עובדת גוגל שהפכה למתנגדת הבולטת ביותר לחוזה של החברה עם צה"ל סיפרה אתמול (ג') כי היא תתפטר לאחר שטענה שגוגל ניסתה להתנכל לה על פעילותה.

העובדת, אריאל קורן, מנהלת שיווק בזרוע המוצרים החינוכיים של גוגל, שעובדת בחברה במשך שבע שנים, כתבה מזכר לעמיתים שבו הודיעה על כוונתה לעזוב את גוגל בסוף השבוע, כך פורסם ב"ניו יורק טיימס".

קורן הקדישה יותר משנה לארגן מחאה נגד פרויקט נימבוס, הסכם בסך 1.2 מיליארד דולר בין גוגל ואמזון לצה"ל, בו החברות יספקו כלי בינה מלאכותית ושירותי מחשוב אחרים לצבא הישראלי. הישראלית לשעבר, בת 28, עזרה להפיץ עצומות ופנתה ללוביסטים, היא גם שוחחה עם כתבי חדשות - והכל כדי לגרום לגוגל לשקול מחדש את העסקה.

בנובמבר, לטענתה הגיע אולטימטום מפתיע מגוגל: תעברי לסאו פאולו, ברזיל, תוך 17 ימי עסקים או שתאבדי את העבודה.

קורן שיווקה מוצרים חינוכיים לאמריקה הלטינית והתבססה במקסיקו סיטי, לפני שעברה לסן פרנסיסקו במהלך תקופת הקורונה. אבל, לדבריה, לא הייתה הצדקה עסקית ברורה למהלך המחייב או לדחיפותו, ומפקח בברזיל אמר לה שעובדים בסאו פאולו עובדים מהבית בגלל המגפה. גוגל והמועצה הלאומית ליחסי עבודה חקרו את תלונתה ולא מצאו שום עבירה.

15 עובדים נוספים של גוגל פרסמו אתמול עדויות אודיו ביוטיוב וביקשו מהחברה לא לעבוד עם ישראל. בנוסף, הם מתחו ביקורת על היחס של גוגל לפלסטינים ועל הצנזורה שלה על עובדים שתומכים בהם. כל העובדים מלבד שניים דיברו בעילום שם.

"גוגל משתיקה באופן שיטתי קולות פלסטינים, יהודים, ערבים ומוסלמים המודאגים משותפותה של גוגל להפרות של זכויות האדם הפלסטיניות - עד כדי נקמנות בעובדים ויצירת סביבה של פחד", כתבה קורן במכתבה והסבירה את החלטתה להתפטר.

שאנון ניוברי, דוברת גוגל, אמרה בהצהרה לניו יורק טיימס כי "אנו אוסרים על נקמות במקום העבודה ומשתפים בפומבי את המדיניות המאוד ברורה שלנו. בדקנו ביסודיות את תביעתה של העובדת, כפי שאנו עושים כאשר מועלות חששות כלשהם", הוסיפה.

קורן היא האחרונה בשורה של עובדי גוגל שהאשימו את החברה בנקמה על פעילותם. שתי עובדות, קלייר סטייפלטון ומרדית' וויטאקר, התפטרו בשנת 2019 ואמרו כי התמודדו עם נקמנות לאחר שארגנו יציאה הפגנתית של העובדים ב-2018 כדי למחות על מדיניות החברה בכל הנוגע להתנהגות מינית.

קורן, ישראלית לשעבר, התנגדה לנימבוס לאחר שהוכרז באפריל 2021, מכיוון שהיא חששה שהטכנולוגיה של גוגל יכולה לעזור לצה"ל לפקח ולפגוע בפלסטינים. החוזה נכנס לתוקף ביולי 2021 ונמשך שבע שנים.

לא החברה ולא גורמים רשמיים בישראל לא פירטו את היכולות שישראל תקבל, או כיצד ישתמשו בהן, אבל מצגת של גוגל להכשרת משתמשי נימבוס כללה תוכנה שלטענת גוגל יכולה לזהות אנשים, לאמוד מצבים רגשיים מהבעות פנים ולעקוב אחר אובייקטים בצילומי וידאו . מגזין ה-Intercept דיווח בעבר על פרטים שהיו במצגת. דוברת של גוגל הכחישה שהחברה מכרה טכנולוגיית זיהוי פנים "למטרה כללית".

גוגל עשתה מאמץ גדול לזכות במכרז נימבוס הישראלי תוך התמודדות מול אמזון, מיקרוסופט ואוראקל. היקף המכרז מוערך ביותר מ-4 מיליארד שקלים והוא כולל התחייבות של ממשלת ישראל לרכוש שירותי ענן ב-20 השנים הקרובות. חברת אוראקל, שהפסידה במכרז, עתרה לבית המשפט כנגד ההחלטה ואחת הטענות הייתה שמחאת עובדי גוגל וגם אמזון כנגד הפרויקט עלולה להוביל לבעיות במתן השירות ואולי אף לדליפת נתונים ממשלתיים לידיים זרות.

בעוד AWS מתכננת להשיק את השירות שלה רק במהלך השנה הבאה, בגוגל נערכים להשקת השירות כבר בשבועות הקרובים, כולל חוות שרתים מקומיות וקווי תקשורת ייעודיים בסיבים אופטיים. אם המחאה תביא לשינוי בתוכניות הנוכחיות של גוגל, יתכן שהדבר ישפיע על הזכייה של גוגל במכרז.

קורן וגבריאל שובינר, עובד יהודי נוסף שהפך למתנגד ציבורי של נימבוס, היו ברשימת תפוצה של קבוצת משאבי העובדים היהודיים בגוגל, הנקראת Jewglers. הם שיתפו את חששותיהם עם 3,000 העובדים ברשימה, ולדבריהם, קיבלו תגובות עוינות מחלקם. אז, הם יצרו קבוצת חיצונית בשנת 2020, Jewish Diaspora in Tech, שמונה כעת 500 חברים, אך אינה מוכרת על ידי גוגל. הקבוצה הפכה למרכז להתארגנות נגד נימבוס.

קורן אמרה שיצאה לחופשת מחלה בגלל דיכאון, חרדה ושחיקה ביולי 2021. במהלך חופשתה התגברה ההתארגנות נגד נימבוס, עם עצומה פומבית נוספת לעובדי גוגל, וקמפיין שנתמך על ידי שתי קבוצות חיצוניות ללא מטרות רווח. שבועיים לפני שחופשת הנכות שלה הייתה אמורה להסתיים, ישבה קורן לראיון בטלוויזיה עם MSNBC כדי לדון בהפגנות נגד נימבוס. היא חזרה לעבודה בנובמבר, לדבריה, ונאמר לה שיש לה שלושה שבועות לקבל החלטה לגבי מעבר לברזיל.

קורן שכרה עורך דין והגישה תלונה למחלקת משאבי האנוש של גוגל בטענה לנקמה. גוגל הודיעה שהיא תחקור זאת, מה שעיכב את המהלך. כמו כן, היא הגישה תלונה על נקמנות ל-N.L.R.B, אשר דחתה את התיק בשל חוסר ראיות. גב' קורן אמרה שגוגל לא אפשרה לדירקטוריון לדבר עם המנהל שלה, בעוד שהחברה אמרה שהמהלך המתוכנן היה החלטה עסקית בלבד.

בפברואר קורן יצאה לחופשת מחלה נוספת, ולא חזרה לעבודה. במהלך חופשתה, יותר מ-700 מעמיתיה חתמו על עצומה שבה נאמר כי גוגל נקמה שלא בצדק בקורן. בערך 25,000 אנשים חתמו על גרסה פומבית של אותה עצומה.

במרץ, יום לפני שפרסם הלוס אנג'לס טיימס מאמר על תביעת הנקמנות שלה, אמרה גב' קורן, היא קיבלה אימייל ממחלקת משאבי האנוש של גוגל, שבו נאמר שהחברה מודעת לכך שהיא לקחה את החששות שלה לפורום ציבורי וכי היא במקום זאת הייתה צריכה להיפגש עם המחלקה. גוגל אמרה לעיתון כי לא מצאה ראיות לנקמה לפני שסיפרה לקורן, לדבריה.

היא קיימה שיחת ועידה בוידאו באפריל, לדבריה, עם נציג משאבי אנוש, שאמר לה שהמעבר המחייב לברזיל בוצע בצורה לא נכונה וגרם לנזק - מבלי לומר במפורש כיצד - אבל זה לא הסתכם כנקמנות.

"למרות שגוגל הראתה דפוס ברור של רדיפה אגרסיבית של חוזים צבאיים ונקמנות נגד עובדים שמתבטאים בקול רם, אין מצב שאתה יכול להיות מוכן רגשית", אמרה קורן בראיון.

מה שחלק מהעובדים אומרים הוא שפגיעה באקטיביזם של עובדים המשיכה להשפיע על החיים בחברה, לפי דבריהם של 15 עובדי גוגל, הכוללים ראיונות עם שבעה עובדים. לטענתם, החברה אוכפת באופן לא הוגן את כללי ניהול התוכן שלה, ויוצרת מוסר כפול: דיבור התומך בממשלת ישראל מותר, בעוד שדיבור התומך בפלסטינים מסומן ולעיתים מהווה עבירה הכוללת עונשים.

שישה פלסטינים, שסיפקו הערות אנונימיות שהוקראו בקול על ידי עמיתים, אמרו שהם לא מרגישים בטוחים להביע את דעתם בחברה. "פרויקט נימבוס גורם לי להרגיש שאני מתפרנס מהדיכוי של המשפחה שלי", אמר אחד העובדים.

חלק מהעובדים סיפרו שנענשו או ננזפו על התנהגויות אנטישמיות לאחר שכמה עמיתים אמרו שזה אנטישמיות מצדם להכריז, "תמיכה בפלסטין". אדם אחד אמר שקולגה האשים אותם באנטישמיות בגלל זיהוי עצמי כ"פלסטיני-אמריקאי".

משרדי גוגל בסיליקון ואלי (צילום: Lets Design Studio, שאטרסטוק)
משרדי גוגל בסיליקון ואלי Google offices | צילום: Lets Design Studio, שאטרסטוק

עובד אחד שביקש להישאר אנונימי אמר בראיון כי הוא נאלץ להיפגש עם משאבי אנוש לאחר שעמיתים לעבודה דיווחו עליו שוב ושוב על הערות אנטישמיות במשך מספר חודשים. הוא כלל ביטוי בפרופיל התאגיד שלו - "מהנהר ועד הים, פלסטין תהיה חופשית" - והוריד אותו כשהתבקש לעשות זאת.

בפורומים פנימיים המתעסקים בממצאים על מדיניות ישראל שחיבר האו"ם ואמנסטי אינטרנשיונל בשם "החיים בעזה, הגובלת עם ישראל ומצרים ובה מתגוררים שני מיליון פלסטינים" דן אותו עובד באמונתו האישית שישראל היא מדינת אפרטהייד.

בעקבות זאת העובד טען כי ניתנה לו אזהרה רשמית וכי הערכת הביצועים שלו צומצמה ל"מצריך שיפור". למרות שמעולם לא קיבל את הדירוג הנמוך הזה לפני כן, הוא הפסיד בונוס של יותר מ-10,000 דולר, והוא עלול להיות מפוטר בשל עבירה נוספת, לדבריו. נאמר לו לא לפרסם שום דבר שעלול לפגוע בעמיתים לעבודה, אז הוא הפסיק לדון בפוליטיקה לחלוטין.

העובדים שהקליטו את סרטוני היוטיוב ושוחחו עם הניו יורק טיימס מצביעים על מה שעבר של קורן כאינדיקציה לכך שהם לא יכולים לדון בגלוי בדעותיהם ולשמור על עבודתם. גוגל לא התייחסה ישירות לתלונותיהם בהצהרה שלה. ובכל זאת, קורן אמרה שהיא מעודדת ממפגן התמיכה: "כשגוגל ואנשים אחרים נוקמים בעובדים, מדובר ביצירת תרבות של פחד, אני חושבת שההפך הוא הנכון במקרה הזה - יותר עובדים נקטו עמדה".

ב-8 בספטמבר מתכננת אותה קבוצה של מתנגדי ההסכם לקיים מספר הפגנות מול משרדי גוגל ואמזון בסן פרנסיסקו, ניו יורק וסיאטל, מנגד, מתארגנת לה קבוצה של תומכים בהסכם, שכוללת חברים באותה קבוצת יהודים של גוגל ה-Jewgler. אותן הפגנות צפויות להפוך לנושא מדובר מאוד בארה"ב, ואם וגוגל ואמזון יחזרו בהם מההסכמים עם צה"ל - הדבר עלול לפגוע ביכולות הביטחוניות של ישראל.

מגוגל נמסר: "בדקנו ביסודיות את טענותיה של העובדת בהתאם למדיניות החברה המפורסמת באופן פומבי, כפי שאנחנו עושים בכל מקרה בו מועלה טענה לפגיעה במקום העבודה. כפי שהצהרנו במשך חודשים רבים, החקירה שלנו מצאה שלא הייתה כל התנכלות כלפי העובדת. גם גוף ממשלתי שבדק את הנושא דחה את טענותיה.

אנחנו גאים בכך ש-Google Cloud נבחרה על ידי ממשלת ישראל לספק שירותי ענן ציבוריים כדי לסייע בטרנספורמציה הדיגיטלית של המדינה. במסגרת הפרויקט, פלטפורמת Google Cloud תהיה זמינה לסוכנויות ממשלתיות עבור ניהול יומיומי בתחומי הפיננסים, בריאות, תחבורה, חינוך ועוד, אך היא אינה מכוונת לתחומים רגישים או מסווגים".