האם ראשי גוגל בישראל יעמדו בקרוב למשפט ויימצאו את עצמם מחויבים בקנס, או אפילו במאסר? אם זה תלוי בעמותת טרון לזכויות משתמשים ברשת, זו בהחלט אפשרות קיימת.

אתמול (ג') נשלח מכתב לרמו"ט, הרשות למדע וטכנולוגיה במשרד המשפטים, ובו דרישה מצד העמותה לפתוח בחקירה נגד ווייז וגוגל, על התנהלותה בתקרית החיילים שנקלעו לקלנדיה בשבוע שעבר.

מלך בווייז
ווייז

מה שמפריע לעמותה אינו האפשרות (המטרידה כשלעצמה) שאפליקציית הניווט הישראלית השייכת לגוגל הובילה חיילים למקום מסוכן בו כמעט מצאו את מותם, אלא התנהלות החברה לאחר התקרית:

"מתגובה שהגישה החברה לתקשורת נתגלה כי החברה אוספת מידע ממוקד על כל משתמש ומשתמש המאפשר לה לאכן, לעקוב ולבלוש, וגם לא מהססת להשתמש ולפרסם המידע לצרכיה המסחריים והפרסומיים", נכתב בפנייה. זאת, "בניגוד למצגים והצהרות ברישיון מאגרי המידע שלה, כי היא אוספת מידע סטטיסטי בלבד על משתמשים".

התגובה שסיבכה את ווייז נשלחה ל"הארץ" ולחדשות2, בתגובה לשאלה איך יכול להיות שהאפליקציה הפנתה את החיילים למקום מסוכן ואסור בכניסת ישראלים: "אפליקציית Waze כוללת הגדרות ספציפיות שמהוות ברירת מחדל, המיועדת למנוע ניתוב דרך אזורים אשר מסומנים כמסוכנים או כאסורים לישראלים לנסיעה. במקרה זה, ברירת המחדל הזאת הייתה כבויה (...) ובנוסף, בוצעה סטייה מן המסלול המקורי וכתוצאה מסטייה זו נכנסו הנוסעים לאזור האסור".

נועם ברדין
מייסד ומנכ"ל ווייז, נעם ברדין

במלים אחרות, ווייז התבקשה לשער מה קרה ובתגובה חשפה כי היא יודעת בדיוק מה עושה כל משתמש באפליקציה בכל רגע נתון.

בפנייתו לראש רמו"ט, עו"ד אלון בכר, מודגש כי בתגובה הזו ביצעה ווייז שתי הפרות:

"בהודעה לתקשורת (...) בחרה לפרסם נתונים פרטיים של משתמשים באפליקציית Waze ללא רשותם, בניגוד להוראות החוק ואף בניגוד למדיניות הפרטיות שהגדירה החברה עצמה: החברה שהצהירה ברישיון מאגרי מידע כי היא אוספת מידע סטטיסטי בלבד, שאינו מאפשר זיהוי משתמשים, פרסמה ברבים מידע אודות ניווט שני החיילים, את המסלול שבו ניווטו, את הסטייה מן המסלול ואת מצב ההגדרות שלהם במכשיר הנייד האישי, זאת ע"י איכון המכשירים הסלולריים שלהם ובניגוד מוחלט לרישיון מאגרי המידע של החברה, ובניגוד לחוק".

כלומר: ווייז בגדה פה באמון המשתמשים פעמיים: פעם ראשונה בכך שהיא אוספת מידע אישי על כל משתמש, בניגוד להתחייבותה בפני הרשויות לפיה מאגר המידע שלה לא מאפשר לה לדעת מי כל משתמש ומה הוא עושה בכל רגע (כפי שניתן לראות בתמונה למעלה), ופעם שנייה בכך שמסרה את המידע לעיתונאי בניגוד להתחייבותה כלפי המשתמשים לא למסור מידע עליהם מלבד במקרים בהם היא תידרש לכך על ידי הרשויות. כעיתונאים, אנחנו מצטערים להודות שאף אחד לא חייב להעביר לנו שום פיסת מידע אם הוא לא מעוניין בכך.

במכתב, שעותקים ממנו נשלחו למנכ"ל גוגל ישראל מאיר ולמייסד ומנכ"ל ווייז נעם ברדין, מצוין כי לצד הדרישה לחקירה פלילית נגד החברות ייתכן שהעמותה תגיש בג"ץ נגד גוגל, ווייז וראשיהן. זאת מאחר ונעם ברדין מופיע ברישיון של ווייז כמנהל מאגר המידע שלה, ולכן יכול להיחשב אישית לאחראי להפרות שביצעה החברה לכאורה נגד החוק ונגד תנאי השימוש של עצמה.

ל-NEXTER נמסר כי כי רמו"ט קיבלה ב-2010 מהשר לביטחון פנים דאז, יצחק אהרונוביץ', סמכות להטיל קנסות של עד 3.2 מיליון שקלים ומאסר של עד 5 שנים על הפרות חוקי אבטחת המידע. "אם יפסקו דבר כזה במדינת ישראל, זה יכול להתרחב למדינות נוספות".

גוגל ישראל בחרה שלא להגיב לדברים. תגובת Waze טרם התקבלה.