האם ההשקה של Apple Pay בישראל מתקרבת? חברת ישראכרט דיווחה הבוקר (רביעי) לבורסה כי הגיעה להסכם עם אפל להפעלת שירות התשלומים שלה, שמאפשר למשתמשי אייפון, אייפד ואפל ווטש לשלם בלי לשלוף את האשראי. מקס וכאל חתמו על ההסכם בחודשים האחרונים ומוכנות להשקת השירות, אך ישראכרט טרם השלימה את "הבדיקות הטכנולוגיות הנדרשות", ומעריכה שתהיה מוכנה להפעלת השירות ברבעון האחרון של שנת 2020. אפל סירבה להגיב לדברים.

שירותי התשלום בסמארטפון דורשים מהעסקים להעמיד מוספי אשראי שתומכים בתקן EMV, המאפשר לסרוק את כרטיס האשראי בעזרת שבב NFC במקום לגהץ אותו. בשיטת התשלום הזו, לקוחות המבקשים לשלם באשראי ידרשו להזין קוד סודי עבור תשלומים הגבוהים מ-300 שקלים.

תשלום דרך הסמארטפון, לעומת זאת, פוטר את המשתמשים מהצורך להזין את הקוד: כל מה שהם צריכים לעשות זה להגדיר את כרטיס האשראי שלהם בסמארטפון. בשעה שמשתמשי אנדרואיד יכולים להשתמש במגוון אפליקציות כדי לשלם עם הסמארטפון בבתי עסק תומכים, משתמשי אייפון זקוקים לאפליקציה הייעודית של אפל, שהחלה לפעול בעולם בשנת 2014 אך טרם הגיעה לישראל.

המעבר לתקן התשלומים החדש לוקח זמן, מאחר שהוא דורש מעסקים רבים להחליף את מסופי התשלום בחנויות. יחד עם זאת, הטמעתו בישראל נמצאת בשלבים מתקדמים: בנק ישראל דורש מעסקים גדולים, שמחזור עסקותיהם בכרטיסי אשראי עולה על 100 מיליון שקלים, להשלים את המעבר עד סוף נובמבר; עסקים קטנים רשאים לעשות זאת עד יולי 2021, אך יקבלו סיוע כספי של עד 80% אם יגישו בקשה עד ינואר 2021.

במסגרת שירות התשלומים שלה, אפל מקבלת עמלה עבור כל עסקה. בחודש יולי חלה התקדמות משמעותית במגעים בין חברות האשראי בישראל לבין אפל, שהסכימה לעמלה נמוכה משמעותית מכפי שביקשה בחודש פברואר: 0.05% בלבד עבור כל עסקה, לעומת 0.15% שהציבה בתחילת המשא ומתן. ככל הנראה, אפל ממתינה להטמעה רחבה יותר של תקן התשלומים החדש לפני שתשיק את השירות בישראל.

מה זה אומר על אפליקציות התשלום האחרות?

כולנו מכירים את האפליקציות השונות להעברת כסף, כמו ביט (בנק הפועלים) ופייבוקס (דיסקונט). האפליקציות הללו מאפשרות להעביר כסף לאנשי קשר, אך עסקים יכולים גם להציע אותן בתור אמצעי תשלום ו"לעקוף" את הסליקה של כרטיסי האשראי. כאן, עמלת הסליקה הופכת פשוט לעמלת שירות (1.2% בביט, למשל).

נכון להיום, אופציית התשלום לאנשי קשר פרטיים ב-Apple Pay זמינה רק בארצות הברית, וסביר להניח שהיא לא תגיע לישראל בקרוב. גם גוגל מציעה שירות דומה בארצות הברית בלבד.