גוגל בסין (צילום: Guang Niu, GettyImages IL)
המסמכים אישרו מה שבגוגל ידעו. גוגל בסין | צילום: Guang Niu, GettyImages IL

ממשלת סין עומדת מאחורי הפריצה לשרתי חברת גוגל בינואר השנה - כך מאשרים מסמכים מסווגים שפרסם האתר ויקיליקס אתמול. זאת, במסגרת הפרסום הנרחב המכונה "cables", וכולל מאות אלפי מסמכים מסווגים, החושפים פרטים עסיסיים לגבי פרשיות דיפלומטיות שונות. למי שלא זוכר, הפריצה לשרתי גוגל התרחשה בינואר השנה, ומיד לאחריה החזירו עובדים מטעמה של גוגל בפריצה משלהם למחשבים התוקפים, והשיגו הוכחות שממשלת סין מעורבת בפרשה. המסמכים שפורסמו אתמול מאששים את מה שיודעים בגוגל כבר כמעט שנה.

יש הטוענים כי הפעולה הזו של ממשלת סין היא שהציתה את היריבות בינה ובין גוגל וגרמה לכך שענקית החיפוש סגרה את משרדיה במדינה באותה עת. לפי המסמכים שהודלפו אתמול, את ההתקפה יזם ואישר הפוליטברו - זהו הגוף המרכזי של המפלגה הקומוניסטית בסין, המונה 24 נציגים ששולטים במפלגה. אותם נציגים גם אישרו פריצה לחשבון הדואר האלקטרוני של הדאלי לאמה, וכן למספר חברות אמריקאיות החל בשנת 2002 (וכנראה עד היום).

העובדה שמדינות פורצות לחברות עסקיות הממוקמות ופועלות במדינות אחרות אולי אינה חדשה, רק שבדרך כלל זה נעשה בשקט. הפעם זה התגלה, ומי שחשב שהפרטיות שלו באינטרנט נשמרת, קם ליום חדש כאשר המציאות הכואבת ניצבת מולו כמראה - הפרטים שלו, כמו של כל הגולשים, חשופים. בין שאלו ממשלות, תאגידים עסקיים או האקרים פרטיים, כל אחד יכול לדעת עלינו הכול. מה שמטריד עוד יותר בכל הפרשה הזו, היא העובדה שגוגל, לאחר שידעה כי ממשלת סין מעורבת, פנתה לממשל בראשותו של ברק אובמה ובניגוד לציפיות - הוא לא עשה עם זה כלום. 

אנחנו חושבים כי האחריות לפרטיות המידע של האזרחים והעסקים נופלת, בחלקה לפחות, על המדינה, כמסגרת חוקית שמטרתה להגן עליהם - בטח כאשר מדובר בפעילות עוינת שמבצעת מדינה אחרת.הרי אין באמת הבדל בין פריצה של גבולות טריטוריאליים שדינה מלחמה, לבין פריצה לגבולות וירטואלים, קרי פריצה לשרתים הממוקמים בשטח המדינה.גם במקרה זה מדובר על הכרזת מלחמה. היא אולי לא מסכנת חיי אדם, אך היא בהחלט פוגעת בריבונות המדינה המותקפת, ובביטחון האישי של אזרחיה. בכל זאת, מדובר בפרטים האישיים שלהם, המיקום שלהם, העסקים שלהם, החברים שלהם ומספרי הטלפון שלהם.

היות וזה עדיין לא סוף סיפור, נחכה ונראה מה יעשה עם זה אובמה, עכשיו שיש הוכחות ציבוריות לכך שסין עשתה זאת. נקווה ששמירה על השקט היא לא אחת האופציות שנמצאות אצלו על השולחן.

>> לאחר שהופל בידי האקרים - אתר ויקיליקס חזר לאוויר
>> ראש הממשלה על ההדלפות: "יהיה קשה יותר לעבוד"