בית הנבחרים האמריקני העביר היום (שבת) חקיקה שתאסור על אפליקציית טיקטוק לפעול בארה"ב תוך שנה אלא אם הבעלים הסיניים שלה ימכרו את חלקם. גורל האפליקציה הפופולרית עדיין לא ברור, שכן מסתמן שהחברה תאבק על כך בבית המשפט.

הצעת החוק, שהייתה חלק מחבילת הסיוע שהועברה לישראל, אוקראינה וטיוואן, עברה ברוב של 360-58 - דמוקרטים ורפובליקנים יחדיו. בשתי המפלגות הביעו חששות כבדים בנוגע לביטחון הלאומי סביב בעלותה של טיקטוק על ידי חברת הטכנולוגיה הסינית ByteDance.

הצעת חוק קודמת דרשה מטיקטוק למכור את פעילותה תוך 6 חודשים, אך הצעת החוק העדכנית העניקה לה 9 חודשים, עם אפשרות להארכה נוספת של 3 חודשים. החברה הודיעה שתתמודד בבית המשפט אם החוק יעבור, בטענה שהוא פוגע בזכויות המשתמשים שלה.

הצעת החוק החדשה אינה הראשונה שמנסה להגביל את פעילות טיקטוק בארה"ב, אך נראית כרצינית ביותר עד כה. חוק דומה ברמה המקומית שחוקק במדינת מונטנה נבלם על ידי שופט פדרלי. ברקע ניסיונות החקיקה עומדות טענות מחוקקים אמריקנים שהקשרים שלכאורה מנהלת טיקטוק עם מפלגת השלטון הסינית מהווים סכנה לביטחון המדינה.

טיקטוק (צילום: AP)
הסוף של טיקטוק בארה"ב? | צילום: AP

הודו אסרה על שימוש באפליקצייה בשטחה באמצע 2020, בטענה שהאפליקצייה מעבירה בסתר נתונים של משתמשים לשרתים מחוץ להודו. גם מדינות וגופים ממשלתיים אחרים, בהם בריטניה, אוסטרליה, קנדה, גופים באיחוד האירופי, צרפת והפרלמנט של ניו זילנד, אסרו על עובדים רשמיים להשתמש באפליצייה. 

גורל טיקטוק בארה"ב תלוי כעת בהחלטת הסנאט ובאפשרות שהחברה תערער בבית המשפט. כך, שייתכן שיקח זמן רב עד שהאפליקציה תיעלם סופית מהמכשירים האמריקנים, אם בכלל.

הפוש של טיקטוק לאזרחי ארה"ב

טרם ההצבעה, בצעד חריג שלחה טיקטוק הודעת פוש למכשירי הסמארטפון של מיליוני משתמשיה בארה"ב ובה דרבנה אותם ליצור קשר עם נציגיהם בקונגרס כדי לעצור את החוק. "הקונגרס מתכנן לאסור על שימוש של טיקטוק, מה שימנע את הגישה ל-170 מיליון אמריקאים", נכתב בהודעה. ההודעה הובילה לעמוד המזהיר מפני פגיעה חמורה בעסקים ובפרנסה של אינספור יוצרים. "צרו קשר עם המשרד של חבר הקונגרס שלכם", נכתב.

שליחת ההודעה למשתמשים החריפה את הטון של חברי הקונגרס, שנדהמו לגלות שטיקטוק מנצלת את הכוח שלה בצורה כזאת. במהלך הסופ"ש נפוצו ברשתות החברתיות סרטונים של צעירים - לפי חלק מהטענות בהם גם קטינים - שקוראים למחוקקים לא לחסום את טיקטוק, כמו הסרטון כאן למטה.

במקביל, ארגוני חברה בארה"ב טוענים כי חסימת האפליקציה פוגעת בתיקון הראשון בחוקה האמריקנית המבטיח הגנה לחופש הדיבור, ומאיימים בפנייה לבתי המשפט במידה והחוק אכן יאושר.

באופן מפתיע, זכתה טיקטוק לתמיכה מצד נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ, שמסתמן גם כמועמד הרפובליקנים לנשיאות בארה"ב. בפוסט שפרסם חשבונו של טראמפ ברשת החברתית Truth בחמישי האחרון נטען כי החרמת טיקטוק תעזור רק למארק צוקרברג ופייסבוק שבבעלותו, לאחר שזו "רימתה בבחירות האחרונות", לשון הפוסט. טראמפ עצמו אינו פעיל בטיקטוק, ובמהלך כהונתו אף פעל נגדה ולמען מכירתה לחברה אמריקנית, כך שהתמיכה החדשה שלו באפליקציה הסינית הפתיעה רבים מתומכיו.