כשיזם ההייטק הישראלי רועי אליהו הגיע לפגישה בסיליקון ואלי עם סם אלטמן, כיום מנכ"ל OpenAI, שהביא לעולם את צ'אטבוט הבינה המלאכותית, ChatGPT, הוא לא ציפה לקבל בשורה שעוד באותו יום הם צפויים לעבוד יחד - ואפילו לקבל השקעה. הם עבדו יחד בתקופה שבה OpenAI נחשפה לציבור, ולדברי אליהו, הוא זכה להכיר את אחד האנשים החכמים והפרודוקטיביים ביותר שראה.

רועי אליהו, בן 30, הוא מנכ"ל ומייסדי חברת הסייבר Salt Security, שגייסה מעל ל-280 מיליון דולר והיא חברת ה-API security (אבטחת ממשקי API) הגדולה בעולם. לפני שמונה שנים, כשהיה בן 22, הוא לקח את כל החסכונות שצבר וקנה כרטיס טיסה בכיוון אחד לעמק הסיליקון. שם הוא חי בתנאים צנועים כדי להאריך את משך השהות שלו ככל הניתן ולנסות לבנות חברה ללא כסף בכלל.

בוואלי הוא החל לבנות רשת קשרים מאפס ולפגוש אנשים עד שהגיע לחיבור עם Y Combinator, תוכנית האצת הסטארטאפים הטובה בעולם. הוא התקבל אליה ושם הכיר את סם אלטמן לראשונה, ששימש כנשיא התוכנית וליווה אותו באופן אישי.

סם אלטמן, אוניברסיטת תל אביב (צילום: דוברות אוניברסיטת תל אביב)
סם אלטמן, אוניברסיטת תל אביב | צילום: דוברות אוניברסיטת תל אביב

תהליך הקבלה ל-YC החל בהרשמה ראשונית' שאחריה דוחים כ-90% מהמועמדים. האדם שביצע את הריאיון בשיחה אישית למועמדים שעברו סינון ראשוני, הוא אותו אדם שעבר על טופס הרישום, ועתיד לצרף את היזמים לקבוצה קטנה באותו מחזור המונה עד 10 חברות, שהוא ישמש גם כמנטור האישי שלה. "רצה הגורל וסם היה מי שטיפל בטופס שלי, אבל לא הכרתי את שמו באותם ימים", מספר אליהו.

איך היה המפגש הראשון עם סם אלטמן? 

"נכנסתי לריאיון אינטנסיבי ומהיר שערך לא יותר מ-10 דקות, במהלכו נשאלתי בין 20-30 שאלות. התחושה הייתה שסם יורה עליך מלא שאלות: 'מה החברה עושה?', 'תוך כמה זמן תגיעו ל-100 מיליון דולר הכנסות?', 'מה האיום הכי גדול שיכול להכשיל אתכם?', והכל מרגיש בהילוך מהיר.

"לאחר הריאיון נשלחתי הביתה, מחכה לראות תנועה בדואר נכנס. כל אימייל שהתקבל הקפיץ אותי. הפתיעה אותי שיחת טלפון שבצדה השני עלה סם ובישר לי שהתקבלתי לתוכנית. למרות ששמעתי אותו בצורה ברורה, כרפלקס מתוך התרגשות ביקשתי ממנו לחזור שוב על הדברים, כנראה מהתרגשות לא קלטתי את התשובה".

בתוכנית של YC, כל אחד מהמיזמים קיבל השקעה של 120 אלף דולר מהון של השותפים בתוכנית, שאלטמן ביניהם. כיום הסכום נראה נמוך, אבל לפני שמונה שנים אלו היו כספים מכובדים. כשהתוכנית החלה, אלטמן היה מנחה התוכנית והפך למנטור האישי של אליהו.

"נפגשנו לפחות 4 פעמים בכל שבוע, הוא היה שותף שהתייעצתי איתו לגבי הכל - לגבי גיוס ההון, חיבורים עם האנשים הנכונים", מספר אליהו. "סם הוא אדם מאוד מיוחד, הוא מאוד חד, הוא ישר פונה לנושא העיקרי. הייתי מגיע אליו עם חמישה נושאים לפגישה של חצי שעה, שאני בטוח שלא נסיים לדבר על כולם. תוך 15 דקות הוא היה מסיים לעבור איתי על הכל, בלי להתקשקש". 

רועי אליהו, מייסד ומנכ"ל סולט סקיוריטי (צילום: פרטי)
רועי אליהו, מייסד ומנכ"ל סולט סקיוריטי | צילום: פרטי

מתי שמעת לראשונה על צ'אט GPT?

"עברתי את המיונים ל-YC בסוף שנת 2015. באוקטובר באותה שנה אילון מאסק, שהיה אחד ממייסדי OpenAI, הכריז יחד עם משקיעים נוספים על הקמת הארגון בהשקעה של כמיליארד דולר. בינואר 2016 התחלתי את המסלול שלי ב-YC, ואני זוכר שבאפריל הייתה ההשקה של הפלטפורמה הראשונה של OpenAI. בהתחלה החברה הוקמה כארגון ללא מטרות רווח, למטרת מחקר והבאת תועלת לאנושות. ב-2019 נעשה שינוי ברישום של הארגון כדי למשוך משקיעים ולאפשר להם החזר ורווח עבור ההשקעות, עד פי 100 מסכום ההשקעה.

"דיברתי עם סם לאחר ש-OpenAI הוכרז ב-2016, והמסר שלו היה פשוט. הוא אמר שעולם הבינה המלאכותית מתפתח ויוצר כוח לא שוויוני, שלחברות ענק יש יתרון לא פרופורציונאלי, מאחר ויש להן גם המון משאבים. מייסדי היוזמה רצו לייצר איזון כוחות ולהנגיש לסטארטאפים כלי AI חזקים".

כידוע, סם אלטמן התארח השבוע בביקור מתוקשר בישראל, שעלה לכותרות לאחר שסירב להיפגש עם ראש הממשלה נתניהו, ולבסוף קיים שיחת טלפון עמו. בימים האחרונים חתם אלטמן על מכתב פתוח המתריע מפני סכנות הבינה המלאכותית, ביחד עם בכירים נוספים, והוא אף התייחס במפגש שנערך באוניברסיטת תל אביב לנושא זה.

מול הקהל הדגיש אלטמן כי הוא לא מדבר על הבינה המלאכותית של היום, אלא זאת העתידית, שתהיה חזקה הרבה יותר. עם זאת, הוא אמר כי זאת תהיה טעות להאט או לעכב את ההתפתחות של הבינה המלאכותית היום. "זה משהו שהעולם צריך להתמודד איתו בעשורים הבאים, צריך ארגון עולמי שיהיה אחראי על חלוקת רישיונות, בטיחות, כמו שיש היום עם הגרעין", ציין אלטמן.

ChatGPT, בארד (צילום: shutterstock)
ChatGPT, בארד | צילום: shutterstock

מה דעתך על האמירות של אלטמן לגבי סכנות הבינה המלאכותית?

 "לסם יש תפישת עולם מאוד מיוחדת. הוא אדם מאוד אותנטי, הוא לא עושה הצגות לתקשורת ולא יגיד דברים רק כדי לקבל כותרות או יגלגל אמירות מנותקות. יש לו רמת יושרה גבוהה מאוד. אני מאוד שלו שחברת AI עם כל כך הרבה כוח נמצאת תחת הניהול שלו, כי אני יודע שהוא רוצה לעשות טוב לעולם. הוא לא צריך כסף, הוא כבר עשה סכומי עתק עוד לפני שהקים את OpenAI. הוא יכול כבר היה לפרוש ולחיות את החיים בצורה הכי טובה שיש.

"באופן אישי אני מאמין שיש מקום לרגולציה על בינה מלאכותית. אני לא מתייחס באמירה הזו לסם, אבל בדרך כלל אנשים עם כוח משתמשים ברגולציה כדי למנוע תחרות ולא למטרה הטהורה שלשמה הרגולציה נועדה. צריך לוודא שהרגולציה תורכב על ידי מספר גורמים אובייקטיבים, בצורה הכי מינימליסטית שאפשר, רק באזורים שיש בהם הסכמה רחבה שהם בעייתיים ודורשים שקיפות - כדי שהרגולציה לא תאט ותפגע בסטארטאפים שרוצים לרוץ מהר ולפתח".

פגשת את אלטמן בישראל? שמרתם על קשר?

"תמיד כשאני פונה אליו, הוא זמין בשבילי אם אני צריך משהו. לאחרונה לא יצא לנו לדבר הרבה, כי הוא בלב מהפכת ה-AI ואני מנהל את הצמיחה של סולט סקיוריטי. סם כבר לא בעל תפקיד פעיל ב-YC, כשעדכנתי את סם על ההישגים שלנו, הוא בירך על הצלחה. ברמה האישית הוא אדם סופר נחמד, הוא הזמין אותי אליו וביקרתי בביתו. בגלל הלו"ז הצפוף שלו בביקור הנוכחי בישראל לא נפגשנו הפעם, הוא היה פה לביקור של שעות ספורות בלבד, אבל אנחנו צפויים לדבר בקרוב".

לאן אתה חושב שהעתיד של הבינה המלאכותית הולך?

"אנחנו רואים שבינה מלאכותית כבר עושה מהפכות בתחומים שונים. האפקט יתרחב למהפכות בתחומים נוספים ויוליד מקצועות חדשים על בסיס השינויים, כי AI מייתרת המון כישורים שהיו נדרשים ומוצרים מבוססי AI יכולים לשמש כסט כלי עבודה, שיכולים להגדיר תפקיד/מקצוע שלא היה קיים לפני כן. כלי AI גם מורידים את רף הכניסה להמון מקצועות בשוק העבודה או מאפשרים לבעלי מקצוע קיימים לצמוח ולהשתמש בידע הקולקטיבי של העולם. כמו שגוגל ייתרו את הצורך שנעבור בין כל הספריות בעולם, כי כל המידע מונגש בחיפוש במקום אחד. הדור הבא של AI הוא כבר לא רק המתווך, הוא אומר, 'בוא ארכיב לך את מה שאתה מחפש'. זה יהפוך את העולם ליעיל בצורה מדהימה עבור בני אדם".