ידיים של גבר אזוקות (צילום: רועי ברקוביץ')
"הם לא מבינים שביצעו מעשים כל כך חמורים" | צילום: רועי ברקוביץ'

המשטרה מגבירה מאמצים - אך זרם סרטי הסנאף והזימה בוואטסאפ וברשתות החבריות רק מתגבר. משטרת ישראל השקיעה בשנה האחרונה מיליוני שקלים במטרה למנוע הפצת סרטונים אינטימיים באופן לא חוקי ובאכיפה של עבירות מחשב. אך למרות ההשקעה הכספית והחיזוק בגזרת כוח האדם, קצין ביחידה לעבירות מחשב מאשר את מה שכולנו מרגישים: בשנתיים האחרונות יותר אנשים מפיצים יותר תכנים מיניים ואנטימיים באמצעות הסמארטפון. "זה הכלי הכי קל וגם הכי מסוכן בתחום הזה של עבירות מין והפצת סרטונים של קטינים ועבירות פדופיליה", מספר הקצין. "אנשים לא מבינים שהם למעשה מבצעים עבירות פליליות כשהם מפיצים תמונות ודברי תועבה מאחד לשני ועלולים להסתבך מבחינה פלילית".

עוד בנושא: חוסר האונים של המשטרה מול הסרטונים האינטימיים: "מכת מדינה"

על רקע הדברים, בתחילת שנת 2014 אושר בכנסת "חוק הסרטונים" לפיו ייגזרו עד חמש שנות מאסר למפיצי תכנים מיניים ופרטיים במרחב המקוון, אך דומה שרוב האנשים אינם מודעים אליו. "אזרחים תמימים מבצעים עבירות מחשב חמורות מבלי להבין את חומרת מעשיהם ואת האפשרות שהם ירצו עונשי מאסר", הסביר קצין משטרה נוסף בשיחה עם mako. "מדובר בהפצת סרטונים אינטימיים של בחורות, תמונות בעלות אופי מיני-פדופילי, ושיגור הודעות בסמאטרפונים ובוואטסאפ. כשאנחנו מגיעים לאותם אזרחים שאין לרובם עבר פלילי הם בהלם מהמעצר שלהם ומהחשדות שאנחנו מייחסים להם. הם לא מבינים שביצעו מעשים כל כך חמורים".

עוד סיפורים, תמונות וסרטונים בפייסבוק של NEXTER

בתוך כך, המשטרה מדווחת גם על עלייה כללית של 9% בעבירות מחשב. בשנת ב-2013 נפתחו 724 תיקים פלילים בגין עבירות מחשב לעומת 662 ב-2012. מפילוח עבירות המחשב עולה שהעבירה השכיחה ביותר היא חדירה למחשב - 53%, אחריה העברת מידע מהמחשב - 18%, מחיקת קבצים ותיקיות מגיע ל-9% והחדרת וירוסים עומדת על אחוז אחד מכלל העבירות.  

למרות העלייה במספר העבירות, במשטרה מעריכים שרבות מהן כלל לא זוכות לדיווח. "לא כל אחד שהמחשב שלו נפרץ ומקבל התראה פונה אלינו, לרוב זה מטופל מול חברות התקשורת שהם מנויים להם ומסייעים להם למנוע מקרים כאלה בעתיד. אלינו מגיעים בעיקר כאשר מדובר בעבירות הונאה, הפצת תמונות אינטימיות וסרטונים, כלומר שהעבירה היא חמורה. פרט לכך אנחנו גם יוזמים מבצעים ומעקבים אחר עבריינים ברשתות כדי לאתר אותם ולהעמידם לדין".

עוד ב-NEXTER: