים בהאקתון ניתן למצוא את stay safe שמפתח אפליקציה לנייד ומאפשרת לעובד בארגון בשעת מצוקה נפשית חריפה או מחשבות אובדניות לקבל מענה מיידי ואמפתי מעמית בסטטוס תעסוקתי דומה מארגון אחר. בנוסף ניתן למצוא בהאקתון את מכשיר ה-RELAXELF שיטה להורדת סטרס אצל ילדים ונוער בפחות מ- 5 דקות ואת מיזם "מישהו שומר עלי" שמציע מערכת מבוססת טלפון חכם העושה שימוש בטכנולוגיות של עיבוד ויצירת שפה טבעית לחיזוק והנחיה של מעגל התמיכה. במערכת, המתמודד יקבל תזכורות קבועות לכך שאינו לבד וגם למשפחה תהיה הקלה בנטל.

 

אובדנות היא תופעה ניתנת למניעה!
במקרה שאדם בסביבתכם נמצא במשבר ועלול להיות אובדני, אל תהססו - דברו איתו, עודדו אותו לפנות לעזרה מקצועית והדגישו את חשיבות פנייה זו.
נסו לסייע לו לפנות לאנשי מקצוע בקהילה או לגורמי תמיכה ארציים: