טלטלה בשוק הסלולר: פלאפון הודיעה היום (שלישי) על השקת רשת הדור החמישי שלה, שתחל לפעול כבר בימים הקרובים. החברה הכריזה כי היא מוכנה להפעלת הרשת בפריסה ארצית מצומצמת עד ה-1 בספטמבר - וכבר כעת ניתן להירשם לחבילות נתונים וגלישה מבוססות הדור החמישי באתר החברה.

עבור חבילת הבסיס של הדור החמישי, עם נפח גלישה של 200 ג'יגה, תיפרדו מ-49.9 שקלים בלבד. עבור נפח גלישה של 500 ג'יגה תיפרדו כבר מ-59.9 שקלים, ועבור החבילה המקיפה ביותר, עם 200 ג'יגה גלישה וחיבור לסטינג TV דרך הסמארטפון, תשלמו 69.90 שקלים. בתום שנה יעלה המחיר ב-20 שקלים. בנוסף, פלאפון מוכרת באתר האינטרנט שלה מספר מכשירים של סמסונג, הוואווי ושיאומי התומכים בדור החמישי.

מלבד החבילות ללקוחות פרטיים, בפלאפון מציעים גם רשתות פרטיות לשוק העסקי, שייקראו Private 5G. במסגרת הרשתות הפרטיות, עסקים גדולים יוכלו להקצות לעצמם נתח על גבי הרשת של פלאפון (סלייסינג). 

היכן תוכלו לקלוט את הדור החמישי של פלאפון? לפי החברה, הרשת נפרסה באתרים שונים בכל הארץ "בהתאם לשיקולים תפעוליים". יחד עם זאת, הם לא פירטו היכן בדיוק ניתן לקלוט את הדור החמישי והיכן לא – אך הודיעו שהם שוקלים לפרסם את הנתונים המלאים בקרוב. 

אם פספסתם, הדור החמישי (5G) מהווה מהפכה אמיתית במהירות וביציבות הרשת הסלולרית. בפלאפון מתחייבים על מהירות של 1 ג'יגה-בייט לשנייה, לעומת הדור הרביעי שמגיע רק ל-50 מגה-בייט בשנייה. עם התקדמות פריסת הרשת, סביר שהמהירות תמשיך לעלות.

המשמעויות הן מרחיקות לכת: הרשת הסלולרית תוכל להתמודד עם כמויות עצומות של מידע ולהזניק קדימה את מהפכת ה-IOT – האינטרנט של הדברים, או כל המכשירים שמתקשרים זה עם זה סביבנו. מעבר למהירות, גם השיהוי (latency) צפוי לרדת לרמה של 8 עד 12 מילישניה, לעומת 53 מילישניה ברשת הדור הרביעי. המשמעות היא שבקרוב תוכלו לנהוג ברכב שלכם מרחוק בלי שיהוי, ושמנתחים יוכלו לבצע ניתוחים מורכבים בדיוק גבוה.

ההכרזה של פלאפון היא משמעותית, מאחר שהיא חושפת פערים משמעותיים על פני המתחרות. לפני כשלושה שבועות חשפה פרטנר את רשת הדור החמישי שלה, Partner 5G, וחשפה שהיא מטמיעה "מתג ליבה חדש" שמאפשר את הפעלת הדור החמישי. בתחילת השבוע האחרון הודיעה הוט מובייל על "שורת מהלכים להטמעת רשת הדור החמישי", שבמסגרתם היא בוחנת את הטמעת אתרי הדור החמישי של אריקסון ועורכת בדיקות ביצועים במספר אתרים ברחבי הארץ. 

פריסה בכל הארץ תוך חמש שנים

מדינת ישראל מגיעה למהפכת הדור החמישי מעט באיחור. כיום ישנן 84 רשתות פעילות ב-36 מדינות וביניהן סין, דרום קוריאה, ארצות הברית וגרמניה. אותן הרשתות מהוות 8% מכלל המפעילות הסלולריות העולמיות ומשרתות 190 מיליון משתמשים. כיום יש מאה מכשירים בעולם שתומכים ברשת הדור החמישי, ובחודשים הקרובים צפויות חברות הסלולר ליישר קו; אפל, למשל, תכלול טכנולוגיית דור חמישי במכשירי האייפון 12 שיושקו בחודשיים הקרובים.

ההשקה של פלאפון מגיעה במקביל לפתיחת מכרז התדרים של משרד התקשורת, שהתרחשה היום. לפני כחודשיים נסגר שלב ההצעות הבסיסיות במכרז, כשחברות הסלולר השונות התאחדו לשלוש קבוצות: גולן טלקום, סלקום ואקספון; פרטנר והוט מובייל; ופלאפון לבדה. היום הן החלו להתחרות על תדרי 700 מגה הרץ, 2,600 מגה הרץ ו-3,500 מגה הרץ. התחרות הקשה מתמקדת בתדרי 700 מגה הרץ, הנחשבים לתדרי היסוד של הדור הרביעי והדור החמישי ומאפשרים כיסוי רחב עם הרבה פחות אתרים. תדרי 2,600 מגה הרץ ישמשו את הדור הרביעי בשנים הקרובות, ותדרי 3,500 מגה הרץ הם התדרים הייעודיים לדור החמישי.

בפלאפון מסבירים שהשלימו את שדרוגם של מאות אתרים המהווים כ-20% מכלל 2,500 האתרים הקיימים של החברה, והתחייבו גם להגדיל את מספר האתרים ל-3,500 בשנים הקרובות, במסגרת שותפות אסטרטגית עם יצרנית התשתיות אריקסון. כך או כך, פריסת הרשת צפויה לארוך מספר שנים: חברות הסלולר מחויבות לספק דור חמישי תוך 18 חודשים מתחילת פריסת התשתיות, ולספק את השירות בכל הארץ תוך חמש שנים.

חברות הסלולר בישראל משיקות את הדור החמישי בתקופה קשה מבחינה פיננסית; מגיפת הקורונה הובילה לירידה בהכנסותיהן בעקבות הפסקת שירותי הנדידה וירידה במכירת ציוד קצה, ומחירי החבילות גם כך נחשבים לנמוכים מאוד ביחס לעולם. פריסת הדור החמישי היא לא עסק זול: כל קבוצה צפויה לשלם 60 מיליון שקל עבור תדרים, שיוחזרו מאוחר יותר כמענקים.

מהפכת הדור החמישי אינה מתחוללת בואקום, אלא מתרחשת במקביל לביסוס רשת הסיבים האופטיים בישראל, שיספקו מהירות של ג'יגה בייט לשנייה. לפי מתווה הסיבים האופטיים, בזק נדרשת להגיע לפריסה של 80% מכלל משקי הבית – כשאזורי הפריסה עומדים לבחירתה. כידוע, פלאפון היא חברת בת של בזק, כך שייתכן שבחברה מתכננים להשתמש בשתי הרשתות כדי להגיע לפריסה מקיפה של אינטרנט מהיר. יחד עם זאת, רן גוראון, מנכ"ל פלאפון, הסביר שהתשתית שאותה מקדמת הקבוצה לשימוש ביתי, היא תשתית הסיבים האופטיים ולא הדור החמישי.